• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرن 1 قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرن (سده) ۱ قمری، به فاصله سال‌های ۱ تا ۱۰۰ قمری گفته می‌شود. سرآغاز گاه‌شماری هجری قمری روز جمعه «۱ محرم سال ۱ هجری قمری» و مبدا آن هجرت پیامبر اسلام، از مکه به مدینه می‌باشد. نخستین ماهِ سال در عصر جاهلی، ماه محرم بود و سال جدید با شروع ماه محرم آغاز می‌گردید زیرا مردم پس از انجام اعمال حج به خانه و سرزمین خود باز می‌گشتند و قریش نیز از میزبانی حاجیان فارغ و اموال تجارتی خود را نیز در این ایام فروخته آماده تجارتی جدید می‌شدند.
تا پیش از تعیین تقویم هجری قمری نیز در جامعه اسلام، زمان را فقط با ماه‌های گذشته از هجرت محاسبه می‌کردند و مبدا معینی برای تاریخ وجود نداشت. با این شرایط استانداران ولایات و متصرفات اسلامی برای تعیین زمان دریافت مالیات با مشکل مواجه می‌شدند و لازم بود تقویمی سالانه برای حکومت نوپای اسلام تدوین شود. بر این اساس جلسه‌ای به دعوت خلیفه دوم برگزار شد و بنا به پیشنهاد حضرت علی (علیه‌السّلام) سال هجرت به‌عنوان مبدا تاریخ قمری برگزیده شد.
قرن اول هجری قمری، را می‌توان مهم‌ترین دوره تاریخ اسلام دانست که وقایعی مانند: هجرت پیامبر به مدینه، واقعه غدیر و واقعه کربلا در آن رخ داد. در این قرن، اسلام بر تمام شبه‌جزیره عربستان گسترش یافت و زمینه نفوذ آن به مناطق دیگر از جمله ایران تا چین و اسپانیای امروزی فراهم شد.
در این قرن، وقوع ماجرای سقیفه، کشته شدن خلیفه سوم و نیز جنگ‌های داخلی در دوره حکومت امام علی (علیه‌السّلام)، به شکل‌گیری دو مذهب بزرگ اسلامیِ سنی و شیعه، و نیز پدید آمدن فرقه‌های مختلف از جمله خوارج در اسلام انجامید. علاوه بر حکومت پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، خلفای سه‌گانه، امام علی (علیه‌السّلام) و امام حسن (علیه‌السّلام)، حکومت بنی‌امیه، مروانیان و زبیریان نیز در سده اول هجری برپا شد. در این قرن حوادث خونباری از جمله واقعه عاشورا، قیام توابین، قیام مختار و واقعه حره در حکومت بنی‌امیه رخ داد و منتهی به ظهور حکومت عباسیان شد.

