سُویً (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سُویً:(وَ لا أَنْتَ مَكاناً سُوىً) «سُویً» به معنای يكسان، هموار و مساوى الطرفين است.
آیه درباره داستان
موسی (علیهالسلام) و
فرعون است. فرعون به موسى مىگويد گمان نكن كه ما قادر نيستيم همانند اين سحرهاى تو بياوريم، يقينا بدان به همين زودى سحرى همانند آن براى تو خواهيم آورد و براى اين كه قاطعيت بيشترى نشان دهد، گفت: هم اكنون تاريخش را معين كن، بايد ميان ما و تو وعدهاى باشد كه نه ما از آن تخلف كنيم و نه تو از آن، آن هم در مكانى كه نسبت به همگان يكسان باشد.
در تفسير
(مَكٰاناً سُوىً) بعضى گفتهاند: منظور آن بوده كه فاصله آن از ما و تو يكسان باشد و بعضى گفتهاند فاصلهاش نسبت به مردم شهر يكسان باشد، يعنى محلى درست در مركز شهر، و بعضى گفتهاند منظور يک سرزمين مسطح است كه همگان برآن اشراف و عالى و دانى در آن يكسان باشد و مىتوان همۀ اين معانى را در آن جمع دانست.
به موردی از کاربرد «سُویً» در قرآن، اشاره میشود:
(فَلَنَأْتِيَنَّكَ بِسِحْرٍ مِّثْلِهِ فَاجْعَلْ بَيْنَنا وَ بَيْنَكَ مَوْعِدًا لّا نُخْلِفُهُ نَحْنُ وَ لا أَنتَ مَكانًا سُوًى) «به
یقین ما هم سحرى همانند آن براى تو خواهيم آورد! هم اكنون موعدى ميان ما و خودت قرار ده كه نه ما و نه تو، از آن تخلّف نكنيم؛ در مكانى كه نسبت به همه يكسان باشد.»
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرمایند: ظاهر خود آيه به
شهادت آيه بعدى اين است كه موعد
اسم زمان باشد و خلف
وعده به معناى عمل نكردن به مقتضاى وعده است و مكان سوى - به ضم سين - به معناى مكانى است كه در وسط مسافت و يا در نقطه مسطح و بدون پستى و بلندى باشد.
راغب در
مفردات آن را به معناى وسط گرفته و مىگويد: سواء و سوى و سوى - به ضمه و كسره سين - به معناى مساوى الطرفين است كه هم به طور
وصف استعمال مىشود، و هم
ظرف، و اصل آن
مصدر است. معناى آيه اين است كه
سوگند مىخورم كه سحرى در مقابل سحرت بياورم كه
حجت تو را
قطع و ارادهات را ابطال كند، حال بين ما و خودت روزى را در مكانى وعده بگذار كه نه ما تخلف كنيم و نه تو و يا مكانى معين كن كه بين ما و شما وسط باشد و يا مكانى تخت و مسطح باشد.
•
شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «سوی»، ج۲، ص ۴۴۶.