گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ)بهنام خداوند بخشنده مهربان
(ق ۚ وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ)۱ق، سوگند به قرآن مجید (که قیامت و رستاخیز حق است)!
(بَلْ عَجِبُوا أَن جَاءَهُم مُّنذِرٌ مِّنْهُمْ فَقَالَ الْکَافِرُونَ هَٰذَا شَیْءٌ عَجِیبٌ)۲آنها تعجب کردند که پیامبرى انذارگر از میان خودشان به سراغ آنها آمده (و سخن از معاد مى گوید); و کافران گفتند: «این چیز شگفت آورى است!
(أَإِذَا مِتْنَا وَ کُنَّا تُرَابًا ۖ ذَٰلِکَ رَجْعٌ بَعِیدٌ)۳آیا هنگامى که مُردیم و خاک شدیم (دوباره به زندگى باز مى گردیم)؟! این بازگشتى است بعید!»
(قَدْ عَلِمْنَا مَا تَنقُصُ الْأَرْضُ مِنْهُمْ ۖ وَ عِندَنَا کِتَابٌ حَفِیظٌ)۴ولى ما آنچه را زمین از بدن آنها مى کاهد; مى دانیم (و همه ذرّات آن را گردآورى مى کنیم) و نزد ما
کتابى است که همه چیز در آن
محفوظ است.
(بَلْ کَذَّبُوا بِالْحَقِّ لَمَّا جَاءَهُمْ فَهُمْ فِی أَمْرٍ مَّرِیجٍ)۵آنها حق را هنگامى که به سراغشان آمد تکذیب کردند; از این رو پیوسته در کار آشفته خود متحیرند.
(أَفَلَمْ یَنظُرُوا إِلَی السَّمَاءِ فَوْقَهُمْ کَیْفَ بَنَیْنَاهَا وَ زَیَّنَّاهَا وَ مَا لَهَا مِن فُرُوجٍ)۶آیا آنان به آسمان بالاى سرشان نگاه نکردند که چگونه ما آن را بنا کرده ایم، و چگونه آن را (بوسیله ستارگان) زینت بخشیده ایم و هیچ شکاف و شکستى در آن نیست؟!
(وَ الْأَرْضَ مَدَدْنَاهَا وَ أَلْقَیْنَا فِیهَا رَوَاسِیَ وَأَنبَتْنَا فِیهَا مِن کُلِّ زَوْجٍ بَهِیجٍ)۷و زمین را گسترش دادیم و در آن کوههایى عظیم و استوار افکندیم و از هر نوع گیاه بهجت انگیز در آن رویاندیم،
(تَبْصِرَةً وَ ذِکْرَیٰ لِکُلِّ عَبْدٍ مُّنِیبٍ)۸تا سبب بینایى و یادآورى براى هر بنده توبه کارى باشد!
(وَ نَزَّلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً مُّبَارَکًا فَأَنبَتْنَا بِهِ جَنَّاتٍ وَ حَبَّ الْحَصِیدِ)۹واز آسمان، آبى پربرکت نازل کردیم، و بوسیله آن باغها و دانه هایى را که درو مى کنند رویاندیم،
(وَ النَّخْلَ بَاسِقَاتٍ لَّهَا طَلْعٌ نَّضِیدٌ)۱۰و نخلهاى بلندقامت که میوه هاى متراکم دارند;
(رِّزْقًا لِّلْعِبَادِ ۖ وَ أَحْیَیْنَا بِهِ بَلْدَةً مَّیْتًا ۚ کَذَٰلِکَ الْخُرُوجُ)۱۱همه اینها براى روزى بخشیدن به بندگان است. و بوسیله باران سرزمین مرده را زنده کردیم; (آرى) زنده شدن مردگان نیز همین گونه است.
(کَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَ أَصْحَابُ الرَّسِّ وَ ثَمُودُ)۱۲پیش از آنان قوم نوح و «اصحاب رسّ» [
= قومى که در یمامه زندگى مى کردند و پیامبرى به نام حنظله داشتند] و قوم ثمود (پیامبرانشان را) تکذیب کردند،
(وَ عَادٌ وَ فِرْعَوْنُ وَ إِخْوَانُ لُوطٍ)۱۳و همچنین قوم عاد و فرعون و قوم لوط،
(وَ أَصْحَابُ الْأَیْکَةِ وَ قَوْمُ تُبَّعٍ ۚ کُلٌّ کَذَّبَ الرُّسُلَ فَحَقَّ وَعِیدِ)۱۴«و اصحاب ایکه» [
= قوم شعیب ] و قوم تُبَّع (که در سرزمین یمن زندگى مى کردند)، هر یک از آنها پیامبران را تکذیب کردند و وعده عذاب درباره آنان تحقّق یافت.
(أَ فَعَیِینَا بِالْخَلْقِ الْأَوَّلِ ۚ بَلْ هُمْ فِی لَبْسٍ مِّنْ خَلْقٍ جَدِیدٍ)۱۵آیا ما از آفرینش نخستین عاجز ماندیم (که قادر بر آفرینش دوباره آنها نباشیم)؟! ولى آنها (با این دلایل روشن) در آفرینش جدید تردید دارند.