• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طاهره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




‌برای بانو حضرت صدیقه طاهره (سلام‌الله‌علیها) نام‌ها و القابی است که برخی آسمانی‌اند و از سوی آفریدگار تعیین شده و بعضی از سوی برگزیدگان الهی تعیین شده است. یکی از القاب آن حضرت، طاهره است.



طاهره (به معنی پاکیزه، بی‌عیب، پاک و معصوم)
در حقیقت آیه شریفی که در پاکیزه دانستن اهل بیت نازل شده است این نام را برای حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) ثابت می‌کند. خدای تعالی در سوره احزاب (آیه ۳۳) می‌فرماید: «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا؛ یعنی خداوند چنین می‌خواهد که پلیدی هر آلایش را از شما خاندان نبوت ببرد و از هر عیب پاکتان گرداند.»
در این مطلب مفسران و محدثان شیعه و سنی به گونه‌ای انبوه روایاتی ذکر کرده‌اند که به مفاد آن‌ها معنی اهل بیت هرچه باشد صدیقه طاهره را شامل می‌شود.
[۲] خطیب بغدادی، احمد بن علی، تاریخ بغداد، ج۱۰.
[۳] زمخشری، محمود بن عمر، تفسیر کشاف، ج۱، ص۱۹۳.
[۴] ابن اثیر، علی بن محمد، اسدالغابه، ج۲، ص۱۲.
[۵] سبط ابن جوزی، یوسف، تذکرة الائمه، ص۲۴۴.
[۶] سیوطی، جلال‌الدین، درالمنثور، ج۵، ص۱۹۸.
[۷] سیوطی، جلال‌الدین، خصائص الکبری، ج۲، ص۲۶۴.

آنچه از کتب لغت و تصریح روایات و گفتار مفسران بر می‌آید این است که نتیجه دور بودن «رجس» از اهل بیت همان دارا بودن مقام عصمت است. در حقیقت نام طاهره با توجه به آیه مورد نظر تایید عصمت آن بانوست و آنکه آن حضرت حتی پس از رحلت، طاهر خواهد بود و پیکر مطهرش نه در زمان حیات و نه پس از مرگ همچون دیگر مردم نجس نخواهد شد و لمس پیکر پاکش غسل ندارد، چنانکه در روایتی بدین موضوع تصریح شده است. روایت چنین است: مردی به نام حسن بن عمیر می‌گوید: به امام صادق (علیه‌السّلام) گفتم: آیا امیرالمؤمنین پس از غسل دادن رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) غسل کرد؟ فرمود: با وجود آنکه نبی اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) مطهر بود، امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) غسل انجام داد تا این امر سنت گردد. (منظور آنکه سنت غسل کردن پس از مس میت ترک نشود.)
[۸] حرعاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱.

والاترین حدیث در مقام طهارت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) حدیث شریف کساء است که شیعه و سنی با ده‌ها سند صحت آن را تایید کرده‌اند. (درباره اسناد حدیث شریف کساء، کتاب جداگانه موجود است.) بر پایه این حدیث، زمانی رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به خانه دخترش فاطمه (سلام‌الله‌علیها) آمد و خود را در چیزی شبیه عبا پیچید. زمانی بعد امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) و پس از وی حضرت مجتبی (علیه‌السّلام) و حسین (علیه‌السّلام) نزد حضرتش رفتند و آنگاه فاطمه (سلام‌الله‌علیها) به پیش ایشان رفت. در همین هنگام بود که آیه تطهیر (انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت...) نازل شد.
‌ای فاطمه، بدرستی که خداوند تو را بر همه زنان جهان و بر همه زنان اسلام که بهترین دین است برگزید.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۳.    
۲. خطیب بغدادی، احمد بن علی، تاریخ بغداد، ج۱۰.
۳. زمخشری، محمود بن عمر، تفسیر کشاف، ج۱، ص۱۹۳.
۴. ابن اثیر، علی بن محمد، اسدالغابه، ج۲، ص۱۲.
۵. سبط ابن جوزی، یوسف، تذکرة الائمه، ص۲۴۴.
۶. سیوطی، جلال‌الدین، درالمنثور، ج۵، ص۱۹۸.
۷. سیوطی، جلال‌الدین، خصائص الکبری، ج۲، ص۲۶۴.
۸. حرعاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱.
۹. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۳.    



سایت اطلاع‌رسانی حوزه، برگرفته از مقاله «فرهنگ القاب فاطمه (سلام‌الله‌علیها)»، تاریخ بازیابی، ۱۳۹۶/۱۱/۱۱.    



جعبه ابزار