• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه ملک یمین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیگر کاربردها: ملک (ابهام‌زدایی).

آیه «ملک یمین» به آیه ۳ سوره نساء و آیه ۶ سوره مؤمنون و آیه ۳۰ سوره معارج اطلاق می شود. آیه «... فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَواحِدَةً أَوْ ما مَلَکتْ أَیمانُکمْ ...» و آیه «إِلَّا عَلى‌ أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَکتْ أَیمانُهُمْ» در باب نکاح مورد استناد قرار گرفته‌اند.





۱.۱ - اسباب حلال شدن زن و مرد به هم

بنابر آیه نخست، تنها یکى از دو امر ملکیت- که در مورد کنیز است- و عقد ازدواج، سبب حلال شدن زن و مرد به یکدیگر مى‌باشد.

۱.۲ - کیفیت تقسیم شب‌ها بین زنان



۱.۲.۱ - وجوب تقسیم شب‌ها

در مسأله تقسیم شب‌ها بین زنان، در صورت تعدد زوجات، یا بین مرد و زن در صورت یکى بودن زوجه، این بحث مطرح است که آیا این کار از ابتدا بر مرد واجب است یا اگر مرد تصمیم گرفت شبى را نزد یکى از زن‌ها بخوابد نسبت به زن یا زن‌هاى دیگر نیز تقسیم واجب مى‌شود. از جمله دلیل‌هایى که بر قول دوم اقامه شده، آیه یاد شده است؛ زیرا در واجب نبودن تقسیم براى یک زن- همانند کنیز- ظهور دارد.

۱.۲.۲ - عدم وجوب تقسیم شب‌ها

با انضمام به اجماع مرکب که هر کس به عدم وجوب قسمت براى یکى قائل باشد، براى بیش از یکى نیز قائل است- بر واجب نبودن مطلق تقسیم براى یک زن یا بیشتر دلالت مى‌کند.

۱.۳ - عدم انحصار ملک یمین در عدد‌خاص

از اطلاق واژه «ما» در جمله «أَوْ ما مَلَکتْ أَیمانُکمْ» منحصر نبودن ملک یمین در عددى خاص استفاده شده است. از این رو، مرد مى‌تواند هر تعداد کنیز را که بخواهد، اختیار کند.
[۶] کنز العرفان ج۲، ص۱۴۳.


۱.۴ - جواز هر نوع استمتاع مشروع

از آیه دوم، جواز هر گونه لذت بردن جنسی از زوجه و کنیز- مگر موارد استثناء مانند نزدیکی در حال حیض که حرام است- استفاده شده است.

۱.۵ - عدم جواز نزدیکی با کنیز حامله

به قول مشهور- که نزدیکی با کنیز حامله خریدارى شده را جایز نمى‌دانند- آیه یاد شده با «آیه اولات الاحمال» تخصیص خورده است. البته در این که مدّت عدم جواز تا چهار ماه و ده روز، از زمان حاملگی است و پس از آن تا پیش از زایمان کراهت دارد یا این که جایز نمى‌باشد، اختلاف است. قول نخست، به مشهور منسوب است.

۱.۶ - جمع میان ملکیت و زوجیت

از عطف جمله «ما ملکت» بر «ازواجهم» با واژه «أو»، عدم امکان جمع میان ملکیت و زوجیت استفاده شده است. از این رو، یک زن نمى‌تواند هم کنیز مرد باشد و هم همسر او.


۱. نساء/سوره۴، آیه۳.    
۲. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۶.    
۳. معارج/سوره۷۰، آیه۳۰.    
۴. جواهر الکلام ج۳۰، ص۲۰۴.    
۵. جواهر الکلام ج۳۱، ص۱۵۲.    
۶. کنز العرفان ج۲، ص۱۴۳.
۷. الحدائق الناضرة ج۱۹، ص۴۴۳-۴۴۸.    
۸. جواهر الکلام ج۲۴، ص۲۱۱-۲۱۷.    
۹. الحدائق الناضرة ج۲۳، ص۱۹۹.    

فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۱، ص۲۰۶-۲۰۷.    






جعبه ابزار