• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کتابت قرآن (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





کتابت قرآن کاتبان وحی، قرآن را به‌وسیله قلم که از نی بود و مرکب که از گرد ذغال، یا گرد سیاه دیگری و ترکیب با مایع لزجی مثل صمغ و مانند آن به‌دست می‌آمد، بر روی تکه‌های پوست یا استخوان‌های پهن یا روی لیف خرما و یا روی سنگ‌های پهن سفید می‌نوشتند و آن‌ها را صحف می‌گفتند.
یک کتاب از این‌گونه صحف برای پیغمبر نوشته و به او دادند که حضرت آن‌ها را در خانه خود می‌گذاشت.



قُرْآن اين لفظ در اصل مصدر به معنى خواندن است.



جرجی زیدان در تاریخ تمدّن اسلام می‌نویسد: قلم را از نی می‌ساختند و مرکب را که مداد می‌گفتند، از گرد ذغال و یا گرد سیاه دیگری تهیّه کرده، مایع لزجی مثل صمغ و مانند آن به آن می‌افزودند. امّا کاغذ اعراب در ابتداء پوست بود که آن را رقّ می‌گفتند، گاه هم روی پارچه می‌نوشتند و مشهورترین آن، پارچه بافت مصر به نام قباطی بود و معلّقات سبع پیش از اسلام بر روی همان پارچه نوشته شده بود، هرگاه پارچه یا پوست به‌دست نمی‌آوردند روی چوب یا استخوان یا سنگ یا سفال و مانند آن می‌نوشتند.
[۴] زیدان، جرجی، تاریخ تمدن اسلام، ج۳، ص۸۳.


در همان کتاب هست: هر آیه و سوره که نازل می‌شد آن را کاتبان وحی روی تکه‌های پوست یا استخوان‌های پهن مانند کتف و دنده‌ها یا روی لیف خرما و یا روی سنگ‌های پهن سفید می‌نوشتند،
[۵] زیدان، جرجی، تاریخ تمدن اسلام، ج۳، ص۸۳.
در تاریخ قرآن پارچه و حریر را اضافه کرده و گوید آنها را صحف می‌گفتند، و یک کتاب از اینگونه صحف برای پیغمبر نوشته و به او دادند که حضرت آنها را در خانه خود می‌گذاشت.
[۶] زنجانی، ابوعبدالله، تاریخ القرآن، ص۴۷.


از این نقل معلوم می‌شود که نویسندگان وحی یک نسخه هم به حضرت رسول (صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) می‌داده‌اند و آن حضرت آن‌ها را جمع می‌کرده است. وافی در آخر کتاب صلوة از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل کرده که رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) (در هنگام وفات) فرمود: یا علی قرآن در پشت سر خوابگاه من در صحیفه‌ها و حریر و قرطاس‌هاست آنها را جمع کنید و نگذارید قرآن ضایع شود چنان‌که یهود تورات را ضایع کردند.
علی (علیه‌السّلام) قرآن را در پارچه‌ای زرد نوشت و در خانه‌اش با تمام رسانید و فرمود تا قرآن را جمع نکنم عبا به دوشم نخواهم‌ انداخت، گاهی شخصی می‌خواست دم در آن حضرت را ملاقات کند بدون عبا می‌آمد تا قرآن را جمع نمود.


۱. قرشی بنابی، علی اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۲۶۲.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۶۸.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۱، ص۳۳۷.    
۴. زیدان، جرجی، تاریخ تمدن اسلام، ج۳، ص۸۳.
۵. زیدان، جرجی، تاریخ تمدن اسلام، ج۳، ص۸۳.
۶. زنجانی، ابوعبدالله، تاریخ القرآن، ص۴۷.
۷. فیض کاشانی، ملامحسن، الوافی، ج۹، ص۱۷۸۰.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «کتابت قرآن»، ج۵، ص۲۷۵.    


رده‌های این صفحه : کتابت قرآن | مفردات قرآن




جعبه ابزار