فهرست مندرجات

۱ - سال ۱ هجری قمری
۲ - سال ۲ هجری قمری
۳ - سال ۳ هجری قمری
۴ - سال ۴ هجری قمری
۵ - سال ۵ هجری قمری
۶ - سال ۶ هجری قمری
۷ - سال ۷ هجری قمری
۸ - سال ۸ هجری قمری
۹ - سال ۹ هجری قمری
۱۰ - سال ۱۰ هجری قمری
۱۱ - سال ۱۱ هجری قمری
۱۲ - سال ۱۲ هجری قمری
۱۳ - سال ۱۳ هجری قمری
۱۴ - سال ۱۴ هجری قمری
۱۵ - سال ۱۵ هجری قمری
۱۶ - سال ۱۶ هجری قمری
۱۷ - سال ۱۷ هجری قمری
۱۸ - سال ۱۸ هجری قمری
۱۹ - سال ۱۹ هجری قمری
۲۰ - سال ۲۰ هجری قمری
۲۱ - سال ۲۱ هجری قمری
۲۲ - سال ۲۲ هجری قمری
۲۳ - سال ۲۳ هجری قمری
۲۴ - سال ۲۴ هجری قمری
۲۵ - سال ۲۵ هجری قمری
۲۶ - سال ۲۶ هجری قمری
۲۷ - سال ۲۷ هجری قمری
۲۸ - سال ۲۸ هجری قمری
۲۹ - سال ۲۹ هجری قمری
۳۰ - سال ۳۰ هجری قمری
۳۱ - سال ۳۱ هجری قمری
۳۲ - سال ۳۲ هجری قمری
۳۳ - سال ۳۳ هجری قمری
۳۴ - سال ۳۴ هجری قمری
۳۵ - سال ۳۵ هجری قمری
۳۶ - سال ۳۶ هجری قمری
۳۷ - سال ۳۷ هجری قمری
۳۸ - سال ۳۸ هجری قمری
۳۹ - سال ۳۹ هجری قمری
۴۰ - سال ۴۰ هجری قمری
۴۱ - سال ۴۱ هجری قمری
۴۲ - سال ۴۲ هجری قمری
۴۳ - سال ۴۳ هجری قمری
۴۴ - سال ۴۴ هجری قمری
۴۵ - سال ۴۵ هجری قمری
۴۶ - سال ۴۶ هجری قمری
۴۷ - سال ۴۷ هجری قمری
۴۸ - سال ۴۸ هجری قمری
۴۹ - سال ۴۹ هجری قمری
۵۰ - سال ۵۰ هجری قمری
۵۱ - سال ۵۱ هجری قمری
۵۲ - سال ۵۲ هجری قمری
۵۳ - سال ۵۳ هجری قمری
۵۴ - سال ۵۴ هجری قمری
۵۵ - سال ۵۵ هجری قمری
۵۶ - سال ۵۶ هجری قمری
۵۷ - سال ۵۷ هجری قمری
۵۸ - سال ۵۸ هجری قمری
۵۹ - سال ۵۹ هجری قمری
۶۰ - سال ۶۰ هجری قمری
۶۱ - سال ۶۱ هجری قمری
۶۲ - سال ۶۲ هجری قمری
۶۳ - سال ۶۳ هجری قمری
۶۴ - سال ۶۴ هجری قمری
۶۵ - سال ۶۵ هجری قمری
۶۶ - سال ۶۶ هجری قمری
۶۷ - سال ۶۷ هجری قمری
۶۸ - سال ۶۸ هجری قمری
۶۹ - سال ۶۹ هجری قمری
۷۰ - سال ۷۰ هجری قمری
۷۱ - سال ۷۱ هجری قمری
۷۲ - سال ۷۲ هجری قمری
۷۳ - سال ۷۳ هجری قمری
۷۴ - سال ۷۴ هجری قمری
۷۵ - سال ۷۵ هجری قمری
۷۶ - سال ۷۶ هجری قمری
۷۷ - سال ۷۷ هجری قمری
۷۸ - سال ۷۸ هجری قمری
۷۹ - سال ۷۹ هجری قمری
۸۰ - سال ۸۰ هجری قمری
۸۱ - سال ۸۱ هجری قمری
۸۲ - سال ۸۲ هجری قمری
۸۳ - سال ۸۳ هجری قمری
۸۴ - سال ۸۴ هجری قمری
۸۵ - سال ۸۵ هجری قمری
۸۶ - سال ۸۶ هجری قمری
۸۷ - سال ۸۷ هجری قمری
۸۸ - سال ۸۸ هجری قمری
۸۹ - سال ۸۹ هجری قمری
۹۰ - سال ۹۰ هجری قمری
۹۱ - سال ۹۱ هجری قمری
۹۲ - سال ۹۲ هجری قمری
۹۳ - سال ۹۳ هجری قمری
۹۴ - سال ۹۴ هجری قمری
۹۵ - سال ۹۵ هجری قمری
۹۶ - سال ۹۶ هجری قمری
۹۷ - سال ۹۷ هجری قمری
۹۸ - سال ۹۸ هجری قمری
۹۹ - سال ۹۹ هجری قمری
۱۰۰ - سال ۱۰۰ هجری قمری
۱۰۱ - پانویس
۱۰۲ - منبع


سال ۱ هجری قمری، اولین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: هجرت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) از مکه به مدینه، سریه‌های مختلف و وفات برخی از صحابه و ... .


سال ۲ هجری قمری، دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تغییر قبله از بیت‌المقدس به سوی کعبه، ازدواج امام علی (علیه‌السلام) و حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها)، غزوه‌های مختلف، وفات برخی صحابه و هلاکت تعدادی از دشمنان اسلام و ... .


سال ۳ هجری قمری، سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ولادت امام حسن (علیه‌السّلام)، غزوه‌ها و سریّه‌های مختلف و وفات برخی از صحابه و هلاکت تعدادی از دشمنان اسلام و ... .


سال ۴ هجری قمری، چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ولادت امام حسین (علیه‌السّلام)، وفات برخی از صحابه، غزوه بنی‌نضیر و ... .


سال ۵ هجری قمری، پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تشریع حکم وجوب حج، ازدواج پیامبر با زینب بنت جحش، غزوه احزاب، وفات برخی صحابه و ... .


سال ۶ هجری قمری، ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ماجرای بیعت رضوان، خشکسالیِ شدید در مدینه، غزوه مریسیع، جنگ بین ایران و روم، قتل خسرو پرویز و ... .


