• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عهد (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





عهد:(عِنْدَ الرَّحْمنِ عَهْداً)
بعضى گفته‌اند:«عهد» همان ایمان به پروردگار، اقرار به يگانگى او و تصديق پيامبران خدا است. بعضى ديگر گفته‌اند: «عهد» در اين‌جا به معناى شهادت به وحدانيت حق و بيزارى از كسانى است كه در برابر خدا پناهگاه و قدرتى قائلند و همچنين اميد نداشتن به غير «اللّه».
«عهد» در سوره‌ معارج مفهوم وسيعى دارد كه هم عهدهاى مردمى را شامل مى‌شود و هم عهدها و پيمان‌هاى الهى را؛ زيرا «عهد» هرگونه التزام و تعهدى است كه انسان نسبت به ديگرى مى‌دهد، و بدون شک، كسى كه ايمان به خدا و پیامبر او مى‌آورد، با اين ايمان تعهدات وسيعى را پذيرفته است.



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با عهد:

۱.۱ - آیه ۸۷ سوره مریم

(لَا يَمْلِكُونَ الشَّفَاعَةَ إِلَّا مَنِ اتَّخَذَ عِندَ الرَّحْمَنِ عَهْدًا) (آنان هرگز مالک شفاعت نيستند؛ مگر كسى كه نزد خداوند رحمان، عهد و پيمانى گرفته است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: اين جمله پاسخ دوم از آلهه گرفتن مشركين به منظور شفاعت است، و حاصلش اين است كه اين طور نيست كه هر كه را انسان دوست بدارد شفاعتش كند، و به همين منظور او را آلهه خود بگيرد، او هم شفيع او بشود، بلكه هر كه شفاعت مى‌كند، قبلا با خدا عهدى دارد، و اين عهد را جز عده‌اى از مقربين درگاه خدا كسى مالک نيست، هم چنان كه فرمود:(وَ لا يَمْلِكُ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ الشَّفاعَةَ إِلَّا مَنْ شَهِدَ بِالْحَقِّ وَ هُمْ يَعْلَمُونَ)
بعضى‌ از مفسرين گفته‌اند: مراد از آيه شريفه اين است كه بفرمايد: كسانى مالک شفاعتند كه نزد خدا عهدى داشته باشند، و آن عهد ايمان به خدا و تصديق به نبوت است. بعضى‌ ديگر گفته‌اند: منظور از عهد همان وعده شفاعتى است كه به طورى كه از اخبار بر مى‌آيد به امثال انبیاء، امامان، مؤمنین و ملائکه داده. بعضى‌ ديگر گفته‌اند: عهد عبارت است از شهادت لا اله الا اللَّه و تبرى از حول و قوه غير خدا و اميدوارى به خدا. ولى وجه صحيح‌تر همان وجه اول است كه با سياق مناسب‌تر است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )

۱.۲ - آیه ۳۲ سوره معارج

(وَ الَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ رَاعُونَ) (و آن‌ها كه امانت‌ها و پيمان خود را رعايت مى‌كنند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: ظاهرا مراد از كلمه عهد در آيه مورد بحث قراردادهاى زبانى و عملى است كه انسان با غير مى‌بندد، كه فلان عمل را انجام و يا فلان امر را رعايت و حفظ كند، و بدون مجوز آن قرارداد را نقض ننمايد. بعضى از مفسرین گفته‌اند: مراد از عهد تنها اين نيست، بلكه تمامى قرارهايى است كه انسان ملتزم به آن باشد، حتى ايمان بنده خدا به خدا هم عهدى است كه او با پروردگارش بسته، و قرار گذاشته آنچه خدا تكليفش مى‌كند اطاعت نمايد، پس اگر بنده‌اى به يكى از اوامر و يا نواهى خدا عمل نكند، و خدا را در آن نافرمانى كند، عهد خدا را شكسته است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. مریم/سوره۱۹، آیه۸۷.    
۲. معارج/سوره۷۰، آیه۳۲.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات فی غریب القرآن، ص۵۹۱.    
۴. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۱۱۲.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۳، ص۱۵۴- ۱۵۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۴۶.    
۷. مریم/سوره۱۹، آیه۸۷.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۳۱۱.    
۹. زخرف/سوره۴۳، آیه۸۶.    
۱۰. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۴، ص۱۵۲.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۴، ص۱۱۱.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۵، ص۲۰۷.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۸۲۰.    
۱۴. معارج/سوره۷۰، آیه۳۲.    
۱۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۵۶۹.    
۱۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۲۴.    
۱۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۱۷.    
۱۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۵، ص۳۱۵.    
۱۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۵۳۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «عهد»، ص۳۹۰.    






جعبه ابزار