• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید محمدنصیر موسوی هندی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سید محمدنصیر موسوی هندی (۱۳۱۳-۱۳۸۶ق)، معروف به نصیر المله، فرزند سید ناصر حسین هندی، از علمای بزرگ امامیه در هندوستان بود.
وی در لکهنوی هند و نجف به تحصیل پرداخته و از علمای بزرگ نجف اجازه اجتهاد دریافت کرد و به زادگاهش بازگشت و به عنوان همراهی با پدرش، به گشایش امور سیاسی و مردمی پرداخت. او در سال ۱۳۸۶ قمری درگذشت و در حرم امام حسین (علیه‌السلام) دفن شد.



مولانا سید محمدنصیر موسوی، معروف به نصیر المله فرزند سید ناصر حسین هندی در ۹ رجب سال ۱۳۱۳ق به دنیا آمد و مورد توجه ویژه پدرش قرار گرفت. در محیطی علمی، استعداد و شایستگی خود را نشان داد و پس از تحصیل قرآن، علومی همچون تفسیر، حدیث، فقه و دیگر علوم را در لکهنو آموخت. سپس به عراق رفت و نزد علمای نجف به تحصیل اشتغال داشت و فعالیت سیاسی نیز داشت.
پس از اینکه از علمای بزرگ نجف اجازه اجتهاد دریافت کرد، به زادگاهش بازگشت و به عنوان بازوی توانای پدرش، به گشایش امور سیاسی و مردمی پرداخت.


نصیر المله با هدف حفظ حقوق شیعیان، در سیاست کشوری و بین‌المللی شرکت می‌جست. همه راهپیمایی‌ها و فعالیت‌های شیعه در لکهنو، به راهنمایی وی صورت می‌گرفت. به همین دلیل سه ماه به زندان افتاد و پس از آزادی، سنی و شیعه بدو متمایل شدند و مدت چهارده سال وکیل مردم در مجلس ایالتی بود.
وی در مجالس ادبی و علمی و در میدان سیاست و مذهب، بسیار فعال بود و در کنار فعالیت‌ سیاسی، مقام علمی خود را نیز حفظ می‌کرد.
در آخرین سال‌های زندگی‌اش در راس تمام علما قرار داشت، ولی همه آنها را برتر از خویش می‌دانست، چنان‌که برادر جوان‌ترش سید محمد سعید را بر مسند پدرش نشاند و از عزت و احترامش فروگذار نکرد.


نصیر المله در ۱۹ محرم الحرام سال ۱۳۸۶ق درگذشت و پیکرش پس از تشییع با شکوه در لکهنو و با شرکت ده‌ها هزار نفر، به عتبات عالیات برده، و پس از طواف در حرم مطهر امامان (علیهم‌السّلام) و استقبال عظیم علمای عراق، در حرم امام حسین (علیه‌السّلام) نزدیک مضجع آیت‌ الله میرزا محمدتقی شیرازی به خاک سپرده شد.
[۱] صدرالافاضل، سید مرتضی حسین، مطلع انوار، صص ۶۲۵ – ۶۲۶.



تالیفات نصیر المله عبارتند از:
دیوان شعر، مجمع الآداب، التطهیر، ترجمه وجوب السورة فی الصلاة ـ تالیف پدرش ـ به اردو.


۱. صدرالافاضل، سید مرتضی حسین، مطلع انوار، صص ۶۲۵ – ۶۲۶.
۲. میلانی، سید علی، نفحات الازهار فی تلخیص عبقات الانوار، ج۱، ص۱۵۰‌.    



فرهیختگان تمدن شیعه، برگرفته از مقاله «سید ناصر حسین موسوی»، تاریخ بازیابی ۱۴۰۱/۰۵/۰۳.    






جعبه ابزار