سال ۷ هجری قمری، هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: نزول آیه قتال، ورود مهاجرینِ حبشه به مدینه، فرستادن سریّه‌هایی برای نبرد با هم‌پیمانان قریش، درگذشت برخی صحابه و شعرای عرب و ... .


سال ۸ هجری قمری، هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: فتح مکه و شکستن بت‌ها، مسلمان شدن خالد بن ولید و عمرو بن عاص، وقوع غزوه ذات‌السلاسل و جنگ موته، درگذشت برخی از صحابه و ... .


سال ۹ هجری قمری، نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ورود هیئت‌های نمایندگیِ قبایلِ عرب به مدینه، اسلام آوردن بزرگان یمن، سریّه خالد بن ولید، درگذشت برخی صحابه و چهره‌های تاثیرگذار در تاریخ اسلام و ... .


سال ۱۰ هجری قمری، دهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ادامه ورود هیئت‌های نمایندگیِ قبایلِ عرب به مدینه، آخرین حج پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) و توقف ایشان در غدیر خم، ادعای پیامبری اسود عنسی در یمن، حرکت سریّه علی بن ابی‌طالب و خالد بن ولید، درگذشت شخصیت‌های مشهوری مانند: ابراهیم بن محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله)، ابوعامر راهب و ... .


سال ۱۱ هجری قمری، یازدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وفات پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) و فاطمه بنت محمد (سلام‌الله‌علیها)، آغاز خلافت ابوبکر، جنگ‌های ردّه و آغاز فتوحات اسلامی و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: مسیلمه کذاب، اسود عنسی، مالک بن نویره و ... .


سال ۱۲ هجری قمری، دوازدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: جمع‌آوری قرآن از سوی زید بن ثابت به دستور ابوبکر، ادامه فتوحات پیاپی اسلامی در عراق و شام، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوالعاص بن ربیع، اکیدر کندی و ... .


سال ۱۳ هجری قمری، سیزدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وفات ابوبکر بن ابی قحافه خلیفه اول مسلمانان و جانشینی عمر بن خطاب، ادامه فتوحات اسلامی در عراق و شام، نبرد جسر و کشته شدن ابوعبید ثقفی، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالله بن زبیر مطلبی، عتاب بن اسید، فضل بن عباس و ... .


سال ۱۴ هجری قمری، چهاردهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تبدیل پادگان نظامی بصره به شهر، وقوع نبرد قادسیه بین ایرانیان و اعراب مسلمان، ادامه فتوحات اسلامی در عراق و شام، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سعد بن عباده، ابوقحافه و ... .


سال ۱۵ هجری قمری، پانزدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل خالد بن ولید از فرماندهی کل سپاه به دستور عمر بن خطاب، وقوع نبرد یرموک، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عکرمة بن ابوجهل، نوفل بن حارث، هشام بن حکیم و ... .


سال ۱۶ هجری قمری، شانزدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وفات ماریه قبطیه همسر گرامی رسول‌ خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، انتصاب مغیرة بن شعبه به ولایت شهر بصره توسط عمر بن خطاب، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های عراق و شام و روم، وقوع نبرد جلولا و ... .


سال ۱۷ هجری قمری، هفدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وقوع قحطی و خشکسالی در حجاز، تعمیر مسجدالحرام توسط عمر بن خطاب، انتصاب ابوموسی اشعری به فرمانداری بصره، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: براء بن مالک و عتبة بن غزوان و ... .


سال ۱۸ هجری قمری، هجدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ادامه فتوحات اسلامی در مصر توسط عمرو عاص، انتصاب ابوعبیده جراح به فرمان‌روایی شام توسط عمر بن خطاب، فراگیر شدن طاعون در شام و مرگ برخی از شخصیت‌های مشهور بر اثر ابتلا به طاعون مانند: ابوعبیده جراح، یزید بن ابی‌سفیان، شرحبیل بن حسنه‌ و ... .


سال ۱۹ هجری قمری، نوزدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: توسعه مسجد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) توسط عمر بن خطاب، ادامه فتوحات اسلامی در شام و مصر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عاصم بن عمرو تمیمی و ... .


سال ۲۰ هجری قمری، بیستمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب عمار یاسر به فرمانداری کوفه، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های مصر، روم، ارمنستان و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: زینب بنت جحش همسر پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، صفیه قرشی و ... .


سال ۲۱ هجری قمری، بیست و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب عمروعاص به ولایت مصر توسط عمر بن خطاب، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های مصر و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابی بن‌ کعب، خالد بن ولید و ... .


سال ۲۲ هجری قمری، بیست و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل عمار بن یاسر از ولایت کوفه و سپردن آن به ابوموسی اشعری، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های مصر، ارمنستان و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: زیدالخیل، سراقة بن عمرو و ... .


