• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سُبْحٰانَ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





سُبْحٰانَ:(وَ مَنِ اتَّبَعَني وَ سُبْحانَ اللّهِ)
«سُبْحٰانَ» مصدر است و صيغه‌اى است از «تسبيح»،به معنای «پاک و منزه داشتن» و هيچ‌گاه به تنهايى استعمال نمى‌شود، بلكه اضافه خواهد شد.
اين جمله نشان مى‌دهد كه هر مسلمانى كه پيرو پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) است به نوبه خود دعوت كننده به سوى حق است و بايد با سخن و عملش ديگران را به راه اللَّه دعوت كند.
و نيز نشان مى‌دهد كه رهبر بايد داراى بصیرت و بينايى و آگاهى كافى باشد، وگرنه دعوتش به سوى حق نخواهد بود. سپس براى تاكيد، مى‌گويد: خداوند يعنى همان كسى كه من به سوى او دعوت مى‌كنم پاک و منزه است از هر گونه عیب و نقص و شبيه و شريک (وَ سُبْحانَ اللَّهِ).



به موردی از کاربرد «سُبْحٰانَ» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - سُبْحٰانَ (آیه ۱۰۸ سوره یوسف)

(قُلْ هَذِهِ سَبيلي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصيرَةٍ أَنَاْ وَ مَنِ اتَّبَعَني وَ سُبْحانَ اللّهِ وَ ما أَنَاْ مِنَ الْمُشْرِكينَ) «بگو: اين راه من است! من و پيروانم، با بصيرت كامل، به سوى خدا دعوت مى‌كنيم. منزّه است خدا! و من از مشركان نيستم.»

۱.۲ - سُبْحٰانَ در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: خدای سبحان بعد از آن‌كه فرمود ایمان محض و توحید خالص بسيار عزيز الوجود و اندک است، و هر كسى بدان نمى‌رسد، با اين‌كه ايمان و توحيد، حق و حقیقت صريح و واضحى است كه آيات آسمان‌ها و زمين بدان دلالت مى‌كنند، اينكه رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) را مامور نموده تا راه خود را اعلام بدارد، و آن عبارتست از دعوت به چنين توحيدى، دعوتى كه از روى بصيرت است.
پس اين‌كه فرمود: (قُلْ هذِهِ سَبيلي) اعلام راه اوست، و جمله‌ (أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلى‌ بَصيرَةٍ) بيان راه اوست، و جمله‌ (سُبْحانَ اللَّهِ) جمله معترضه است كه در آن خدا را تقديس مى‌كند، و جمله‌ (وَ ما أَنا مِنَ الْمُشْرِكينَ) تاكيد معناى دعوت به خدا و بيان اين جهت است كه اين دعوت بسوى خدا دعوتى نيست كه به هرطورى كه شد صورت گيرد بلكه دعوتى است كه بر اساس توحيد خالص صورت مى‌گيرد، و به هيچ وجه، از توحيد بسوى شرک گرايش نمى‌كند.

۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۸.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۹۳.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۳۶۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۰، ص۹۵.    
۵. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۴۸.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۱، ص۳۷۸.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۱، ص۲۷۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۲، ص۳۱۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۴۱۱.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «سبحان»، ج۲، ص ۲۹۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره یوسف | لغات قرآن




جعبه ابزار