• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چیستی فلسفه دین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بررسی عقلانی مسائل دینی‏ را فلسفه دین می‌گویند.




میل به دین در سرشت انسان نهفته است. تنها از گذر دین است که پرسش‏های بنیادی انسان درباره هستی پاسخ می‏گیرند. بسیاری از دانشمندان بر این باورند که انسان از آغاز پیدایی‏اش، همواره دیندار بوده است.
[۲] تاریخ تمدّن، ج۱، ص۷۰.
احساس نیاز انسان به دین، هیچ‏گاه با تحوّل زندگی او از میان نرفته است. از این رو، بسیاری از جوامع انسانی به دلیل راه نیافتن به دین الهی، به خطا رفته‏اند و به دین‌سازی دست زده‏اند.



دین ‌پژوهی راهی است برای بازشناختن دین راستین الهی؛ دینی که ریشه در غیب دارد و بر آموزه‏های آسمانی بنا شده است.
[۳] فلسفه دین، ص۱۱۷- ۱۲۶.




دین ‌پژوهی شاخه‏های متعددی دارد که یکی از آنها «فلسفه دین» است.
[۴] دین‏پژوهی، ج۱، ص۹۱.
[۵] دین‏پژوهی، ج۱، ص۹۲.
[۶] دین‏پژوهی، ج۱، ص۲۳۳.
فلسفه دین برآیند میل فطری انسان به تفکر جدّی درباره موضوعات مهمّ دینی است و خداباوری و مسائل گوناگون درباره خدا را طرح و بررسی می‏کند.



قلمرو فلسفه دین بسیار گسترده است و مسائل مختلفی را دربرمی‏گیرد. مهم‏ترین آنها عبارت‏اند از چیستی دین و دینداری، جاودانگی انسان و بررسی و تفسیر کتب پیامبران الهی.
[۷] دین‏شناسی، ص۲۱.


۴.۱ - چیستی دین


در تعریف دین آمده است که مجموعه‏ای وحیانی و عقلانی است از عقاید، اخلاق و مقررات که نظر به اداره زندگی فردی و اجتماعی انسان دارند.
[۸] آموزش دین، ص۹- ۶.
آموزه‏های دینی در بخش اعتقادی، مسائل مربوط به صفات خدا، توحید، نبوّت، وحی و معاد را می‏کاود. در بخش اخلاق، تعالیمی را برمی‏رسد که در پی کسب فضائل و رفع رذائل اخلاقی‌اند، و سرانجام، واپسین بخش آن، ویژه مناسک و اعمال و احکام است؛ یعنی مقرّرات دینی که رفتار انسان با خود، خدا و اجتماع را به بررسی می‏گذارد.

۴.۲ - هدف دین


بنابر فلسفه دین، هر دین آسمانی دو هدف دارد: یکی هدف «میانی» که همان برقرار ساختن قسط و عدل در جامعه انسانی است و در سایه این هدف، سعادت دنیوی و اخروی انسان برآورده می‏شود. هدف دیگر، «نهایی» است که عبارت از راه نمودن انسان از تاریکی به روشنایی است.چون هدف نهایی دین برآید، انسان به کشف و شهود باطنی می‏رسد و به مقام «نفس مطمئنّه» نیل می‏یابد.

۴.۳ - منشأ دین


سرچشمه دین را منشأ آن گویند که براساس جهان ‌بینی الهی، خدا است. (منشأ دین) به عبارتی دیگر، مبدأ فاعلی دین، خداوند است.
بنابر جهانبینی الهی، خداوند دین خود را از گذر وحی در دسترس انسان نهاده است.
[۱۳] کشف المراد، ص۳۴۶.


۴.۴ - علّت گرایش انسان به دین


از مسائل مهمّ فلسفه دین این است که چرا انسان همواره در پی دین است. فیلسوفان دین، مهم‏ترین علّت آن را عقل و سرشت انسانی می‏دانند. بنابر روایات شیعه، پیامبران الهی برای آن برانگیخته شده‏اند تا گنجینه سرشت انسانی را ظاهر سازند و عقل آدمی را به شکوفایی رسانند.
[۱۴] نهج‏البلاغه، خطبه ۱.


۴.۵ - قوانین دین


فیلسوفان دین بیان می‏کنند که دین دارای دو گونه قانون‏است: اوّل، قوانین ثابت که به نیازهای ماندگار انسان نظر دارند و جز هنگام اضطرار و به اقتضای زمان و تبدّل موضوع تغییر نمی‏پذیرند؛ مانند حرمت قتل نفس محترم. دوم، متغیّر که برای ضرورت‏های زندگی فردی و اجتماعی برنهاده شده‏اند و مبتنی بر علل و انگیزه‏های ثانوی‏اند؛ مانند قوانین مربوط به خوراک و پوشاک، تجهیز سپاه اسلام و آموزش و تحصیل علم. چون ضرورت‏ها از میان می‏روند، قوانین متغیّر نیز از اعتبار می‏افتند.
[۱۵] عقاید الشّیعة الامامیّة، ص۵۶۸- ۵۶۴.


۴.۶ - گوهر دین


فیلسوفان دین معتقدند که گوهر دین یکی است و آن، اسلام، به معنای تسلیم در برابر خداوند است و چنین نیست که هر یک از پیامبران، با ابلاغ دین خود، دین پیشین را به کمال رسانده باشند؛ زیرا خداوند دین ناقص به بشر نمی‏دهد. آنچه به کمال می‏رسد، ظهورات دین است. دین، یگانه و جاودان است و برمبنای توحید؛ امّا شریعت و منهاج دین است که تغییر می‏پذیرد.

۴.۷ - زبان دین


همه آدمیان زبان دین را می‏فهمند و هر پیامبری به زبان مردم خویش سخن گفته است.
فرمان‏های الهی در هر روزگاری به گونه روشن و صریح و بی ابهام به گوش مردم رسیده‏اند و کسی نمی‏تواند مدّعی شود که زبان دین را نفهمیده است.
[۱۹] روش دعوت محمّد، ص۴۶- ۴۳.



 
۱. روم/سوره۳۰، آیه۳۰.    
۲. تاریخ تمدّن، ج۱، ص۷۰.
۳. فلسفه دین، ص۱۱۷- ۱۲۶.
۴. دین‏پژوهی، ج۱، ص۹۱.
۵. دین‏پژوهی، ج۱، ص۹۲.
۶. دین‏پژوهی، ج۱، ص۲۳۳.
۷. دین‏شناسی، ص۲۱.
۸. آموزش دین، ص۹- ۶.
۹. شهید مطهری آشنایی با علوم اسلامی، ص۱۵-۱۶.    
۱۰. حدید/سوره۵۷، آیه۲۵.    
۱۱. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۱.    
۱۲. فجر/سوره۸۹، آیه۲۷.    
۱۳. کشف المراد، ص۳۴۶.
۱۴. نهج‏البلاغه، خطبه ۱.
۱۵. عقاید الشّیعة الامامیّة، ص۵۶۸- ۵۶۴.
۱۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹.    
۱۷. ابراهیم/سوره۴، آیه۴.    
۱۸. شهید مطهری، ده‌گفتار، ص۲۰۱-۲۰۲.    
۱۹. روش دعوت محمّد، ص۴۶- ۴۳.



کتاب فرهنگ شیعه، تالیف شده توسط جمعی از نویسندگان، ص۳۶۳-۳۶۶.    



جعبه ابزار