سال ۲۳ هجری قمری، بیست و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ترور عمر بن خطاب و انتخاب عثمان بن عفان به خلافت، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های افریقا، شام و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عمر بن خطاب، ابن‌ ام‌مکتوم و ... .


سال ۲۴ هجری قمری، بیست و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بازگرداندن سعد بن ابی‌وقاص به حکومت کوفه، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های روم، ارمنستان و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سراقة بن مالک، عمیر بن وهب جمحی و ... .


سال ۲۵ هجری قمری، بیست و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل سعد بن ابی‌وقاص و انتصاب ولید بن عقبة به ولایت کوفه توسط عثمان بن عفان، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های مصر، ارمنستان و ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: وحشی بن حرب، ام‌ ایمن و ... .


سال ۲۶ هجری قمری، بیست و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ایجاد اولین ناوگان عربی در لنگرگاه‌های اسکندریه، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های شام، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: کعب بن زهیر و ... .


سال ۲۷ هجری قمری، بیست و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: اعزام سپاهی از بزرگان صحابه به سوی مصر، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های افریقا و سواحل‌ اندلس، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهورمانند: گریگوریوس و ... .


سال ۲۸ هجری قمری، بیست و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: گسترش حوزه فرمان‌روایی معاویة بن ابی‌سفیان توسط عثمان بن عفان، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های روم، و دریای مدیترانه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: صهیب رومی و ... .


سال ۲۹ هجری قمری، بیست و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل ابوموسی اشعری از بصره توسط عثمان بن عفان، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های ایران و سواحل سند و مدیترانه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبیدالله بن معمر تیمی و ... .


سال ۳۰ هجری قمری، سی‌مین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۲۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تشکیل هیاتی برای گردآوری مصحف‌های قرآن و سوزاندن دیگر نسخه‌ها، تبعید ابوذر غفاری به ربذه، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های روم، ایران، سند و هند، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابومحجن ثقفی، ام‌ دردا و ... .


سال ۳۱ هجری قمری، سی‌ و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کشته شدن یزدگرد سوم، آخرین پادشاه ایران و زوال سلسله ساسانی و ادامه فتوحات اسلامی در ایران، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوسفیان بن حرب، اقرع بن حابس و ... .


سال ۳۲ هجری قمری، سی‌ و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ولایت دادن حذیفة بن یمان بر ارمنستان، ادامه فتوحات اسلامی در نواحی دریای خزر و سرزمین‌ روم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوذر غفاری، عباس بن عبدالمطلب و ... .


سال ۳۳ هجری قمری، سی‌ و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تبعید گروهی از مردم کوفه به مصر و شام توسط عثمان بن عفان، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های روم، ارمنستان، دریای مدیترانه و افریقا، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: مقداد بن اسود و ... .


سال ۳۴ هجری قمری، سی‌ و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: گسترش نارضایتی از خلافت عثمان بن عفان و کشیده شدن شورش تا مصر، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین روم و دریای مدیترانه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوطلحه انصاری، عبادة بن صامت و ... .


سال ۳۵ هجری قمری، سی‌ و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کشته شدن عثمان بن عفان به دست شورشیان و بیعت با امام علی (علیه‌السّلام)، سوء استفاده کنستانتین سوم، امپراتور روم از آشفتگی سیاسیِ پس از قتل عثمان و حمله به مناطق مسلمان‌نشین، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: لبابه صغری، عثمان بن عفان و ... .


سال ۳۶ هجری قمری، سی‌ و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل معاویة بن ابی‌سفیان و همه کارگزاران عثمان بن عفان از مناصب حکومتی توسط امام علی (علیه‌السّلام)، بروز اولین شکاف، میان مسلمانان و رویارویی آنان بر سر خلافت و وقوع جنگ جمل، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سلمان فارسی، طلحة بن عبیدالله و ... .


سال ۳۷ هجری قمری، سی‌ و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وقوع جنگ صفین و رویارویی دو سپاه علی بن ابی‌طالب (علیه‌السّلام) و معاویه بن ابوسفیان در صفین و ماجرای حکمیت، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: مالک اشتر نخعی، خبّاب بن ارت و ... .


سال ۳۸ هجری قمری، سی‌ و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: حمله سپاه معاویة بن ابی‌سفیان به مصر و قتل محمد بن ابیبکر، شورش‌ خوارج و وقوع جنگ نهروان، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حرقوص سعدی، عبدالله بن سبا و ... .


