• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طباق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



طباق به جمع دو معنای متضاد در یک عبارت اطلاق می‌شود.



«طباق» در لغت به معنای سنجیدن و موافق کردن دو چیز با هم، مطابق و برابر آمده است. و از انواع اسلوب بدیعی قرآن است که به آن مطابقه، تطبیق، تضاد و تکافؤ نیز می‌گویند ( باقلانی ، تکافؤ را غیر از طباق، اما قریب به آن دانسته است). و آن در اصطلاح بدیعیان و لغت شناسان جمع شدن دو معنا و مفهوم متضاد در یک جمله است.


منظور از دو معنای متضاد تنها دو امر وجودی که در محل واحد اجتماع کنند و میان آن‌ها غایت خلاف باشد، نیست؛ بلکه اعم از آن است و در جایی که تنافی فی الجمله نیز باشد، را نیز شامل است چه تقابل و تنافی حقیقی باشد و چه اعتباری و چه تقابل از نوع تضاد و تناقض باشد و چه از نوع عدم و ملکه و تقابا تضایف و چیز‌هایی شبیه آن‌ها.


طباق یکی از آرایه‌های معنوی است که در انواع مختلف کلمه اعم از اسم ، فعل و حرف واقع می‌شود. پدیده طباق یا تضاد در شکل‌های مختلفش در اشعار جاهلی، قرآن مجید، احادیث نبوی و... بارها به کار رفته، و از دیرباز توجه بسیاری از دانشمندان و زبان شناسان عرب را به خود مشغول کرده است و تقریبا از اواخر سده ۲ق به عنوان یک اصطلاح ادبی مورد بحث قرار گرفت. خلیل بن احمد (۱۷۰ق)، اصعمی (۲۱۶ق) و رمانی (۳۸۴ق) بـه تعریف لغوی آن پرداختـه‌اند.


طباق بر دو قسم است: ۱. طباق حقیقی؛ ۲. طباق مجازی. هرکدام از این دو، یا لفظی است یا معنوی، و در تقسیمی دیگر یا ایجابی است یا سلبی.


طباق حقیقی ؛
طباق مجازی ؛
طباق ایجابی ؛
طباق سلبی ؛
طباق لفظی ؛
طباق معنوی .


۱. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، الاتقان فی علوم القرآن، ج۳، ص۳۲۵.    
۲. زرکشی، محمد بن بهادر، البرهان فی علوم القرآن، ج۳، ص۴۵۵.    
۳. باقلانی، محمد بن طیب، اعجاز القرآن، ص۹۷.    
۴. معرفت، محمد هادی، التمهید فی علوم القرآن، ج۵، ص۹۶.    
۵. تهانوی، محمد اعلی بن علی، کشاف اصطلاحات الفنون و العلوم، ج۲، ص۱۱۲۶.    
۶. باقلانی، محمد بن طیب، اعجاز القرآن، ص۹۷.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله«طباق».    




جعبه ابزار