• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عبدالرحیم بلبله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عبدالرحیم بُلبله معروف به ثقه الاسلام از علمای معروف مجاهد شیعه قفقاز در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری/ نوزدهم و بیستم میلادی است.



وی در ۱۹۴ ق/۱۸۷۷ در محله «بلبله» در شهر «باکو»ی قفقاز به دنیا آمد. از کودکی به خاطر تمایل شدید والدین، به فراگیری علوم دینی پرداخت. سپس به تهران رفت و در مدارس آن شهر حدیث، فقه، کلام، حکمت، فلسفه و ریاضی آموخت. پس از آن برای ادامه تحصیلات راهی عتبات عالیات شد و از محضر استادان بزرگ آنجا بهره گرفت و از آیات عظام؛ سید محمد کاظم طباطبایی و آخوند خراسانی اجازه اجتهاد دریافت کرد و پس از پانزده سال اقامت در عراق به ایران آمد.


این دوران مصادف با کشمکش مجلس مشروطه و دولت بود. او از مجلس دفاع کرد. همچنین در مخالفت با انگلیسی‌ها به فعالیت پرداخت. لباس‌هایی به سبک کشورهای اسلامی برای علمای عراق فرستاد و درخواست کرد لباس‌های ساخته شده از پارچه های ساخت انگلستان را تحریم نمایند. حکومت عثمانی به پاس تلاش های وی، لقب های «ثقه الاسلام»، «ذوالریاستین» و «شمس التقی» بدو داد و نشان های طلایی را به وی بخشید. متقابلاً حکومت روسیه نیز او را از دشمنان سرسخت خود می دانست.


وی پیش از آغاز جنگ جهانی اول در ۱۹۱۴ تصمیم داشت به همراه پدرش به باکو برود اما به خاطر وفات پدر و شهادت برادرش به دست روس ها ناگزیر به بمبئی رفت. وی به عراق، شام (سوریهترکستان، ایران و … نیز سفر کرد. او عالمی بزرگوار و اشنار به مسائل سیاسی – اجتماعی جهان اسلام بود و برای پیشرفت مسلمانان هند اقدامات مؤثری انجام داد. برای یتیمان مدارسی ساخت و با هزینه خود به پرورش آنان پرداخت. مدرسه‌ای برای پسران و مدارسی نیز برای دختران دایر کرد و با هزنیه خود مدت بیست و دو سال آنها را اداره کرد. در مارس ۱۹۳۵ در برگزاری کنفرانس شیعه، فعالیت بسیار داشت و مورد تشویق قرار گرفت. مولانا در ۱۳۵۶ ق/ژانویه ۱۹۳۷ بر اثر سکته قلبی در شصت و دو سالگی درگذشت.
[۱] طهرانی، سید محمد حسین حسینی، مطلع انوار، ص ۳۴۵.



۱. طهرانی، سید محمد حسین حسینی، مطلع انوار، ص ۳۴۵.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «عبدالرحیم بلبله».    






جعبه ابزار