• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مُرابَطَه (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مُرابَطَه:(مِنْ رِّباطِ الْخَيْلِ)
«مُرابَطَه» از مادّه‌ «رَبط» به معناى محافظت مرزها و همچنين به معناى مراقبت از هر چيز ديگر مى‌آيد، و به محل بستن و نگاهدارى حيوانات‌ «رِباط» گفته مى‌شود و به همين تناسب كاروانسرا را عرب‌ «رِباط» مى‌گويد.



(وَ أَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَ مِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَ عَدُوَّكُمْ وَ آخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لاَ تَعْلَمُونَهُمُ اللّهُ يَعْلَمُهُمْ وَ مَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَ أَنتُمْ لاَ تُظْلَمُونَ) (براى مقابله با آن‌ها (دشمنان‌)، هر چه در توان داريد از نيرو و از اسب‌هاى ورزيده آماده سازيد، تا به وسيله آن، دشمن خدا و دشمن شناخته شده خويش را بترسانيد! و دشمنان ديگرى غير از اين‌ها، كه شما آن‌ها را به علت نفاقشان نمى‌شناسيد و خدا آنها را مى‌شناسد. و هر چه در راه خدا و تقويت اسلام انفاق كنيد، بى كم و كاست به شما بازگردانده مى‌شود، و به شما ستم نخواهد شد.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه اعداد به معناى تهيه كردن چيزى است تا انسان با آن چيز به هدف ديگرى‌ كه دارد برسد، كه اگر قبلا آن را تهيه نديده بود به مطلوب خود نمى‌رسيد، مانند فراهم آوردن هيزم و كبريت براى تهيه آتش، و نيز مانند تهيه آتش براى طبخ. كلمه قوة به معناى هر چيزى است كه با وجودش كار معينى از كارها ممكن مى‌گردد، و در جنگ به معناى هر چيزى است كه جنگ و دفاع با آن امكان پذير است، از قبيل انواع اسلحه و مردان جنگى با تجربه و داراى سوابق جنگى و تشكيلات نظامى. و كلمه رباط مبالغه در ربط است، و ربط همان عقد (گره) است، با اين تفاوت كه ربط سست‌تر از عقد و عقد محكم‌تر از ربط است و ربطه، يربطه، ربطا با رابطه، يرابطه، مرابطة و رباطا به يک معنا است، چيزى كه هست رباط از ربط رساتر است. و كلمه خيل به معناى اسب است. و ارهاب معنايش نزديک به معناى تخويف مى‌باشد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. انفال/سوره۸، آیه۶۰.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۳۸.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۴، ص۲۴۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۲۶۸.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۶۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۸۴.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۹، ص۱۵۰.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۹، ص۱۱۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۰، ص۲۵۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۸۵۳.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «مُرابَطَه»، ص۵۱۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انفال | لغات قرآن




جعبه ابزار