• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عدن (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





یکی از نام‌ها و اوصاف بهشت، عدن و پایداری است.



عدن و پایداری، یکی از نامها و اوصاف بهشت موعود است.

۱.۱ - بهشت‌های جاودان

وعد الله المؤمنین والمؤمنـت جنت تجری من تحتها الانهـرخــلدین فیها ومسـکن طیبة فی جنت عدن... «خداوند به مردان و زنان با ایمان، باغهایی از بهشت وعده داده که نهرها از زیر درختانش جاری است جاودانه در آن خواهند ماند و مسکن ‌های پاکیزه‌ای در بهشت‌های جاودان (نصیب آنها ساخته)....»
جنت عدن یدخلونها ومن صلح من ءابآئهم وازوجهم وذریتهم...... «(همان) باغهای جاویدان بهشتی که وارد آن می‌ شوند و همچنین پدران و همسران و فرزندان صالح آنها و فرشتگان از هر دری بر آنان وارد می‌ گردند.»

۱.۱.۱ - بهشت ‌های اقامت

"اولئک لهم جنات عدن تجری من تحتهم الانهار... ". کلمه "عدن" به معنای اقامت است، و جنات عدن یعنی بهشت ‌های اقامت و زندگی.

۱.۱.۲ - اقامت و بقاء

"(و مساکن طیبة فی جنات عدن). "عدن" در لغت به معنی اقامت و بقاء در یک مکان است، و لذا به "معدن" که جایگاه بقای مواد خاصی است این کلمه اطلاق می‌شود، بنا بر این مفهوم "عدن" با خلود شباهت دارد، ولی از آنجا که در جمله قبل به مساله خلود اشاره شده، چنین استفاده می‌ شود که جنات عدن محل خاصی از بهشت پروردگار است که بر سایر باغهای بهشت امتیاز دارد.
در احادیث اسلامی و کلمات مفسران این امتیاز به اشکال مختلف بیان شده است در حدیثی از پیامبر ص چنین می‌ خوانیم که فرمود: "عدن دار الله التی لم ترها عین و لم یخطر علی قلب بشر، لا یسکنها غیر ثلاثة النبیین و الصدیقین و الشهداء" عدن آن خانه پروردگار است که هیچ چشمی آن را ندیده، و به فکر کسی خطور نکرده و تنها سه گروه در آن ساکن می‌ شوند: پیامبران، صدیقان (آنها که پیامبران را تصدیق کردند و از آنها حمایت کردند) و شهیدان.

۱.۲ - باغهای جاودان

جنت عدن التی وعد الرحمـن عباده بالغیب... «وارد باغهایی جاودانی می‌شوند که خداوند رحمان بندگانش را به آن وعده داده است هر چند آن را ندیده ‌اند مسلما وعده خدا تحقق یافتنی است.»
جنت عدن تجری من تحتها الانهـر خــلدین فیها... «باغهای جاویدان بهشت، که نهرها از زیر درختانش جاری است، در حالی که همیشه در آن خواهند بود این است پاداش کسی که خود را پاک نماید.»
جنت عدن یدخلونها یحلون فیها من اساور من ذهب ولؤلؤا ولباسهم فیها حریر. «(پاداش آنان) باغهای جاویدان بهشت است که در آن وارد می‌ شوند در حالی که با دستبندهایی از طلا و مروارید آراسته ‌اند، و لباسشان در آنجا حریر است.»
جنت عدن مفتحة لهم الابوب. «باغهای جاویدان بهشتی که درهایش به روی آنان گشوده است.»
ربنا وادخلهم جنت عدن التی وعدتهم... «پروردگارا! آنها را در باغهای جاویدان بهشت که به آنها وعده فرموده ‌ای وارد کن....»

۱.۳ - جنات عدن

یغفر لکم ذنوبکم ویدخلکم جنت تجری من تحتها الانهـر ومسـکن طیبة فی جنت عدن... «(اگر چنین کنید) گناهانتان را می‌ بخشد و شما را در باغهایی از بهشت داخل می‌ کند که نهرها از زیر درختانش جاری است و در مسکنهای پاکیزه در بهشت جاویدان جای می‌ دهد و این پیروزی عظیم است!»
جزاؤهم عند ربهم جنت عدن تجری من تحتها الانهـر خــلدین فیها ابدا... «پاداش آنها نزد پروردگارشان باغهای بهشت جاویدان است که نهرها از زیر درختانش جاری است همیشه در آن می‌ مانند! (هم) خدا از آنها خشنود است و (هم) آنها از خدا خشنودند و این (مقام والا) برای کسی است که از پروردگارش بترسد.»

۱.۳.۱ - استقرار و ثبات

"جزاؤهم عند ربهم... ذلک لمن خشی ربه" کلمه "عدن" به معنای استقرار و ثبات است، پس جنات عدن به معنای بهشت ‌های خالد و جاودانه است، و توصیف دوباره اش به اینکه خیر البریة در آن بهشت ‌ها خالدند و ابدا خالدند تاکید همان جاودانگی است، که اسم "عدن" بر آن دلالت داشت.

۱.۳.۲ - آمرزش و بهشت جاودان

در آیه شریفه مورد بحث کلمه "ذنوبکم" مطلق آمده، یعنی نفرمود کدام گناه آمرزیده می‌ شود. و از این اطلاق می‌ توانیم نتیجه بگیریم که تمامی گناهان با شرایطی که ذکر شده آمرزیده می‌ شود. اعتبار عقلی هم مساعد با این معنا است، چون این آمرزش در آیه شریفه مقدمه داخل شدن در بهشت جاودان ذکر شده، و معنا ندارد که کسی داخل چنین بهشتی بشود، در حالی که پاره ‌ای از گناهانش آمرزیده نشده باشد. و‌ای بسا به منظور اشاره به همین نکته بوده که دنبال آیه فرموده: "و مساکن طیبة فی جنات عدن" یعنی جناتی ثابت و دائمی. پس دائمی و ثابت بودن آن جنات خود اشاره است به اینکه مغفرت مزبور در آیه شامل همه گناهان می‌ شود.


۱. توبه/سوره۹، آیه۷۲.    
۲. کهف/سوره۱۸، آیه۳۱.    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۳، ص۴۲۲.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۸، ص۳۸.    
۵. مریم/سوره۱۹، آیه۶۱.    
۶. طه/سوره۲۰، آیه۷۶.    
۷. فاطر/سوره۳۵، آیه۳۳.    
۸. ص/سوره۳۸، آیه۵۰.    
۹. غافر/سوره۴۰، آیه۸.    
۱۰. صف/سوره۶۱، آیه۱۲.    
۱۱. بینه/سوره۹۸، آیه۸.    
۱۲. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۲۰، ص۵۷۷.    
۱۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص۴۳۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «عدن».    



رده‌های این صفحه : بهشت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار