• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عذاب قوم لوط

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



براساس یک سنت الهی، هرگاه در جامعه‌ای فساد و گناه رواج یابد و خدا بخواهد به آن جامعه بلا نازل کند، این بلا فقط بر اهل فساد و ستمگران نازل نخواهد شد؛ بلکه دامن کسانی را نیز خواهد گرفت که به وظیفه تبلیغی و اصلاحی خود عمل نکرده‌اند و ستمگران را با سکوت خود تشویق نموده‌اند.



آن‌گونه که از تعالیم اسلامی برمی‌آید، عذاب‌های عمومی ویژه افراد گناه‌کار نیست. منتها افراد بی‌گناه دچار عذاب قیامت نخواهند شد. قرآن کریم در این باره هشدار داده و می‌فرماید: «وَاتَّقُوا فِتْنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذینَ ظَلَمُوا مِنْکُمْ خَاصَّة»؛ «و از فتنه‌ای پروا کنید که (چون درگیرد) تنها به کسانی از شما که ستم کردند، نمی‌رسد (بلکه دامن‌گیر همه می‌شود)».


هرگاه در جامعه‌ای فساد و گناه شایع شود، وظیفه مؤمنان است که در مقابل فساد بایستند و از آن جلوگیری کنند. مؤمنان باید بدانند که خوب بودن و گناه نکردن آن‌ها کافی نیست؛ بلکه باید علاوه بر اصلاح نفس نفس خویش، در فکر دیگران هم باشند و در اصلاح جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند بکوشند و این همان وظیفه امر به معروف و نهی از منکر است که دو واجب دینی است.


طبق یک سنت الهی، هرگاه در جامعه‌ای فساد و گناه رواج یابد و خدا بخواهد به آن جامعه بلا نازل کند، این بلا فقط بر اهل فساد و ستمگران نازل نخواهد شد؛ بلکه دامن کسانی را نیز خواهد گرفت که به وظیفه تبلیغی و اصلاحی خود عمل نکرده‌اند و ستمگران را با سکوت خود تشویق نموده‌اند. این آیه از همین سنت الهی خبر می‌دهد و خطاب به مؤمنین می‌فرماید: از عذابی بترسید که فقط سراغ ستمگران از شما نخواهد آمد؛ یعنی این عذاب عمومی خواهد بود و مؤمنان را هم دربر خواهد گرفت.
[۲] جعفری، یعقوب، کوثر، ج۴، ص۳۵۱، قم، هجرت، چاپ اول، بی‌تا.



چنان‌که در حدیثی از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) نقل شده است: خداوند هرگز عموم را به دلیل عمل گروهی خاص مجازات نمی‌کند، مگر آن زمان که منکرات در میان آن‌ها آشکار گردد و توانایی بر انکار آن داشته باشند، در عین حال سکوت کنند، در این هنگام خداوند آن گروه خاص و همه توده اجتماع را مجازات خواهد کرد.
[۳] شیبانی، ابوعبدالله احمد بن محمد، مسند احمد، ج۶، ص۲۱۸، ح۱۷۷۳۶، تحقیق، الارنؤوط، شعیب، مرشد، عادل و دیگران، اشراف، ترکی، عبدالله بن عبدالمحسن، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ اول، ۱۴۲۱ق.



گذشته از این، در مورد زنان قوم لوط نیز باید گفت که آنان نیز به هم‌جنس‌گرایی روی آورده بودند:

۵.۱ - روایتی از امام باقر

امام باقر (علیه‌السلام) در روایتی می‌فرماید: چون ابلیس دید که کارش در میان مردان پا بر جا شده، خویش را به شکل زنی درآورد و به سراغ زنان رفت و به آنان گفت: مردان شما با یک‌دیگر هم‌جنس‌بازی می‌کنند؟ آنان گفتند: آری، ما خود دیده‌ایم. ابلیس به زنان گفت شما هم این کار را بکنید و به آنان هم‌جنس‌بازی را آموخت و زنان نیز به هم‌دیگر اکتفا کرده و آنان نیز به هم‌جنس‌بازی روی آوردند.


۱. انفال/سوره۸، آیه۲۵.    
۲. جعفری، یعقوب، کوثر، ج۴، ص۳۵۱، قم، هجرت، چاپ اول، بی‌تا.
۳. شیبانی، ابوعبدالله احمد بن محمد، مسند احمد، ج۶، ص۲۱۸، ح۱۷۷۳۶، تحقیق، الارنؤوط، شعیب، مرشد، عادل و دیگران، اشراف، ترکی، عبدالله بن عبدالمحسن، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ اول، ۱۴۲۱ق.
۴. برقی، ابوجعفر احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، ج۱، ص۱۱۰- ۱۱۱، قم، دارالکتب الاسلامیة، چاپ دوم، ۱۳۷۱ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «عذاب قوم لوط»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۱۸.    






جعبه ابزار