• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طهارت در تلاوت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برای تلاوت و قرائت قرآن آدابی ذکر شده است که مهمترین آن طهارت و پاکیزگی می‌باشد.



اولین ادب از آداب تلاوت قرآن، طهارت و پاکیزه بودن قاری قرآن است. اگر کسی بخواهد به خطوط قرآن دست بگذارد و یا احتمال می‌دهد هنگام قرائت قرآن، دستش به خطوط قرآن می‌رسد لازم است با طهارت باشد. زیرا خداوند در قرآن فرموده است:
«لا یمسه الا المطهرون». جز پاکان دست بر آن (قرآن) نزنند.


منظور از طهارت غسل و وضو است. اگر کسی غسل به گردن دارد برای مس و لمس کردن قرآن باید ابتدا غسل کند، درغیر این صورت برای مس کردن قرآن واجب است وضو بگیرد.
فلسفة این حکم الهی روشن است: قرآن کلام خداست و بزرگداشت و احترام آن برهمگان لازم است. به این جهت همة مسلمانان وظیفه دارند هنگام دست زدن به خطوط قرآن، با طهارت باشند.
در رساله‌های عملیه مراجع تقلید، سفارش شده است، هنگام قرائت قرآن، حتی اگر دست و یا بدن هم به خطوط قرآن نرسد، بهتر است انسان با وضو باشد. و با وضو بودن ثواب قرائت را بیش تر می‌کند.
پاکیزگی دهان: یکی از خصوصیات رسول گرامی خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) این بود که هنگام عبادت، خصوصا تلاوت قرآن و نماز شب دندان هایشان را مسواک می‌زدند و مسلمانان را بارها به این کار توصیه کرده‌اند. حالا خوب است به یکی از جملات رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دراین زمینه گوش سپاریم: پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ـ به اصحاب فرمودند:
«راه قرآن را پاکیزه کنید. گفته شد: ‌ای رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) راه قرآن چیست؟
فرمود، دهان‌های شماست. پرسیدند: با چه چیزی. فرمود: با مسواک.» (قال رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) : نظفوا طریق القرآن، قیل یا رسول الله و ما طریق القرآن؟ قال: افواهکم، قیل: بماذا؟ قال: بالسواک».) . پاکیزگی و آراستگی ظاهری: سزاوار است مسلمانان با بدن و لباس پاکیزه، قرآن بخوانند. آلودگی‌هایی مانند: خون، بول و مانند آن را از خود دور کنند و بشویند. هم چنین بهتر است قاریان قرآن در وقت تلاوت، خود را معطر کرده و بوی خوش استعمال کنند و با سر و روی آراسته قرآن تلاوت کرده و سعی کنند که این آداب را همیشه در قرائت قرآن رعایت نمایند. به ویژه قاریانی که در محافل و مجالس مذهبی قرآن تلاوت می‌کنند، با رعایت این آداب، می‌توانند برای دیگران الگو باشند.


۱. واقعه/سوره۵۶، آیه۷۹.    
۲. امام خمینی، تحریر الوسیله، ج۱، ص۲۷-۲۸.    
۳. ری شهری، محمد، میزان الحکمة، ج۵، ص۴۵۲.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دعا قبل از تلاوت».    

رده‌های این صفحه : مقالات اندیشه قم




جعبه ابزار