• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نجواهای شیطان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



شیطان به وسیله نجوا سعی در غمگین کردن مؤمنان دارد. در این مقاله آیات مرتبط با نجواهای شیطانی معرفی می‌شوند.



منافقان، تحت تأثير نجواها و القائات شیطان:
إِنَّمَا النَّجْوى‌ مِنَ الشَّيْطانِ لِيَحْزُنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَ لَيْسَ بِضارِّهِمْ شَيْئاً إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ. نجوى تنها از ناحيه شیطان است، مى‌خواهد با آن مؤمنان غمگين شوند، ولى نمى‌تواند ضررى به آنها برساند جز به فرمان خدا، بنا بر اين مؤمنان بايد تنها بر خدا توکل كنند.

۱.۱ - توضیح آیه

نجوا از نظر فقه اسلامی احكام مختلفى بر حسب اختلاف شرائط دارد، و به اصطلاح به احکام خمسه تقسيم مى‌شود، يعنى گاه حرام است و اين در صورتى است كه موجب اذيت و آزار و هتك حيثيت مسلمانى گردد و چنين نجوايى نجواى شيطانى است كه هدفش غمگين ساختن مؤمنان است.
در مقابل گاه حكم وجوب به خود مى‌گيرد، و اين در صورتى است كه مساله سرى لازمى در ميان باشد كه افشاى آن خطرناك، و عدم ذكر آن نيز موجب تضييع حق و يا خطرى براى اسلام و مسلمين است.
و گاه متصف به استحباب مى‌شود و آن در جايى است كه انسان براى انجام كارهاى نيك و بر و تقوی به سراغ آن رود، و همچنين حكم کراهت و اباحه.
ولى اصولا هر گاه هدف مهمترى در كار نباشد نجوى كردن كار پسنديده‌اى نيست، و بر خلاف آداب مجلس است زيرا نوعى بى اعتنايى يا بى اعتمادى نسبت به ديگران محسوب مى‌شود لذا در حديثى از پیغمبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله مى‌خوانيم:
اذا كنتم ثلاثه فلا يتناجى اثنان دون صاحبهما، فان ذلك يحزنه: " هنگامى كه سه نفر باشيد دو نفر از شما جداى از شخص سوم به نجوى نپردازد چرا كه‌ اين امر نفر سوم را غمگين مى‌كند" در حدیث ديگرى از ابو سعيد (خدرى) مى‌خوانيم كه مى‌گويد: ما براى اجراى دستورات پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله در شبها كه گاهى مطلب لازمى پيش مى‌آيد به تناوب در نزديكى اقامتگاه آن حضرت مراقب بوديم، يك شب عده زيادى گرد هم آمده بودند و آهسته سخن مى‌گفتيم، پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله بيرون آمد و فرمود: ما هذه النجوى؟ ا لم تنهوا عن النجوى؟:" اين سخنان در گوشى چيست؟ آيا شما از نجوى نهى نشده‌ايد"؟! از روايات متعددى نيز استفاده مى‌شود كه شیطان براى غمگين ساختن مؤمنان از هر وسيله‌اى استفاده مى‌كند، نه فقط از نجوى بلكه گاه در عالم خواب صحنه‌هايى در برابر چشم او مجسم مى‌كند كه موجب اندوه او شود و دستور داده شده است كه مؤمنان در اينگونه موارد با پناه بردن به ذات پاك خدا و توکل بر او اينگونه القائات شیطانی را از خود دور كنند.


نجوای منافقان (قرآن)


۱. مجادله/سوره۵۸، آیه۱۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۴۳۰.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۴۳۵-۴۳۶.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۸، ص۱۶۹، برگرفته از مقاله «نجواهای شیطان».    


رده‌های این صفحه : شیطان | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار