دینمقدس اسلام به بیان این قاعده کلی قناعت نکرده و به صراحت، چیزهایی را ذکر کرده که از خبائث است و باید از آنها اجتناب شود و یا از طیّبات است که استفاده از آنها حلال و بلامانع است.
از حیوانات دریایی فقط ماهی و پرنده دریایی حلال است، به شرط این که ماهی دارای «فلس» و پرنده دریایی نیز دارای اوصافی باشد که در حلال بودن دیگر پرندگان معتبر است، اگر چه ماهی خوار باشد. تخم ماهی نیز در حکم خود ماهی است؛ یعنی تخم ماهیِ حلال گوشت، حلال و تخم ماهی حرامگوشت، حرام است.
در مواردی که به حلال یا حرامگوشت بودن پرندهای تصریح نشده دو چیز وسیله تشخیص حلال یا حرام بودن آن است: ۱- پرندهای که هنگام پرواز، بال زدن آن از صاف نگه داشتن آن بیشتر باشد، حلال و اگر به عکس آن باشد، حرام است. ۲- پرندهای که «چینه دان» یا «سنگدان» و یا «سیخک پشت پا» داشته باشد حلال و گرنه حرام است.
۱)هر چیزی که برای انسانضرر داشته باشد خوردن آن حرام است، خواه آن ضرر قطعی باشد یا ظنی و یا احتمالی که عقلا به آن اعتنا میکنند و خواه ضرر آن فوری باشد یا به تدریج و پس از مدتی طولانی. ۲)چیزی که یک بار یا دو بار مصرف کردن آن ضرر ندارد، ولی تکرار و اعتیاد به آن ضرر دارد، تکرار و معتاد شدن به آن چیز حرام است.