• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قاعده لایَجوزُ الحَلف لإثبات مال الغیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: قسم.


قاعدۀ لایَجوزُ الحَلف لاثبات مال الغیر از قواعد فقهی به معنای اینکه برای اثبات مال دیگری، قسم خوردن جایز نیست و اثری بر آن مترتب نمی‌شود.
این قاعده در برخی کتب قواعد فقهی مطرح
[۲] شریف کاشانی، حبیب‌الله، تسهیل المسالک، ص۸.
و در بعضی ابواب، همچون قضاء به آن استناد شده است.



قسم همراه یک شاهد تنها در دعاوی مالی پذیرفته است. این قسم باید توسط کسی که مدّعی مالی برای خویش است، صورت گیرد و سوگند خوردن دیگری جهت اثبات مالی برای مدّعی، هرچند وی نسبت به آن مال ذی حق باشد، یا سوگند خورنده، وکیل، وصی و یا ولیّ مدّعی باشد، پذیرفته نیست.
به تصریح برخی، حاکم نیز نمی‌تواند بر اثبات مالی برای جهات عامه، مانند فقرا، مساجد و مشاهد مشرّفه قسم بخورد، هر چند برخی در خصوص ولیّ جایز دانسته‌اند که به نفع مولّیٰ علیه خود سوگند بخورد.


در ذیل به نمونه‌هایی از موارد تطبیق قاعده در فقه اشاره می‌شود.

۱. چنانچه طلبکار میّت، مدّعی مالی برای میّت بر عهدۀ دیگری باشد و شاهدی نیز بر آن وجود داشته باشد، وظیفۀ قسم با ورثه است، زیرا آنان صاحبان مال به شمار می‌روند، هرچند طلبکار نیز ذی نفع است. وارث با سوگند خوردن، مال را از مدّعی علیه گرفته و به طلبکار می‌دهد و در صورت خودداری از قسم، بر پایۀ قاعدۀ یاد شده، طلبکار نمی‌تواند قسم بخورد و مال را دریافت کند.
۲. اگر مفلّس از کسی طلبکار و برای طلب خود یک شاهد هم داشته باشد، بر اساس قاعدۀ فوق، طلبکار یا طلبکاران نمی‌توانند به نفع وی سوگند یاد کنند، هرچند خودشان در مال مفلّس ذی حق‌اند.
۳. هرگاه ادعای رهنی بودن مالی بشود و شاهدی نیز گواهی دهد که مال ملک راهن است، مدّعی نمی‌تواند برای اثبات مالک بودن راهن قسم بخورد، زیرا قسم برای اثبات مال دیگری است که قاعدۀ یاد شده آن را نفی می‌کند. البته مدّعی می‌تواند برای اثبات رهنی بودن مال، بدون متعرض شدن مالک آن، قسم یاد کند.



بر اعتبار قاعده به ادلۀ زیر استناد شده است.

۱. اجماع فقها.
۲. مقتضای ادله آن است که قسم و بیّنه بر عهدۀ مدّعی و منکر است و دلیلی بر جواز نیابت، وکالت و یا ولایت در قسم وجود ندارد. مقتضای اصل عدم ترتب آثار بر قسم دیگری است، مگر آنکه ثابت شود قسم دیگری همانند قسم فرد اصلی معتبر است.
۳. اطلاع از کارهای دیگران غالبا ممکن نیست. از سوی دیگر، سوگند خوردن، برای حصول اطمینان به واقع است و قسم دیگری موجب آن نمی‌شود.



۱. شهید اول، القواعد و الفوائد، ج۱، ص۴۲۲.    
۲. شریف کاشانی، حبیب‌الله، تسهیل المسالک، ص۸.
۳. کاشف الغطاء، انوار الفقاهة (القضاء)، ص۹۰.    
۴. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۴۰، ص۲۸۲.    
۵. شهید ثانی، مسالک الافهام، ج۱۳، ص۵۱۶.    
۶. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۴۰، ص۲۸۲-۲۸۴.    
۷. شهید ثانی، مسالک الافهام، ج۱۳، ص۵۱۶.    
۸. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۴۰، ص۲۸۴.    
۹. گلپایگانی، سیدمحمدرضا، کتاب القضاء، ج۱، ص۴۶۳.    
۱۰. حسینی، سیدمیرعبدالفتاح، العناوین الفقهیه، ج۲، ص۶۲۵.    
۱۱. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۴۰، ص۲۸۲.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (علیهم‌السلام)، ج۶، ص۳۸۰.    


رده‌های این صفحه : قسم | قضاء | قواعد فقهی




جعبه ابزار