سال ۳۹ هجری قمری، سی‌ و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: شبیخون نیروهای معاویة بن ابی‌سفیان به عراق و مناطق تحت حکومت امام علی (علیه‌السّلام)، فتوحات سپاهیان تحت امر علی بن ابی‌طالب در منطقه سند و ... .


سال ۴۰ هجری قمری، چهلمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: شهادت امام علی (علیه‌السّلام) توسط ابن ملجم مرادی، بیعت مردم شام با معاویه بن ابوسفیان بعنوان خلیفه، بیعت با امام حسن (علیه‌السّلام) برای خلافت در کوفه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: اسماء بنت عمیس، اشعث کندی و ... .


سال ۴۱ هجری قمری، چهل و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کناره‌گیری حسن بن علی (علیه‌السّلام) از خلافت و واگذاری آن به معاویه، انتصاب والیان جدید از سوی معاویه، ماجرای متمردین و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: صفوان بن امیّه و ... .


سال ۴۲ هجری قمری، چهل و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: اینکه معاویة بن ابی‌سفیان، زیاد بن ابیه را به شام فرا می‌خواند و او را به خود منسوب می‌کند، ادامه فتوحات نظامی سپاه اسلام در افریقا و ایران و ارمنستان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حارث عبدی، حبیب بن مسلمه و ... .


سال ۴۳ هجری قمری، چهل و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت عمرو بن‌ عاص و نصب عتبة‌ بن‌ ابی‌سفیان (برادر معاویه) بر مصر، ادامه فتوحات سپاه اسلام در روم و ایران و وقوع شورش‌هایی در نقاط مختلف قلمرو خلافت اسلامی، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالرحمان بن حارث و ... .


سال ۴۴ هجری قمری، چهل و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت عتبة بن ابی‌سفیان امیر مصر و نصب عقبة بن عامر جهنی به جای او، ماجرای متمردین و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: صفوان بن امیّه و ... .


سال ۴۵ هجری قمری، چهل و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ایجاد دیوان خاتم برای امضا و مهر کردن نامه‌ها توسط معاویه، انتصاب زیاد بن ابیه به جای عبدالله بن عامر از سوی معاویه، سرکوبی شورش خوارج توسط زیاد بن ابیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حُطَیئه و ... .


سال ۴۶ هجری قمری، چهل و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: حمله عبدالرحمان بن خالد بن ولید به سرزمین روم، نبرد ربیع بن زیاد حارثی با ترکان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: شهاب مخزومی و ... .


سال ۴۷ هجری قمری، چهل و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب مسلمة بن مخلد انصاری بر ولایت مصر به جای عقبة بن عامر توسط معاویه، ادامه حملات فرماندهان مسلمان به روم، و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سلمه اکوع و ... .


سال ۴۸ هجری قمری، چهل و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ادامه حملات مالک بن هبیره سکونی از طریق دریا به روم، قتل کنستانتین سوم و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عمره دختر مرداس و ... .


سال ۴۹ هجری قمری، چهل و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل مروان بن حکم از ولایت مدینه و نصب سعید بن العاص بر آن‌جا توسط معاویه، شورش شبیب خارجی در کوفه، ادامه درگیری‌ با رومیان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالعزیز بن زراره کلابی و ... .


سال ۵۰ هجری قمری، پنجاهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: مسمومیت حسن بن علی توسط همسرش، جعده بنت اشعث بن قیس با توطئه معاویه، ضمیمه شدن امارت شهر کوفه به حوزه حکم‌رانی زیاد بن ابیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: اروی دختر حارث و ... .


سال ۵۱ هجری قمری، پنجاه و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۴۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کشته شدن حجر بن عدی و یارانش به دستور معاویه در «مرج عَذرا»، بیعت گرفتن معاویه برای ولایت‌عهدی پسرش، یزید، ادامه فتوحات و لشکرکشی‌ها در جانب روم و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سعید بن زید عدوی و ... .


سال ۵۲ هجری قمری، پنجاه و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ادامه فتوحات و لشکرکشی‌ها در جانب سرزمین روم، سرکوب شورش خوارج در عراق به فرماندهی زیاد بن خراش عجلی توسط زیاد بن ابیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوبکره ثقفی و ... .


سال ۵۳ هجری قمری، پنجاه و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: مرگ زیاد بن ابیه، و نصب فرزندش، عبیدالله بن زیاد بر کوفه، ساخت اولین گلدسته در مسجد توسط مسلمة بن مخلد، ادامه نبرد و درگیری با رومیان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ربیع بن زیاد حارثی و ... .


سال ۵۴ هجری قمری، پنجاه و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ضمیمه نمودن بصره و خراسان به مناطق تحت امارت عبیدالله بن زیاد بن ابیه، ادامه فتوحات و درگیری سپاه اسلام با گذر از رود جیحون و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوایوب انصاری و ... .


