• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رزق (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





رزق: (مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمآءِ)
«رزق» در لغت به معناى بخشش مستمر و متداوم است، اعم از مادّى يا معنوى، بنابراين، هر گونه بهره‌اى را كه خداوند نصيب بندگان مى‌كند، از مواد غذايى، مسكن و پوشاک، و يا علم و عقل و فهم و ایمان و اخلاص، به همه اينها «رزق» گفته مى‌شود، و آنها كه مفهوم اين كلمه را محدود به جنبه‌هاى مادى مى‌كنند، توجّه دقيق به موارد استعمال آن ندارند، و از آنجا كه بخشنده تمام مواهب در حقيقت خدا است، «رازق» و «رزّاق» به معناى حقيقى، تنها بر او اطلاق مى‌شود.



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با رزق:

۱.۱ - آیه ۳۱ سوره یونس

(قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ أَمَّن يَمْلِكُ السَّمْعَ والأَبْصَارَ وَمَن يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيَّتَ مِنَ الْحَيِّ وَمَن يُدَبِّرُ الأَمْرَ فَسَيَقُولُونَ اللّهُ فَقُلْ أَفَلاَ تَتَّقُونَ) (بگو: چه كسى شما را از آسمان و زمین روزى مى‌دهد؟ يا چه كسى مالک و خالق گوش و چشم‌هاست؟ و چه كسى زنده را از مرده، و مرده را از زنده بيرون مى‌آورد؟ و چه كسى امور جهان را تدبير مى‌كند؟ به زودى در پاسخ مى‌گويند: خدا، بگو: پس چرا تقوا پيشه نمى‌كنيد و راه شرک مى‌پوييد)؟!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه رزق به معناى عطائى است جارى و هميشگى، و رزق دادن خداى تعالى عالم بشريت را از آسمان، عبارت است از فرستادن باران و برف و امثال آن. و رزق دادنش از زمين عبارت است از روياندن گياهان و تربيت دام‌ها، البته گياهان و دام‌هايى كه بشر از آنها ارتزاق مى‌كند، و به بركت اين نعمت‌هاى الهى است كه نوع بشر باقى مى‌ماند و نسلش منقرض نمى‌گردد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۲ - آیه ۶ سوره هود

(وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ) (هيچ جنبنده‌اى در زمين نيست مگر اين‌كه روزى او بر خداست. او قرارگاه و محلّ نقل و انتقالشان را مى‌داند؛ همه اينها در كتاب مبين لوح محفوظ ثبت است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كل جنبنده‌هايى كه در زمين هستند رزقشان بر عهده خداى تعالى است- و هرگز بدون رزق نمى‌مانند- پس خداى تعالى دانا و با خبر از احوال آنها است هر جا كه باشند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۳ - آیه ۱۵ سوره ملک

(هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِن رِّزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ) (او كسى است كه زمين را براى شما رام كرد، بر پشت آن راه برويد و از روزى خداوند بخوريد؛ و بازگشت و اجتماع همه تنها به سوى اوست.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: امر در جمله بخوريد از رزق آن امر وجوبى نيست، بلكه تنها جواز و اباحه را مى‌رساند. و كلمه نشور و همچنين كلمه نشر به معناى احياى مردگان بعد از مردن است، و اصل اين كلمه به معناى نشر طومار و جامه، يعنى گشودن آن بعد از جمع كردن و پيچيدن آن است. و معناى آيه اين است كه خداى تعالى آن كسى است كه زمين را منقاد و رام شما كرد، تا بتوانيد بر پشت آن قرار بگيريد، و از اين قطعه به آن قطعه‌اش برويد، و از رزقش كه او برايتان مقدر فرموده بخوريد، و به انواع مختلفى براى به دست آوردن آن رزق در زمين تصرف كنيد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۳۱.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۶.    
۳. ملک/سوره۶۷، آیه۱۵.    
۴. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۵، ص۱۶۷.    
۵. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۵۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۴۲.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۳۲-۳۴.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۴۹.    
۹. یونس/سوره۱۰، آیه۳۱.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۲۱.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۰، ص۷۱.    
۱۲. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۵۱.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۸، ص۱۳۲.    
۱۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۱۶۲.    
۱۵. هود/سوره۱۱، آیه۶.    
۱۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۲۲.    
۱۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۰، ص۲۲۰.    
۱۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۱۴۸.    
۱۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۲، ص۱۲.    
۲۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۲۱۷.    
۲۱. ملک/سوره۶۷، آیه۱۵.    
۲۲. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۶۳.    
۲۳. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۵۹۹.    
۲۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۳۵۷.    
۲۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۵، ص۱۸۶.    
۲۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۴۹۰.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «رزق»، ص۲۵۰.    






جعبه ابزار