• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طباق (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





طباق: (سَبْعَ سَمَاواتٍ طِباقاً)
«طباق» از مادّه‌ «مطابَقَة» مصدر باب‌ «مفاعله» به معناى‌ «مطابقه» است؛ گاه به معناى قرار گرفتن چيزى بالاى چيزى مى‌آيد و گاه به معناى هماهنگى و مطابقت دو چيز با يكديگر است؛ و در اينجا هر دو معنا صدق مى‌كند. مطابق معناى اول، آسمان‌هاى هفتگانه يكى بالاى ديگرى قرار دارد؛ و به طورى كه در تفسير آسمان‌هاى هفتگانه در گذشته گفته‌ايم، يك تفسير قابل توجّه اين است كه تمام آنچه را ما با چشم مسلّح و غير مسلّح از ستارگان ثوابت و سيّار مى‌بينيم، همه جزء آسمان اول است، و شش عالم ديگر، يكى ما فوق ديگرى بعد از آن قرار دارد كه از دسترس علم و دانش انسان امروز بيرون است، و ممكن است در آينده اين شايستگى را پيدا كند كه آن عوالم، عجيب و گسترده را يكى بعد از ديگرى كشف كند. و بنابر احتمال دوم، قرآن به هماهنگى و مطابقت آسمان‌هاى هفتگانه در نظم و عظمت و زيبايى اشاره مى‌كند.



(أَلَمْ تَرَوْا كَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا) (آيا نمى‌دانيد چگونه خداوند هفت آسمان را برفراز يكديگر آفريده است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: مطابق بودن هفت آسمان با يكديگر به اين معنا است كه (مانند پوسته‌هاى پياز) بعضى بر بالاى بعضى ديگر قرار گرفته باشد، و يا به معناى اين است كه مثل هم باشند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. نوح/سوره۷۱، آیه۱۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص۸۳.    
۳. نوح/سوره۷۱، آیه۱۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۷۱.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۴۸.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۳۲.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۵، ص۳۴۵.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۵۴۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «طباق»، ص۳۵۳.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره نوح | لغات قرآن




جعبه ابزار