سال ۵۵ هجری قمری، پنجاه و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برکناری عقبة بن نافع از حکم‌رانی افریقیه توسط مسلمة بن مخلد انصاری؛ حاکم مصر، فتح جزیره کریت توسط نیروهای مسلمان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ارقم بن عبدمناف و ... .


سال ۵۶ هجری قمری، پنجاه و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب سعید بن عثمان بن عفان بر خراسان و ولید بن عتبة بن ابی‌سفیان بر مدینه، ادامه حملات نیروهای مسلمان به روم از خشکی و دریا و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: جویریه دختر حارث و ... .


سال ۵۷ هجری قمری، پنجاه و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تحریک بربرهای سرزمین افریقیه برای مقاومت در مقابل فتوحات اعراب، جنگ‌ و درگیری در افریقیه، پیوستن بربرها به مسلمانان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: امّ‌سلمه مخزومی و ... .


سال ۵۸ هجری قمری، پنجاه و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب عبدالرحمان بن زیاد بن ابیه بر خراسان، سرکوب شورش خوارج توسط عبیدالله بن زیاد و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: صفوان بن معطل و ... .


سال ۵۹ هجری قمری، پنجاه و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برکناری عبیدالله‌ بن‌ زیاد و گماردن نعمان بن بشیر بر کوفه، انعقاد قرارداد صلحِ سی ساله‌ای با روم از سوی معاویه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوهریره و ... .


سال ۶۰ هجری قمری، شصتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت معاویة بن ابی‌سفیان و خلافت پسرش، یزید بن معاویه، انتصاب عبیدالله بن زیاد بر ولایت کوفه و شهادت مسلم بن عقیل، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: عقیل بن ابی‌طالب و ... .


سال ۶۱ هجری قمری، شصت و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۵۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وقوع فاجعه کربلا و کشته شدن حسین بن علی (علیه‌السّلام)، قیام گروه‌هایی از شیعیان کوفه به خون‌خواهی امام حسین (علیه‌السّلام) به نام توابین، شورش مردم مکه بر علیه بنی‌امیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: حبیب بن مظاهر و ... .


سال ۶۲ هجری قمری، شصت و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برکناری ابومهاجر، از ولایت افریقیه و گماشتن مجدد عقبة بن نافع به عنوان والی آن‌جا، انتخاب سلیمان بن صرد به فرماندهی توابین و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: زینب بنت علی بن ابی‌طالب (سلام‌الله‌علیها) و ... .


سال ۶۳ هجری قمری، شصت و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: واقعه حره و سرکوب قیام مردم مدینه، گسترش فتوحات سپاه اسلام تا سواحل اقیانوس اطلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالله بن حنظله و ... .


سال ۶۴ هجری قمری، شصت و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: واقعه تهوده، مرگ یزید بن معاویه و جانشینی پسرش معاویه دوم و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوالمهاجر دینار و ... .


سال ۶۵ هجری قمری، شصت و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: به قدرت رسیدن مروانیان، وقوع نبرد مرج راهط، رویارویی توابین به رهبری سلیمان بن صرد با شامیان به رهبری عبیدالله بن زیاد و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سلیمان بن صرد و ... .


سال ۶۶ هجری قمری، شصت و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: آغاز حرکت مختار ثقفی با همراهی ابراهیم بن مالک اشتر، شروع ساخت «قبة‌الصخره» و بنای مسجدالاقصی، وقوع نبرد نهر خازر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبیدالله بن زیاد و ... .


سال ۶۷ هجری قمری، شصت و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب مصعب بن زبیر به ولایت عراق توسط عبدالله بن زبیر، جنگ میان مصعب بن زبیر و مختار ثقفی و شهادت مختار ثقفی و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: احنف بن قیس و ... .


سال ۶۸ هجری قمری، شصت و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: پیوستن ابراهیم بن مالک اشتر به مصعب بن زبیر و عبدالملک بن مروان، برافراشته شدن چهار پرچم مختلف در عرفات و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالله بن عباس و ... .


سال ۶۹ هجری قمری، شصت و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ظهور فردی به نام عبدالرحمان دمشقی در دمشق و ادعای پیامبری، شیوع بیماری طاعون در بصره، وقوع جنگ در منطقه ممش بین مسلمانان و رومیان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوالاسود دؤلی و ... .


سال ۷۰ هجری قمری، هفتادمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: قتل عمرو بن سعید بن عاص توسط عبدالملک بن مروان، حمله شورشیان به مرزهای اسلامی به تحریک رومی‌ها، جنگ میان بنی‌امیه و مصعب بن زبیر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: زفر بن حارث و ... .


