• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سپاه اسلام در غزوه بدر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سپاه اسلام در غزوه بدر از گروه های مختلفی تشکیل شده بود.



سپاه اسلام در جنگ بدر ، متشکل از سه گروه مؤمنان و منافقان و گروهی سست ایمان و بیماردل بوده است.
اذ یقول المنـفقون والذین فی قلوبهم مرض غر هـؤلآء دینهم ومن یتوکل علی الله فان الله عزیز حکیم.آنگاه که منافقان و کسانی که در دلهایشان بیماری بود می‌گفتند اینان(=مؤمنان) را دینشان فریفته است و هر کس بر خدا توکل کند(بداند که) در حقیقت خدا شکست ناپذیر حکیم است ( مقصود از «فی قلوبهم مرض»، افراد ضعیف الایمان‌اند. ) ( آیه شاهدی است بر اینکه عده‌ای از منافقان و افراد ضعیف الایمان در غزوه بدر در سپاه اسلام حضور داشتند.).سخن منافقین و بیمار دلانى که در میان اصحاب بدر بودند، درباره مسلمان مجاهد:إِذْ یَقُولُ الْمُنَفِقُونَ وَ الَّذِینَ فى قُلُوبِهِم مَّرَضٌ غَرَّ هَؤُلاءِ دِینُهُمْ ...
منافقین یعنى آنان که ایمان را اظهار و کفر را در دل پنهان مى داشتند و آن کسانى که در دلهایشان مرض بود سست ایمانهایى که دلهایشان خالى از شک و تردید نبود - در حالى که به مؤ منین اشاره مى کردند و آنان را ذلیل و حقیر مى شمردند - گفتند: دین اینان مغرورشان کرده ، چون اگر غرور دینیشان نبود به چنین خطر واضحى اقدام ننموده ، و با اینکه عده کمى هستند و قوا و نفراتى ندارند هرگز حاضر نمى شدند با قریش نیرومند و داراى قوت و شوکت مصاف شوند.

۱.۱ - وجود افراد ناخرسند و ترسو

در غزوه بدر وجود افراد ناخرسند و ترسو در سپاه اسلام هم گزارش شده است.
کمآ اخرجک ربک من بیتک بالحق وان فریقا من المؤمنین لکـرهون• یجـدلونک فی الحق بعد ما تبین کانما یساقون الی الموت وهم ینظرون.همان گونه که پروردگارت تو را از خانه ات به حق بیرون آورد و حال آنکه دسته‌ای از مؤمنان سخت کراهت داشتند •با تو در باره حق بعد از آنکه روشن گردید مجادله می‌کنند گویی که آنان را به سوی مرگ می‌رانند و ایشان (بدان) می‌نگرند .کلمه بالحق اشاره به این است که این فرمان خروج ، طبق یک وحى الهى و دستور آسمانى صورت گرفت که نتیجه اش وصول به حق براى جامعه اسلامى بود.
این گروه ظاهر بین و کم حوصله در مسیر راه به سوى بدر مرتبا با تو مجادله و گفتگو در این فرمان حق داشتند، و با اینکه این واقعیت را دریافته بودند که این فرمان خدا است ، ولى باز دست از اعتراض خویش ‌ بر نمى داشتند (یجاد لونک فى الحق بعد ما تبین ).
و آنچنان ترس و وحشت سراسر وجود آنها را فرا گرفته بود که گوئى به سوى مرگ رانده مى شوند و مرگ و نابودى خویش را با چشم خود مى بینند (کانما یساقون الى الموت و هم ینظرون ).


۱. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۹۹.    
۲. انفال/سوره۸، آیه۴۹.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۹، ص۱۳۰.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۵.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۶.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۹۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۱۵۹، برگرفته از مقاله «سپاه اسلام در غزوه بدر».    


رده‌های این صفحه : اسلام | جنگ بدر | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار