• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

واحِد (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





واحِد:(عَلَىَ طَعامٍ واحِدٍ)
«واحِد» وصف از «وحد» و مؤنث آن «واحدة» و اوّل العدد است.
(يک، يكى) اين واژه هرگاه در مورد خدا به كار رود حاكى از يگانگى اوست، يعنى نظير و شبيه، ثانى و همتا (نه در ذات و نه در صفات و نه در افعال) ندارد به اين معنى كه در تمام صفات، واحد است و بجز او بر ديگرى اطلاق نمى‌شود.



به موردی از کاربرد «واحِد» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - واحِد (آیه ۶۱ سوره بقره)

(وَ إِذْ قُلْتُمْ يا موسَى لَن نَّصْبِرَ عَلَى طَعامٍ واحِدٍ فَادْعُ لَنا رَبَّكَ يُخْرِجْ لَنا مِمّا تُنبِتُ الأَرْضُ مِن بَقْلِها وَ قِثّآئِها وَ فومِها وَ عَدَسِها وَ بَصَلِها قالَ أَ تَسْتَبْدِلونَ الَّذي هُوَ أَدْنَى بِالَّذي هُوَ خَيْرٌ اهْبِطواْ مِصْرًا فَإِنَّ لَكُم مّا سَأَلْتُمْ وَ ضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الذِّلَّةُ وَ الْمَسْكَنَةُ وَ بَآؤوْاْ بِغَضَبٍ مِّنَ اللَّهِ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كانواْ يَكْفُرونَ بِآياتِ اللَّهِ وَ يَقْتُلونَ النَّبِيّينَ بِغَيْرِ الْحَقِّ ذَلِكَ بِما عَصَواْ وَّ كانواْ يَعْتَدونَ)
«و نيز به ياد آوريد زمانى را كه گفتيد: «اى موسی! هرگز حاضر نيستيم به يک نوع غذا اكتفا كنيم از پروردگارت بخواه كه از آن‌چه زمين مى‌روياند، از سبزيجات و خیار و سیر و عدس و پيازش، براى ما فراهم سازد.» موسى گفت: «آيا غذاى پست‌تر را به جاى غذاى بهتر انتخاب مى‌كنيد؟! اكنون كه چنين مى‌خواهيد در شهرى فرود آييد؛ زيرا هرچه خواستيد، در آن جا براى شما هست.» و مُهر ذلّت و نياز، بر آن‌ها زده شد؛ و به خشم خداوند گرفتار شدند؛ چرا كه آنان نسبت به آيات خداوند، کفر مى‌ورزيدند؛ و پيامبران را به ناحق مى‌كشتند. اين به خاطر آن بود كه نافرمانى كرده و تجاوز مى‌نموده‌اند.»

۱.۲ - واحِد در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند:
(كُلوا مِنْ طَيِّباتِ) و طغیان در خوردن به اين است كه نعمت خدا كفران شود و شكرش به جاى نيايد، هم چنان كه به جا نياوردند و گفتند:
(يا موسى‌ لَنْ نَصْبِرَ عَلى‌ طَعامٍ واحِدٍ فَادْعُ لَنا رَبَّكَ يُخْرِجْ لَنا مِمّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِها وَ قِثّائِها وَ فومِها وَ عَدَسِها وَ بَصَلِها).

۱. بقره/سوره۲، آیه۶۱.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۸۵۷.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۱۵۶.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۶۱.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ج۱، ص۹.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۷۲.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۴، ص۲۶۱.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۴، ص۱۸۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱، ص۱۹۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱، ص۲۵۵.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «واحد»، ج۴، ص ۶۳۳.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره بقره | لغات قرآن




جعبه ابزار