• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غٰارِ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





غٰارِ:(إِذْ هُما في الْغارِ إِذْ يَقولُ لِصاحِبِهِ)
«غٰارِ» به معنای شكاف در سينه کوه است.
آیه مورد بحث بازمى‌گردد به توطئه مشركان مکه درباره نابود كردن پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) و پناه بردن آن حضرت به غار ثور. توطئه خطرناک مشركان از اين قرار بود كه عدّه زيادى شمشيرزن از قبايل مختلف عرب، خانه پيامبر را شبانه در حلقه محاصره قرار دهند و صبح‌گاهان دسته‌جمعى به او حمله كنند و او را در بسترش از دم شمشيرها بگذرانند. پيامبر كه به فرمان خدا از اين جريان آگاه شده بود آماده بيرون رفتن از مكه و هجرت به مدینه شد، امّا نخست براى اين كه كفار قریش به او دست نيابند به غار ثور كه در جنوب مكه قرار داشت و در جهت مخالف جاده مدينه بود پناه برد در اين سفر ابوبکر نيز همراه پيامبر بود.



به موردی از کاربرد «غٰارِ» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - غٰارِ (آیه ۴۰ سوره توبه)

(إِلاّ تَنصُروهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذينَ كَفَرواْ ثانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُما في الْغارِ إِذْ يَقولُ لِصاحِبِهِ لا تَحْزَنْ إِنَّ اللّهَ مَعَنا فَأَنزَلَ اللّهُ سَكينَتَهُ عَلَيْهِ وَ أَيَّدَهُ بِجُنودٍ لَّمْ تَرَوْها وَ جَعَلَ كَلِمَةَ الَّذينَ كَفَرواْ السُّفْلَى وَ كَلِمَةُ اللّهِ هِيَ الْعُلْيا وَ اللّهُ عَزيزٌ حَكيمٌ) «اگر او (پيامبر) را يارى نكنيد، خداوند او را در سخت‌ترين لحظات يارى كرد؛ آن هنگام كه كافران او را از مكّه بيرون كردند، درحالى كه يكى از دو نفر بود و يک نفر بيشتر همراه نداشت؛ در آن هنگام كه آن دو در غار بودند، و او به همسفر خود مى‌گفت: غم مخور، خدا با ماست. آن‌گاه، خداوند، آرامش خود را بر او فرستاد؛ و با لشكرهايى كه مشاهده نمى‌كرديد، او را تأييد نمود؛ و گفتار و خواسته كافران را پايين‌تر قرار داد، و آن‌ها را با شكست مواجه ساخت؛ و تنها سخن خدا و آيين او)، برتر و پيروز است؛ و خداوند توانا و حکیم است.»

۱.۲ - غٰارِ در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: کلمه غار به معناى سوراخ وسيعى است كه در كوه باشد، و مقصود از آن در اين‌جا غارى است كه در کوه ثور قرار داشته، و اين غار غير از غاريست كه در کوه حرا قرار داشت. و بنا بر اخبار بسيارى، رسول خدا قبل از بعثت، بسيارى از اوقات در آن‌جا بسر مى‌برده. و مقصود از صاحب همراه او بنا بر نقل قطعى ابوبكر است.

۱. توبه/سوره۹، آیه۴۰.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۶۱۸.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۳، ص۴۲۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۴۱۹.    
۵. توبه/سوره۹، آیه۴۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۹۳.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۹، ص۳۷۴.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۲۷۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۱، ص۹۶.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۴۸-۴۹.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «غار»، ج۳، ص ۳۷۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره توبه | لغات قرآن




جعبه ابزار