• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خودکشی (فقه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خودكشى‌ ، کشتن خویش است .



از آن در بابهاى طهارت، صلات، وصیت، قصاص و دیات سخن گفته‌اند.


خودكشى، حرام و از گناهان كبيره است. مسلمانى كه خودكشى كرده همچون ديگر مسلمانان، تجهیز و بر او نماز خوانده مى‌شود.


كسى كه به قصد خودكشى جراحت ى بر خود وارد و پس از آن، وصیت كرده است، بنابر مشهور، وصیت وى در مال ش صحيح نيست؛ بر خلاف وصیت قبل از اقدام به خودكشى كه صحیح است.
شخصى كه از سوى ديگرى در آتش يا چاه ى افكنده شده و او با توان بيرون آمدن از آن، به عمد بيرون نيامده تا مرده است، اقدامش مصداق خودكشى و خون ش هدر است و قصاص و دیه‌اى بر عهدۀ‌ افكننده نخواهد بود. البته جانی به مقدار جنایت ى كه هنگام افكندن تا اوّلين وقت ممكن براى رهايى، بر او وارد كرده ضامن است.

۳.۱ - استفتائات امام خمینی

۱- قرص‌هایی که برای جلوگیری از حاملگی خورده می‌شود وضع نامنظمی را در عادت ماهانه زنان ایجاد می‌کند (یعنی در ماه مبارک رمضان با خوردن قرص از عادت ماهانه جلوگیری کرده و تمام ماه مبارک رمضان را روزه می‌گیرند) آیا روزه‌هایی که در دوران عادت ماهانه است ولی با خوردن قرص، آن را می‌گیرند، صحیح است یا خیر؟
بسمه‌تعالی، اگر مضر به مزاج نباشد و موجب قتل‌ نفس‌ نشود اشکال ندارد و درهرصورت، روزه صحیح است.
۲- منظور از این‌که در روزه سیاسی باید جهات شرعی آن رعایت شود چیست؟ و آیا اگر کسی به‌واسطه این عمل، دار فانی را وداع گوید، آیا این عمل یک نوع انتحار محسوب می‌شود؟
بسمه‌تعالی، اگر منظور، روزه شرعی گرفتن است، باید جهات روزه شرعی مراعات شود و خودکشی‌ جایز نیست.
۳- آیا کسانی که به علل سیاسی یا بیماری‌های شدید جسمی و روحی دست به اعتصاب غذا می‌زنند، کارشان درست است؟ اگر بمیرند چه حکمی دارد؟
بسمه‌تعالی، اگر اعتصاب، منجر به قتل نفس شود، حرام است و حکم خودکشی دارد.
۴- پانزده سال پیش بر اثر ناراحتی‌ها و امراض روحی و خانوادگی که به مرض روحی دچار شدم، دست به خودکشی زدم؛ اما خدای بزرگ مرا از مرگ نجات داد ولی فلج و زمین‌گیر شدم.... آیا ممکن است سختی‌ها را که تحمل می‌کنم جبران خودکشی گذشته را بنماید؟ آن خودکشی که منجر به فلج شدنم شده چه حکمی دارد؟
آیا خودکشی کردن که از مرگ نجات پیدا کند با خودکشی که به مرگ منجر شود گناهش یکسان است؟ و آیا جزء قتل نفس محسوب می‌شود؟
بسمه‌تعالی، خودکشی حرام است نه مقدمات آن، و نسبت به گذشته توبه نمایید، خداوند قبول می‌فرماید.


۱. جواهر الکلام ج ۱۳، ص ۳۱۱.    
۲. العروة الوثقی ج ۲، ص ۸۸.    
۳. جواهر الکلام ج ۲۸، ص ۲۷۴- ۲۷۵.    
۴. جواهر الکلام ج ۴۲، ص ۲۶- ۲۷.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۴، استفتائات امام خمینی، ج۳، ص۴۶۹، سؤال۳۵۵۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۴، استفتائات امام خمینی، ج۳، ص۳۸۱، سؤال۳۳۶۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۴۱، استفتائات امام خمینی، ج۱۰، ص۹۹، سؤال۱۱۴۳۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۴۱، استفتائات امام خمینی، ج۱۰، ص۱۰۰، سؤال۱۱۴۴۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    




فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام ج‌۳، ص ۵۲۱    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار