• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یَعْمَلُون (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





یَعْمَلُون: (مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ)
«یَعْمَلُون» از مادّه‌ «عمل» به هر گونه کار گفته می‌شود اگر چه دقتی در آن نباشد و این خود متضمن مذمت بیشتری است؛ زیرا اگر مردم نادان و عوام کارهای بدی انجام می‌دهند، قسمتی از آن، به خاطر نادانی و بی‌اطلاعی است، ولی دانشمندی که وظیفه خود را عمل نکند، حساب شده، آگاهانه و ماهرانه مرتکب خلاف شده است، و به همین دلیل مجازات عالم، از جاهل، سنگین‌تر و سخت‌تر است.



(وَتَرَى كَثِيرًا مِّنْهُمْ يُسَارِعُونَ فِي الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ) (بسيارى از آنان را مى‌بينى كه در گناه و تعدّى، و خوردن مال حرام، شتاب مى‌كنند. چه بد و ناپسند است كارى كه انجام مى‌دادند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: ظاهرا مقصود از اثم- گناه در اينجا چنانچه از آيه بعدى كه مى‌فرمايد: (عَنْ قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَ أَكْلِهِمُ السُّحْتَ) استفاده مى‌شود، همان خوض و خرده‌گيرى در آياتى است كه بر مؤمنین نازل شده، و مراد، گفتن مطالبى است كه در معارف دین موجب کفر و فسق مى‌شود. بنا بر اين مى‌توان گفت گناهان سه‌گانه‌اى كه در آیه اسم برده شده است گناهانى است كه نسبت به ساير گناهان زبانی و عمليشان كلى‌تر است و در حقيقت مشتى است از خروار و نمونه‌ايست از بسيارى كه در ايشان است. چون آنان هم مرتكب به گناهان زبانى و هم به گناهان عملى‌اند و مقصود از گناهان عمليشان يا همان تعدى نسبت به مؤمنين است و يا گناهانى است كه بين خود و خداى خود دارند، مانند خوردن اموال مردم به باطل و سحت، مثل رشوه و ربا و نظائر آنها. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. مائده/سوره۵، آیه۶۲.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۵۸۷.    
۳. طریحی نجفی، مجمع البحرین، ج۵، ص۴۳۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۵۶۲.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۶۲.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۶۸.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۶۲.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۶، ص۴۳.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۶۰، ص۳۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۷، ص۱۰۴.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۳، ص۳۳۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «یَعْمَلُون»، ص۶۵۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره مائده | لغات قرآن




جعبه ابزار