• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شیر ابزار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیگر کاربردها: شیر (ابهام‌زدایی).

شیر وسيله‌اى هست که با بستن يا باز کردن دريچه‌اى، براى تنظيم يا قطع و وصل جريان مایع يا گاز به کار مى‌رود و در باب طهارت و در پاسخ به استفتائات نام برده‌اند.



آب جاری شده از شير در صورت اتصال به منبعى به اندازه کر يا بيشتر، حکم آب کر را دارد و بر اثر ملاقات با نجاست، نجس نمى‌شود، مگر آنکه رنگ، بو و يا مزه آن بر اثر نجاست تغيير کند.
[۱] توضيح المسائل مراجع ج۱، ص۴۵ ،م۳۵.
البته این در صورتی است این تغییرات به‌واسطه ملاقات با نجس باشد نه مجاورت با آن، پس «اگر در اثر مجاورت با نجاست تغییر کند نجس نمی‌شود، مانند آنکه آب‌ مطلق‌ در اثر نزدیک بودن با مردار بوی آن را بگیرد. البته اگر مردار خارج آب بیفتد و قسمتی از آن داخل آب قرار بگیرد و آب به‌واسطه مجموع آن تغییر نماید نجس می‌شود.» و «معیار (نجس شدن) این است که آب با اوصاف نجاست تغییر کند نه با اوصاف متنجس، پس اگر آب کر یا جاری و مانند آن‌ها به‌وسیله بقّم (بَ ق قَ م - چوبی باشد سرخ که رنگرزان بدان چیزها رنگ کنند)
[۳] لغتنامه دهخدا.
متنجس قرمز گردد نجس نمی‌شود.» همچنین «معیار، تغییر یکی از اوصاف سه‌گانه آب به سبب نجاست است، اگرچه تغییر آن از سنخ اوصاف نجاست نباشد، پس اگر آب با ریختن خون در آن، زرد شود نجس می‌شود.»


کُلر که مرتب در آب لوله می‌ریزند «موجب مضاف شدن آب نمی‌شود.» و آبی که گاه از شیر به‌صورت دوغ آب سفیدرنگی خارج می‌گردد، که رنگ و بو و مزه‌اش تغییریافته است و اگر این مخلوط (آب و کلر) در مجاورت هوا بماند کلر پریده و رنگ و بو و مزه کلر هم از بین رفته و آب خالص می‌ماند. «اگر به آن آب گفته می‌شود، حکم آب مطلق دارد.»


با قراردادن دست یا صورت زیر شیر، شستن صدق می‌کند و به این شکل وضوی ترتیبی گرفتن «مانع ندارد.» و به همین جهت برای افراد معلول «وضوی ارتماسی لازم نیست و قراردادن دست در زیر شیر با مراعات شرائط وضو، صحیح است.»


بستن شیر آب در اثنا وضو «اشکال ندارد.» و با انجام این کار در فاصله شستن دست و صورت وضو «باطل نمی‌شود». اما آب ریختن روی آن، ازآنجاکه مسح سر و پاها باید با آب وضو باشد، پس «اگر بعد از ریختن آب بر شیر، برای تمام کردن وضو دست می‌کشد و با آب وضو مسح می‌کند، مانع ندارد.»


در فرض تطهیر متنجس به بول به‌وسیله آب‌ جاری یا شیر آب - که در شهر است - یا کر، «تعدد لازم نیست؛ ولی در تطهیر چیزهایی که قابل فشار است، بنابر احتیاط فشار لازم است.»


۱. توضيح المسائل مراجع ج۱، ص۴۵ ،م۳۵.
۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۲، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسالة ۴.    
۳. لغتنامه دهخدا.
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۲، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسالة ۵.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۲، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسالة ۶.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۹۴، سؤال ۱۹۴.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۹۵، سؤال ۱۹۵.    
۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۱۷، سؤال ۲۴۳.    
۹. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۱۶، سؤال ۲۴۱.    
۱۰. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۳۳، سؤال ۲۷۸.    
۱۱. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۳۲، سؤال ۲۷۷.    
۱۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۳۲، سؤال ۲۷۴.    
۱۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۴۵۸، سؤال ۱۰۳۵.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۴، ص۷۷۴.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار