• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یَسْتَغْفِرُون (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





یَسْتَغْفِرُون:(ما كانَ اللّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ يَسْتَغْفِرونَ)
«یَسْتَغْفِرُون» به معنای طلب مغفرت است.
آیه مورد بحث در پاسخ گفتار خرافى مشركان است كه گفتند اگر اين آيات حق است و از طرف خداست پس ما را مجازات كند و بارانى از سنگ از آسمان فرود آرد، قرآن به آن‌ها چنين پاسخ مى‌دهد: «هيچ‌گاه خداوند تا تو درميان آن‌ها هستى مجازات نخواهد كرد و (نيز) تا استغفار مى‌كنند خدا عذابشان نمى‌كند». در تفسیر اين جمله مفسران احتمالاتى داده‌اند، بعضى گفته‌اند منظور اين است كه بعضى از مشركان بعد از گفتن جمله آيه قبل، از گفتار خود پشيمان شده‌اند و عرضه داشتند: غفرانک ربّنا. «خدايا ما را بر اين گفتار ببخش» و همين سبب شد كه حتى بعد از خروج پیامبر از مکّه گرفتار بلا و نابودى نشوند.



به موردی از کاربرد «یَسْتَغْفِرُون» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - یَسْتَغْفِرُون (آیه ۳۳ سوره انفال)

(وَ ما كانَ اللّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَ أَنتَ فيهِمْ وَ ما كانَ اللّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ يَسْتَغْفِرونَ) «ولى اى پيامبر! تا تو درميان آن‌ها هستى، خداوند آن‌ها را مجازات نخواهد كرد؛ و نيز تا گروهى از آن‌ها استغفار مى‌كنند، خدا عذابشان نمى‌كند.»

۱.۲ - یَسْتَغْفِرُون در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: جمله‌ (وَ ما كانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ يَسْتَغْفِرونَ) ظاهرش نفى استقبالى است، چون صفت معذبهم و استمرارى كه جمله يستغفرون مفيد آن است ظهور در نفى استقبالى دارد، و جمله‌ (وَ هُمْ يَسْتَغْفِرونَ) حاليه است، و معنايش اين است كه خداوند در آينده نيز عذاب نخواهد فرستاد ما دام كه طلب آمرزش مى‌كنند. اين جمله بهر معنايى كه گرفته شود با وضع مشركين مکه منطبق نمى‌شود، براى اين‌كه آنان مشرک و معاند بوده‌اند و در برابر حق خاضع نگشته و از هيچ ظلم و گناهى استغفار نمى‌كرده‌اند، رواياتى هم كه مى‌گويد مشركين بعد از آن حرفى كه زدند (اللَّهُمَّ إِنْ كانَ ...) پشيمان شده و در مقام استغفار برآمده و گفتند: غفرانك اللهم اشكال را حل نمى‌كند، براى اين‌كه صرف‌نظر از اين‌كه اين روايات اعتبارش ثابت نشده خدای تعالی در كلام خودش به استغفار مشركين و مخصوصا بزرگان ايشان كه پيشوايان کفر بوده‌اند اعتنا نكرده و آن را لغو دانسته، و معلوم است كه استغفار لغو هيچ اثرى ندارد.

۱. انفال/سوره۸، آیه۳۳.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۶۰۹.    
۳. طریحی نجفی، مجمع البحرین، ج۳، ص۴۲۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۱۵۴.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۳۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۸۰.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۹، ص۹۱.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۶۸-۶۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۰، ص۲۰۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۸۲۹.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «یستغفرون»، ج۳، ص ۳۳۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انفال | لغات قرآن




جعبه ابزار