در منابع شیعه، روایات فراوانى درباره فضیلت و قداست سرزمین نجف آمده است، به همین جهت هر مؤمنى آرزوى زیارت این سرزمین و زندگى و دفن شدن در آن را دارد؛ زیرا بنا به گفته روایات، «هفتاد هزار نفر از این سرزمین بدون حساب محشور میشوند.»
عادتشیعه، از دیرینترین دورهها، بر این بوده که مردگان خود را در شهرنجف به خاک میسپرده است. چه پادشاهان و عالمان و بزرگان و سرشناسانی که در این سرزمین آرمیدهاند و چه بسیار مردگانی که از سرزمینهای دور به این شهر منتقل شده و به تبرک جویی از قبرامیرمؤمنان (علیهالسّلام) در جوار آن، مدفون گشتهاند. علاوه بر مرقد مطهر امام علی (علیهالسّلام) در شهر نجف ، مزارات دیگری نیز در این شهر وجود دارد.
قبرستان وادیالسلام، قبرستان کهن و تاریخی نجف اشرف، در شمال شرقی شهر واقع است و بیست کیلومتر مربع مساحت دارد. مقبره حضرت هود و صالح و قبر بسیاری از علما و سادات و همچنین مقامهای امام مهدی (عجّلاللّهتعالیفرجهالشریف) و امام صادق (علیهالسّلام) و امام سجاد (علیهالسّلام) در آنجا است. برای این قبرستان فضایل زیادی نقل شده است از جمله: امام علی (علیهالسّلام) میفرماید: «در این سرزمین ارواح مؤمنان دسته دسته با یکدیگر صحبت میکنند و هر مؤمنی در هر جایی از زمین بمیرد به او گفته میشود: «به وادی السلام ملحق شو که وادی السلام جایگاهی از بهشت است».
نجف آرامگاه جمع بسیارى از عالمان بزرگ است. برخی از مدفونان در نجف عبارتاند از: ۱- شیخ طوسی؛ قبر وی کنار باب الطوسی حرم مطهر و در «شارع الطوسی» قرار دارد. ۲- علامه حلّی؛ وی در حجرهای میان ایوان طلای صحن مرقد امام علی (علیهالسّلام) در راهروى جنب گلدسته شمالى قرار داردبه خاک سپرده شده است. گفتنى است كه قبر سید مصطفی خمینی؛ فرزند حضرت امام در همین مقبره قرار دارد. ۳- ابن طاووس ۴- مقدس اردبیلی؛ وی و در ایوان حرم امام علی (علیهالسّلام) داخل اتاقی در کنار مناره جنوبی دفن شد. ۵- شیخ محمد حسن نجفی صاحب جواهر؛ وی در محله عماره به خاک سپرده شد. ۶- سید محمدمهدی بحرالعلوم؛ آرامگاه سید محمدمهدی طباطبایی، معروف به بحرالعلوم، و فرزندان او کنار آستان شیخ طوسی قرار دارد. ۷- شیخ مرتضی انصاری؛ شیخ مرتضی انصاری دزفولی در دالان باب القبله در سمت جنوبی صحن مطهر به خاک سپرده شد. ۸- ملا مهدی و پسرش ملا احمد نراقی؛ قبر این دو عالم نزدیک ایوان بزرگی است که در ضلع شمالی حرم واقع است. ۹- میرزای شیرازی؛ سید محمد حسن فرزند میرزا محمود، صاحب فتوای معروف تحریمتنباکو در مدرسهای بیرون از صحن مطهر، قسمت شرقی باب طوسی دفن است. ۱۰- میرزا حسین نوری؛ قبر او در صحن امام، در سومین ایوان شرقی باب القبله، واقع است. ۱۱- سید اسداللَّه شفتی؛ وی در صحن امام، در اولین مقبره شرقی باب القبله، به خاک سپردند. ۱۲- شیخ عباس قمی؛ شیخ عباس محدث قمی، صاحب کتابهای مشهور مفاتیح الجنان و منتهیالآمال است. وی در کنار استادش میرزا حسین نوری دفن شد. ۱۳- میرزای نایینی؛ وی در صحن، در پنجمین مقبره جنوبی درب بازار، به خاک سپرده شد. وی در جریان انقلابمشروطیت از اندیشمندان و متفکران سیاسی معاصر به شمار میرفت. کتاب تنبیه الامه و تنزیه المله وی حاوی اندیشههای سیاسی او درباره مشروطیت است. ۱۴- آخوند خراسانی؛ در مقبره جنوبى واقع در دالان باب الذهب قرار دارد. در نزدیك او مدفن فقیه مشهور میرزا حبیب الله رشتی و سید ابوالحسن اصفهانی واقع است. ۱۵- آیت الله بهبهانی؛ وى از رهبران مشروطیت بود كه بدست مخالفان و عوامل بیگانه ترور شد. قبر او در دومین مقبره پس از دروازه باب السوق، به سمت شمال قرار گرفته است. ۱۶- سید محمد باقر صدر؛ مدفون در وادی السلام است. علاوه بر این بزرگان، كه داراى مقابر مشهورى هستند، در صحن و حجرههاى اطراف آن نیز گروه زیادى از شخصیتهاى دینى مدفوناند كه برخى از آنان عبارتند از آیات عظام: شیخمحمد حسن آشتیانی، سید محمود شاهرودی، شیخمحمد حسین کمپانی، شیخجعفر تستری، سید محمد کاظم یزدی، شیخجعفر کاشف الغطا، سید ابوالقاسم خویی، فخرالدین طریحی؛ صاحب کتاب مجمع البحرین، مقداد بن عبدالله حلی؛ صاحب العرفان فی فقه القرآن، عبدالعال کرکی؛ معروف به محقق ثانی و شهید ثالث و بسیاری از دیگر بزرگان و علمای تشیع.