تابوت (مفرداتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
تابوت از
واژگان قرآن کریم به معنای صندوق است.
این واژه از
توب به معنی رجوع است زیرا
انسان نوبت به نوبت سوی صندوق بر میگردد.
تابوت به معنای صندوق است.
بنابر آنچه گفتهاند از توب به معنی رجوع است زیرا انسان نوبت به نوبت سوی صندوق بر میگردد.
به مواردی از
تابوت که در قرآن به کار رفته است، اشاره میشود:
(إِذْ أَوْحَيْنا إِلَى أُمِّكَ ما يُوحَى • أَنِ اقْذِفيهِ فی التّابُوتِ فَاقْذِفيهِ فی الْيَمِّ) «آن دم که به مادرت آنچه وحی باید کرد وحی کردیم که او را در صندوق کن و صندوق را به دریا رها کن.»
(وَ قالَ لَهُمْ نَبِیُّهُمْ اِنَّ آیَةَ مُلْکِهِ اَنْ یَاْتِیَکُمُ التَّابُوتُ فِیهِ سَکِینَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ بَقِیَّةٌ مِمَّا تَرَکَ آلُ مُوسی وَ آلُهارُونَ تَحْمِلُهُ الْمَلائِکَةُ اِنَّ فِی ذلِکَ لَآیَةً لَکُمْ اِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ) «پیامبرشان گفت: دلیل پادشاهی او آن است که صندوق معهود سوی شما آید که در آن آرامشی است از
پروردگارتان و باقیماندهای است از آنچه خاندان موسی و هارون واگذاشتهاند و
ملائکه آن را حمل کنند، اگر اهل ایمان باشید در آن برای شما دلیل هست.»
آیه شریفه درباره
بنیاسرائیل است که از
پیامبر خود خواستند ملکی (فرماندهی) بر آنان تعیین کند که با وی به جنگ روند پیامبرشان گفت: خدا طالوت را بر شما فرمانده کرده گفتند: او را قبول نداریم، خود از او لایقتریم.
از کریمه شریفه استفاده میشود که صندوقی در بنیاسرائیل بود و وجود آن مایه آرامش خاطر و سبب اطمینان قلبشان بود و در آن چیزهائی از موسی و هارون به یادگار مانده بود بنا بر آنچه در
مجمع البیان آمده: عرب آل فلان میگوید و خود شخص را اراده میکند و یا مراد موسی و هرون با خانواده آنهاست و نیز معلوم میشود که تابوت از بنیاسرائیل مفقود شده بود.
(اَنْ یَاْتِیَکُمُ التَّابُوتُ) جمله
(تَحْمِلُهُ الْمَلائِکَةُ) چنانکه گفتهاند حال است از تابوت، بهتر است که از اتیان تابوت حال باشد یعنی: نشانه فرماندهی طالوت آن است که تابوت در حالیکه ملائکه آن را حمل میکنند به سوی شما آید، آیه مابعد که میفهماند فرماندهی طالوت را پذیرفتند، مفید آن است که تابوت با آن حال به سوی بنیاسرائیل آمده است.
در
المنار از اثبات این معجزه وحشت کرده و گوید: دو تا گاو که صندوق را از بعض بلاد فلسطینی به سوی بنیاسرائیل میآوردند به الهام ملائکه آن را میآوردند.
و از
طبری از
وهب بن منبّه نقل میکند که به دو گاو حامل تابوت، چهار ملک موکّل بودند و در کتب بنیاسرائیل هست که دو گاو قائد و سائق نداشتند.
بنیاسرائیل تاریخشان پر از اعجاز پیامبران است، پس چرا آیه را از ظاهرش براندازیم و اگر بگوییم ملائکه آوردند چه ضرر دارد و اگر المنار تفسیر را تا به قصّه ملکه سبا میرسانید درباره آمدن تخت ملکه، به واسطه اعمال قدرت آصف بن برخیا، که صریح
قرآن است چه میگفت؟!!
درباره این صندوق چیزهای بسیار گفتهاند و جدا کردن صحیح آنها از ناصحیح کاری مشکل و در عین حال بیفایده است و آن چه گفتنی است در قرآن یاد شده و اشاره کردیم. در
تورات فعلی و در جاهای دیگر ذکر آن آمده ولی اغراقآمیز است.
مسترهاکس امریکایی در قاموس کتاب مقدس درباره آن به تفصیل سخن گفته و گوید از جمله دو لوح که احکام عشره در آنها نوشته شده بود و تورات و غیره در آن صندوق بود.
•
قرشی بنابی، علیاکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «تابوت»، ج۱، ص۲۶۰-۲۶۲.