• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فَوْت (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیگر کاربردها: فوت (ابهام‌زدایی).


فَوْت (به فتح فاء و سکون واو) از واژگان قرآن کریم به معنای از دست رفتن است، از مشتقات این واژه در آیات قرآن تَفاوُت (به فتح تاء و ضم واو) به معنای تباعد دو چيز، و از دست دادن همديگر می‌باشد.



فَوْت به معنای از دست رفتن است.
راغب گفته، فوت، دور شدن چيزى است كه درک آن ناممكن باشد.


(وَ لَوْ تَرى‌ إِذْ فَزِعُوا فَلا فَوْتَ‌ وَ أُخِذُوا مِنْ مَكانٍ قَرِيبٍ‌) «ای‌كاش ببينى آنگاه كه به فزع (مرگ) افتادند و فوت از گرفتارى نيست و گرفته شدند از مكان نزديك»، يعنى: «آنگاه قدرت كنار شدن از عذاب و گرفتارى را ندارند».
(لِكَيْلا تَحْزَنُوا عَلى‌ ما فاتَكُمْ‌ وَ لا ما أَصابَكُمْ‌) «تا غمگين نباشيد بر آنچه از دستتان رفته و نه به مصيبتى كه به شما رسيده است».

۲.۱ - تفاوت

تَفاوُت: به معنى تباعد دو چيز و از دست دادن همديگر است. (الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَماواتٍ طِباقاً ما تَرى‌ فِي خَلْقِ الرَّحْمنِ مِنْ‌ تَفاوُتٍ‌ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرى‌ مِنْ فُطُورٍ) در خلق خدا تفاوت نيست يعنى موجودات عالم هيچ يك آن ديگرى را فَوت نمی‌كند و از دست نمی‌دهد.

۲.۲ - پیوستگی موجودات

اگر در موجودات عالم دقت كنيم، خواهيم ديد مثل حلقات زنجير همه در پى هم‌اند و از همديگر دور و كنار نيستند، آفتاب مى‌تابد، دریاها تبخير می‌شوند، ابرها بوجود می‌آيند، جريان جوّ آنها را به خشكی‌ها ميراند، باران‌ها می‌بارند، دانه‌ها می‌رويند، نعمت‌ها به دست مردم می‌رسند، باكتری‌ها فضولات را تجزيه كرده، به مواد كانى و اصلى تبديل می‌كنند، عده‌اى از بين می‌روند، ديگران جاى آنها را می‌گيرند. اين روش در تمام موجودات اعمّ از كوچك و بزرگ جارى است،
لذا ابتدا فرموده: «خدائی‌كه هفت آسمان را طبقه طبقه و روی هم آفريد». بعد بطور عموم می‌گويد: «در خلق خدا تفاوت نخواهى ديد و آنها يكديگر را از دست نمی‌دهند و از همديگر كنار نمی‌شوند بار ديگر بنگر و دقّت كن آيا شكافى كه حاكى از تفاوت است مى‌بينى؟».


۱. قرشی بنابی، علی اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۲۰۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۴۶.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۲۱۳.    
۴. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۴۶.    
۵. سباء/سوره۳۴، آیه۵۱.    
۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۵۳.    
۷. ملک/سوره۶۷، آیه۳.    
۸. علامه طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان، ج۱۹، ص۳۵۰.    
۹. علامه طباطبایی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۵۸۷.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۱۹-۳۲۰.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "فوت"، ج۵، ص۲۰۶.    






جعبه ابزار