سال ۷۱ هجری قمری، هفتاد و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۶۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: جنگ میان بنی‌امیّه به رهبری عبدالملک بن مروان و مصعب بن زبیر در نبرد دیر جاثلیق و کشته شدن مصعب و ابراهیم بن مالک اشتر، قیام زنگیان ساکن حاشیه رود فرات نزدیک بصره و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: براء بن عازب و ... .


سال ۷۲ هجری قمری، هفتاد و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: پایانِ کار ساختمان قبةالصخره و مسجدالاقصی، قیام خوارج در جنوب عراق و اهواز و نیز در بحرین و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: بیان تمیمی و ... .


سال ۷۳ هجری قمری، هفتاد و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ضرب دینارهای طلا برای نخستین بار در اسلام، توسط عبدالملک بن مروان، درگیری مسلمانان با رومیان در نبرد سیباستیبول، محاصره عبدالله بن زبیر در مکه و سنگباران کعبه توسط حجاج ثقفی و کشته شدن ابن زبیر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابوفدیک و ... .


سال ۷۴ هجری قمری، هفتاد و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تجدید بنای کعبه پس از ویران شدن آن در جریان جنگ با ابن زبیر، درگیری و جنگ بین رومی‌ها و نیروهای مسلمان به رهبری مسلمه بن مروان، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابوسعید خدری و ... .


سال ۷۵ هجری قمری، هفتاد و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب حجاج بن یوسف ثقفی بر ولایت عراق، نصب ابان بن عثمان بن عفان به عنوان والی مدینه و حارث مخزومی به عنوان والی مکه، جنگ و درگیری بین نیروهای مسلمان با رومیان و بربرها و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ام‌کلثوم بنت علی بن ابی‌طالب (سلام‌الله‌علیها) و ... .


سال ۷۶ هجری قمری، هفتاد و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تعیین وزن خاص برای ضرب سکه، قیام خوارج ازارقه در ناحیه جزیره، قیام ابن جارود، قیام زنگیان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: صالح بن مسرّح و ... .


سال ۷۷ هجری قمری، هفتاد و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: قیام خوارج ازارقه و مطرّف بن مغیره و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن ورقای ریاحی و ... .


سال ۷۸ هجری قمری، هفتاد و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: گسترش حاکمیت حجاج بن یوسف ثقفی بر مناطق خراسان و سیستان توسط عبدالملک بن مروان، حمله دریایی امپراتور روم به ناحیه مغرب و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: شریح کندی و ... .


سال ۷۹ هجری قمری، هفتاد و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: توسعه بنای تاریخی مذهبی مسجد جامع مصر توسط عبدالعزیز بن مروان، وقوع کشمکش بین عبدالله بن ابیبکره، حاکم سیستان، با پادشاه ترک‌ها و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن ابیبکره و ... .


سال ۸۰ هجری قمری، هشتادمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب محمد بن یوسف ثقفی، برادر حجاج بر یمن، شیوع بیماری طاعون در شهر بصره، وقوع سیل در مکه، کشمکش‌ها با اقوام سرزمین‌های فتح شده و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوادریس خولانی و ... .


سال ۸۱ هجری قمری، هشتاد و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: نصب خالد بن عبدالله قسری بر مکه، قیام عبدالرحمان بن اشعث و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوامامه باهلی و ... .


سال ۸۲ هجری قمری، هشتاد و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۷۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تعیین یزید بن مهلب به عنوان حاکم خراسان، پس از درگذشت پدرش، مهلب بن ابی‌صفره، قیام عبدالرحمان بن اشعث، کشمکش با بربرها و رومی‌ها و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: کمیل بن زیاد نخعی و ... .


سال ۸۳ هجری قمری، هشتاد و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: شکست قیام عبدالرحمان بن اشعث در نبرد با یزید بن مهلّب و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: اعشی هَمدان و ... .


سال ۸۴ هجری قمری، هشتاد و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بنای شهر واسط در عراق توسط حجاج ثقفی و اسکان اعراب شامی و ترک‌های بین النهرین در آنجا، فتوحات و غزوات در سرزمین روم و ماوراء النهر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن قریّه و ... .


سال ۸۵ هجری قمری، هشتاد و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برکناری یزید بن مهلب از حکومت خراسان توسط حجاج بن یوسف، درگذشت عبدالعزیز بن مروان و انتصاب عبدالله بن عبدالملک بن مروان به حکومت مصر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن قیس رقیات و ... .


