• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سَوْءِ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





سَوْءِ:(عَلَيْهِمْ دائِرَةُ السَّوْءِ)
«سَوْءِ» (به فتح سین) به معنای بدی است. و سُوء (به ضم سین) بد.
در آیه مورد بحث مذمت مشرکین و منافقین وارد شده که به خدا گمان بد مى‌برند، می‌فرماید: مشركان گمان داشتند كه محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) با اين جمع كم، و نداشتن اسلحه كافى، سالم به مدینه باز نخواهد گشت، و ستاره اسلام به زودى افول مى‌كند. سپس به توضيح اين عذاب و مجازات پرداخته و تحت چهار عنوان آن را شرح مى‌دهد، مى‌گويد: حوادث و پيش آمدهاى سوء تنها بر اين گروه نازل مى‌شود (عَلَيْهِمْ دائِرَةُ السَّوْءِ) دائرة در لغت به معنى حوادث و رويدادهايى است كه براى انسان پيش مى‌آيد، اعم از خوب و بد، ولى در اين‌جا با ذكر کلمه سوء منظور حوادث نامطلوب است.



به موردی از کاربرد «سَوْءِ» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - سَوْءِ (آیه ۶ سوره فتح)

(وَ يُعَذِّبَ الْمُنافِقينَ وَ الْمُنافِقاتِ وَ الْمُشْرِكينَ وَ الْمُشْرِكاتِ الظّانّينَ بِاللَّهِ ظَنَّ السَّوْءِ عَلَيْهِمْ دائِرَةُ السَّوْءِ وَ غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ وَ لَعَنَهُمْ وَ أَعَدَّ لَهُمْ جَهَنَّمَ وَ ساءتْ مَصيرًا) «و نيز مردان و زنان منافق و مردان و زنان مشرک را كه به خدا گمان بد مى‌برند مجازات كند؛ آرى حوادث ناگوارى كه براى مؤمنان انتظار مى‌كشند تنها بر خودشان فرو مى‌آيد. خداوند بر آنان غضب كرده و از رحمت خود دورشان ساخته و جهنم را براى آنان آماده كرده؛ و چه بد سرانجامى است.»

۱.۲ - سَوْءِ در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: (الظّانّينَ بِاللَّهِ ظَنَّ السَّوْءِ) كلمه سوء - به فتحه سين و سكون واو - مصدر و به معناى قبح است، به خلاف كلمه سوء - به ضم سين - كه اسم مصدر است، و ظن سوء همان است كه خیال مى‌كردند خدا نمى‌تواند رسول خود را يارى كند. بعضى‌ هم گفته‌اند: ظن سوء اعم از آن و از ساير پندارهاى زشت از قبيل شرک و کفر است. (عَلَيْهِمْ دائِرَةُ السَّوْءِ) نفرينى است بر منافقين، و يا حكمى است كه خدای تعالی عليه آنان رانده، مى‌فرمايد: به زودى گردونه بلاء كه مى‌گردد تا هر كه را مى‌خواهد هلاک و عذاب كند، بر سرشان بچرخد، و يا به زودى مى‌چرخد.

۱. فتح/سوره۴۸، آیه۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۴۱.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۱، ص۲۳۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص۳۴.    
۵. فتح/سوره۴۸، آیه۶.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۱۱.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۸، ص۳۹۴.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۲۶۳.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۳، ص۱۱۶.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۱۷۱.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «سوء»، ص ۴۲۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره فتح | لغات قرآن




جعبه ابزار