• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قیام امام زمان با شمشیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وقتی صحبت از شمشیر حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) می‌شود خیلی از افراد این سوال برایشان پیش می‌آید که در عصری که اسلحه‌های مدرن و پیشرفته به قدری تولید شده که می‌توانند چندین بار کل بشر را نابود کنند، آیا امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هنگام ظهور از شمشیر که یک اسلحه قدیمی و برای جنگ‌های تن به تن کاربرد داشته استفاده می‌کنند؟ در این مقاله پاسخ اجمالی به این سؤال داده شده است.



محمد ابن مسلم از امام باقر (علیه‌السّلام) روایت کرده است که حضرت فرمودند: «و اما شباهت مهدی به جدش مصطفی به خروج وی با شمشیر و کشتن دشمنان خدا و رسولش و جباران و طاغوت‌ها است، و همانا او به توسط شمشیر و ترس نصرت و یاری خواهد شد».


وقتی صحبت از شمشیر حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) می‌شود خیلی از افراد این سوال برایشان پیش می‌آید که در عصری که اسلحه‌های مدرن و پیشرفته به قدری تولید شده که می‌توانند چندین بار کل بشر را نابود کنند، آیا امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هنگام ظهور از شمشیر که یک اسلحه قدیمی و برای جنگ‌های تن به تن کاربرد داشته استفاده می‌کنند؟ برای این سوال می‌توان به دو گونه پاسخ داد.

۲.۱ - معنای لغوی شمشیر

ما مصداق شمشیر را همان معنای لغوی شمشیر بگیریم که می‌توانیم بگوئیم در عصر ظهور، اکثر مردم حتی یهود و نصاری به اسلام ایمان می‌آورند همان گونه که امام باقر (علیه‌السّلام) می‌فرمایند: «بدرستی که مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) تابوت سکینه را از غار انطاکیه و اسفار تورات را از کوهی در شام بیرون می‌آورد و با آنها به جامعه یهود احتجاج می‌کنند و گروه فراوانی از آنها به اسلام می‌گروند».
[۲] صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر فی امام الثانی عشر، ص۳۸۲.

زیرا از طرفی در هنگام ظهور دو سوم مردم جهان با مرگ سرخ و سفید (جنگ و طاعون) کشته شده‌اند و تنها یک سوم مانده‌اند و از این یک سوم هم که از افراد زیادی به اسلام رو آورده‌اند و اسلام را به عنوان دین نجات بخش خود قبول نموده اند که اگر این گونه باشد تعداد اندکی می‌مانندکه سرسختانه با حضرت مبارزه می‌کنند و اینان دشمنان حضرت هستند که هرگز ایمان نمی‌آورند و هلاک کردن این تعداد با شمشیر ممکن است.
و یا این که ما در روایات زیادی داریم که خداوند رعب و ترس ایشان را در قلوب مخالفین قرار می‌دهد همان گونه که امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرمایند: «پرچم سیاه رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را به احتزاز در می‌آوردند از راست و چپ به مسافت یک ماه را رعب آن حضرت می‌گیرد».
[۴] کاظمی، سید مصطفی، بشاره الاسلام، ص۱۹۹.
بنابراین ممکن است این رعب و ترس سبب شود که دشمنان نتوانند از اسلحه هایشان استفاده کنند. بدین گونه که یا تسلیم شوند؛ یا پا به فرار بگذارند بنابراین در این صورت هم باز شمشیر کفایت می‌کند.

۲.۲ - نماد قدرت

ما مصداق شمشیر در روایات را نشانه و نماد قدرت بگیریم. اگر این گونه باشد هیچ مانعی ندارد که حضرت از سلاح‌های پیشرفته استفاده کنند همانگونه که در روایات در مورد اعجاب ایشان بیان شده است که بر فراز ابرها راه می‌روند که برخی تعبیر به هواپیماها و جتهای امروزی می‌کنند که در مصداق واقعی مسافرت بر روی ابرها هستند و یا در برخی دیگر از روایات تصریح شده است که یاران مهدی شمشیرهایی از آهن دارند ولی جنس آنها از غیر آهن است. اگر یکی از آنان با شمشیر خود بر کوهی ضربه بزند آن را دو نیم می‌کند. و یا یاران مهدی اگر با سپاهیانی که بین مشرق و مغرب را فراگرفته‌اند درگیر شوند، آنان را در لحظه‌ای نابود می‌کنند و هرگز سلاح دشمن در آنان تاثیر نمی‌کند.
[۷] حر عاملی، محمد بن الحسن، اثباه الهدی، ج۵، ص۵۲۳.
این روایت حاکی از استفاده حضرت و یارانش از سلاح‌های فوق مدرنی است که هیچ اسلحه‌ای یارای مقاومت در برابر آن را ندارد، همچنین ما در مثال‌های عامیانه بین خودمان هم شمشیر را تعبیر به اسلحه و مبارزه می‌کنیم. مثل اینکه: وقتی می‌گوییم فلانی شمشیر را از روبسته؛ یعنی مبارزه را آشکار کرده است.
از طرف دیگر وقتی نگاهی دقیق به احادیث می‌اندازیم متوجه می‌شویم که این احادیث از زبان ائمه اطهار (علیهم‌السّلام) بیش از هزار سال پیش مطرح شده‌اند و اگر آنها درآن زمان می‌خواستند نام تفنگ یا هواپیما یا جت را ببرند مردم هرگز منظور ایشان را متوجه نمی‌شدند در حالیکه ایشان باید صحبت هایشان را بگونه‌ای نمادین مطرح می‌کردند که مردم تمام عصرها و زمان‌ها متوجه آنان شوند.
پس در آخر بدین نتیجه می‌رسیم که اگر مصلح جهانی آمد؛ تنها برای تبشیر و انذار و صلح کردن نیامده است زیرا گذر تاریخ به ما نشان می‌دهد که اگر قرار بود همه کارها با صلح و سازش پیش برود مصلحان گذشته و ائمه می‌توانستند خداپرستی را آئین یگانه جهانیان کنند بنابراین همگان باید بدانند که این مصلح برای اعتلای دین اسلام و جنگ علیه کفار آمده است تا دیگران جهان را عرصه تاخت و تاز هوسرانی هایشان نکنند و بدانند که دوره سرکشی و طغیان و سستی به پایان رسیده است.


۱. صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، ج۱، ص۳۲۷.    
۲. صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر فی امام الثانی عشر، ص۳۸۲.
۳. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۱۱۳.    
۴. کاظمی، سید مصطفی، بشاره الاسلام، ص۱۹۹.
۵. نعمانی، محمد بن ابراهیم، غیبت نعمانی، ص۱۶۸.    
۶. صفار قمی، محمد بن الحسن، بصائر الدرجات، ص۵۱۲.    
۷. حر عاملی، محمد بن الحسن، اثباه الهدی، ج۵، ص۵۲۳.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «قیام با شمشیر»، تاریخ بازیابی ۹۵/۰۱/۱۶.    






جعبه ابزار