• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سگ تشنه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



گروهى كه آیات الهی را تکذیب می كنند به سگ تشنه، در حال له له زدن تشبیه شده اند.





۱.۱ - تشبیه به سگ تشنه

حالت درونی تکذیب کنندگان آیات الهی به سگ تشنه، در حال له له زدن تشبیه شده اند.
... فمثله کمثل الکلب ان تحمل علیه یلهث او تترکه یلهث ذلک مثل القوم الذین کذبوا بـایـتنا فاقصص القصص لعلهم یتفکرون. «....مثل او همچون سگ (هار) است كه اگر به او حمله كنى، دهانش را باز، و زبانش را برون مى‌ آورد، و اگر او را به حال خود واگذارى، باز همين كار را مى‌ كند (گويى چنان تشنه دنیاپرستی است كه هرگز سيراب نمى‌ شود! (اين مثل گروهى است كه آيات ما را تکذیب كردند اين داستانها را (براى آنها) بازگو كن، شايد بينديشند (و بيدار شوند)» («لهث» یعنی زبانش را از تشنگی بیرون آورد.)

۱.۱.۱ - شبیه سگ هار

او بر اثر شدت هوا پرستی و چسبيدن به لذات جهان ماده، يك حال عطش نامحدود و پايان‌ ناپذير به خود گرفته كه همواره دنبال دنيا پرستى مى‌ رود، نه به خاطر نياز و احتياج بلكه به شكل بيمار گونه‌ اى همچون يك "سگ هار" كه بر اثر بيمارى هارى حالت عطش كاذب به او دست مى‌ دهد و در هيچ حال سيراب نمى‌ شود اين همان حالت دنیا پرستان و هوا پرستان دون همت است، كه هر قدر بيندوزند باز هم احساس سيرى نمى ‌كنند.

۱.۱.۲ - دانشمند دنياپرست

همان گونه كه ملاحظه كرديد آیات فوق نامى از كسى نبرده بلكه سخن از يك عالم و دانشمند مى ‌گويد كه نخست در مسير حق بود، آن چنان كه هيچ كس فکر نمى‌ كرد روزى منحرف شود اما سرانجام دنيا پرستى و پيروى از هواى نفس چنان به سقوطش كشانيد كه در صف گمراهان و پيروان شیطان قرار گرفت.
ولى از بسيارى از روایات و كلمات مفسران استفاده مى‌ شود كه منظور از اين شخص مردى به نام "بلعم باعورا" بوده است كه در عصر موسى ع زندگى مى‌ كرد و از دانشمندان و علماى مشهور بنی اسرائیل محسوب مى‌ شد، و حتى موسی ع از وجود او به عنوان يك مبلغ نيرومند استفاده مى‌ كرد، و كارش در اين راه آن قدر بالا گرفت كه دعايش در پيشگاه خدا به اجابت مى‌ رسيد، ولى بر اثر تمايل به فرعون و وعد و وعيده اى او از راه حق منحرف شد و همه مقامات خود را از دست داد، تا آنجا كه در صف مخالفان موسى علیه‌السلام قرار گرفت.

۱.۲ - علایم تشنگی سگ

له له زدن، از علایم تشنگی سگ است.
... فمثله کمثل الکلب ان تحمل علیه یلهث او تترکه یلهث... «....مثل او همچون سگ (هار) است كه اگر به او حمله كنى، دهانش را باز، و زبانش را برون مى‌ آورد، و اگر او را به حال خود واگذارى، باز همين كار را مى‌ كند (گويى چنان تشنه دنياپرستى است كه هرگز سيراب نمى‌ شود! (اين مثل گروهى است كه آيات ما را تكذيب كردند اين داستانها را (براى آنها) بازگو كن، شايد بينديشند (و بيدار شوند)»

۱.۲.۱ - لهث

كلمه "لهث" وقتى در سگ استعمال مى‌ شود به معناى بيرون آوردن و حركت دادن زبان از عطش است.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۶.    
۲. مفردات، راغب اصفهانی، ص۷۴۸، «لهث».    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۷، ص۱۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۷، ص۱۴.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۷۶.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۸، ص۴۳۴.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۱۶۴، برگرفته از مقاله «سگ تشنه»    






جعبه ابزار