• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محارب (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: محارب.

مُحارِب (به ضم میم و کسر راء)، یکی از واژگان قرآن کریم به معنای کسی است که سلاح به دست گیرد و ناامنی ایجاد کند (یاغی) خواه در شهر باشد یا در خارج آن.



مُحارِب در مکتب اهل بیت (علیه‌السّلام) کسی است که سلاح به دست گیرد و ناامنی ایجاد کند (یاغی) خواه در شهر باشد یا در خارج آن.


(فَاِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَاْذَنُوا بِحَرْبٍ‌ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ...) در اذن گذشت که هرگاه «اذن» با باء متعدی شود به معنی علم است معنی آیه این است: «یقین کنید به جنگ با خدا و رسول (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) (اِنَّما جَزاءُ الَّذِینَ‌ یُحارِبُونَ‌ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ یَسْعَوْنَ فِی الْاَرْضِ فَساداً اَنْ یُقَتَّلُوا اَوْ یُصَلَّبُوا اَوْ تُقَطَّعَ اَیْدِیهِمْ وَ اَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلافٍ اَوْ یُنْفَوْا مِنَ الْاَرْضِ...) «کسانی که با خدا و رسول محاربه می‌کنند و در زمین به فساد می‌کوشند سزایشان فقط این است که کشته شوند و یا بر دار شوند، یا یکی از دست‌ها و یکی از پاهایشان به عکس یکدیگر بریده شود، یا از آن سرزمین تبعید شوند.»
محارب در مکتب اهل بیت (علیه‌السّلام) کسی است که سلاح به دست گیرد و ناامنی ایجاد کند (یاغی) خواه در شهر باشد یا در خارج آن. امام باقر (علیه‌السّلام) و امام صادق (علیه‌السّلام) فرموده‌اند: «جزاء محارب به قدر استحقاق اوست پس اگر مرتکب قتل شده، کشته می‌شود و اگر قتل نفس کرده و مال هم گرفته است حدّ او کشتن و بر دار زدن است. و اگر مال مردم را گرفته و قتل نفس نکرده است جزایش بریدن یک دست و یک پای است به عکس یکدیگر. و اگر فقط راه را ناامن کرده سزایش تبعید است، از آن شهر به شهر دیگر تبعید می‌شود تا توبه کند.» بقیّه مطلب در «صلب» دیده شود.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۲، ص۱۱۴.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۲۲۵.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۳۸.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۷۹.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۲، ص۲۱۱.    
۶. مائده/سوره۵، آیه۳۳.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۵، ص۳۲۶.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۵، ص۵۳۲.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۳، ص۲۹۱.    
۱۰. فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۷، ص۱۸.    
۱۱. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج۱، ص۱۶۷-۱۶۸.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «حرب»، ج۲، ص۱۱۴-۱۱۶.    






جعبه ابزار