سال ۸۶ هجری قمری، هشتاد و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت خلیفه، عبدالملک بن مروان و بیعت با پسرش ولید، شیوع بیماری طاعون در شام و عراق، فتوحات و لشکرکشی‌ها در سرزمین های ماوراء النهر و تخارستان و افریقیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن مسجح و ... .


سال ۸۷ هجری قمری، هشتاد و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب عمر بن عبدالعزیز به عنوان والی مدینه، آغاز بنای مسجد جامع اموی در دمشق، فتوحات و غزوات در سرزمین‌های روم و ماوراءالنهر و افریقیه و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حسان بن نعمان غسانی و ... .


سال ۸۸ هجری قمری، هشتاد و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: اقدامات عمرانی بهداشتی ولید بن عبدالملک، توسعه حرم نبوی توسط عمر بن عبدالعزیز و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: عبدالله بن بسر مازنی و ... .


سال ۸۹ هجری قمری، هشتاد و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب خالد بن عبدالله قسری به امارت مکه، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین‌های روم، مکران و سند و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: نصر بن عاصم و ... .


سال ۹۰ هجری قمری، نودمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: فرار یزید بن مهلب و برادرش، مفضل از زندان حجاج ثقفی، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین‌ روم و یورش رومیان بر مصر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حسن مثنّی و ... .


سال ۹۱ هجری قمری، نود و یکمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۸۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب مسلمة بن عبدالملک به ولایت ناحیه جزیره از سوی ولید بن عبدالملک، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین‌های روم، آذربایجان، ماوراءالنهر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سهل بن سعد ساعدی و ... .


سال ۹۲ هجری قمری، نود و دومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بنای کاخ‌های متعددی در شام و فلسطین توسط ولید بن عبدالملک، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین روم، سیستان اسپانیاـ‌اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: طویس و ... .


سال ۹۳ هجری قمری، نود و سومین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: عزل عمر بن عبدالعزیز از امارت مدینه و نصب عثمان بن حیان به جای وی، گماشتن خالد بن عبدالله قسری به حکم‌رانی مکه، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین‌های روم، ماوراءالنهر، سند و اسپانیاـ‌اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن مهران ریاحی و ... .


سال ۹۴ هجری قمری، نود و چهارمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت همه فقهای مدینه، وقوع زمین‌لرزه‌هایی به مدت چهل روز در شام، فتوحات و لشکرکشی‌ در سرزمین‌های روم، ماوراءالنهر، هند و اسپانیا‌-اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابوبکر مخزومی و ... .


سال ۹۵ هجری قمری، نود و پنجمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۲ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: پایان کار ساخت مسجد جامع اموی دمشق، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین‌های ارمنستان، روم، سند و اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حجاج بن یوسف ثقفی و ... .


سال ۹۶ هجری قمری، نود و ششمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برکناری عثمان بن حیان از امارت مدینه و انتصاب ابوبکر محمد بن حزم، عزل خالد بن عبدالله قسری از ولایت مکه، فتوحات و لشکرکشی‌ در سرزمین‌های روم و ماوراءالنهر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ولید بن عبدالملک و ... .


سال ۹۷ هجری قمری، نود و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب یزید بن مهلب به امارت خراسان، فتوحات و لشکرکشی‌ در سرزمین‌ روم و نواحی دریای خزر و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: قتل عبدالعزیز بن موسی بن نصیر توسط فرماندهان ارتش در‌ اندلس و ... .


سال ۹۸ هجری قمری، نود و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بنای شهر گرگان توسط یزید بن مهلب، انتقال حکومت بیزانس به خاندان آسوری، فتوحات و لشکرکشی‌ به سرزمین روم و نواحی دریای خزر و اسپانیاـ‌اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: موسی بن نصیر و ... .


سال ۹۹ هجری قمری، نود و نهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بیعت با عمر بن عبدالعزیز به عنوان خلیفه و تعیین کارگزاران جدید از سوی او، فتوحات و لشکرکشی‌ در سرزمین روم و شبیخون خزرها به مسلمانان و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: سلیمان بن عبدالملک و ... .


سال ۱۰۰ هجری قمری، آخرین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۹۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تعمیر و توسعه حرم نبوی و دستگیری یزید بن مهلب توسط عمر بن عبدالعزیز، آغاز دعوت عباسیان، فتوحات و لشکرکشی‌ در سرزمین روم و شورش‌ خوارج و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن عایشه و ... .


۱. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۲، ص۵۲۶.    
۲. یعقوبی، احمد بن اسحاق، تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۱۴۵.    
۳. مسعودی، علی بن حسین، التنبیه و الإشراف، ص۲۵۲.    



• گروه پژوهشی ویکی فقه، برگرفته از کتاب رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.





جعبه ابزار