• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سَبْت (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





سَبت: (يَعْدُونَ فِي السَّبْتِ)
«سَبت» در لغت، به معناى تعطيل عمل براى استراحت است و اين كه در قرآن در سوره‌ نبأ مى‌خوانيم: (وَ جَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُباتاً:) «خواب شما را مايه راحت شما قرار داديم» نيز اشاره به همين موضوع است. روز شنبه را از اين جهت‌ «يوم السَّبت» ناميده‌اند كه برنامه‌هاى كسب و كار معمولى در آن تعطيل مى‌شد، سپس اين نام بر اين روز باقى ماند.



(و اَسْأَلْهُمْ عَنِ الْقَرْيَةِ الَّتِي كَانَتْ حَاضِرَةَ الْبَحْرِ إِذْ يَعْدُونَ فِي السَّبْتِ إِذْ تَأْتِيهِمْ حِيتَانُهُمْ يَوْمَ سَبْتِهِمْ شُرَّعًا وَ يَوْمَ لاَ يَسْبِتُونَ لاَ تَأْتِيهِمْ كَذَلِكَ نَبْلُوهُم بِمَا كَانُوا يَفْسُقُونَ) (و از آن‌ها درباره سرگذشت شهرى كه در ساحل دريا بود بپرس. زمانى كه آن‌ها در روزهاى شنبه، تجاوز و نافرمانى خدا مى‌كردند؛ همان هنگام كه ماهيانشان، روز شنبه كه روز تعطيل و عبادت بود، بر سطح آب، آشكار مى‌شد؛ امّا در غير روز شنبه، به سراغ آن‌ها نمى‌آمد؛ اين‌گونه آن‌ها را به چيزى آزمايش كرديم كه نافرمانى مى‌كردند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: مقصود از حاضر دريا بودن در نزديكى دريا و مشرف به آن قرار داشتن است. يعدون از تعدى و در اينجا مقصود تجاوز از آن حدود و مقرراتى است كه خداوند براى روز شنبه يهود جعل فرموده بود، و آن اين بود كه بخاطر بزرگداشت اين روز شكار ماهى را ترك كنند.(إِذْ تَأْتِيهِمْ حِيتانُهُمْ) مقصود از ماهى‌هاى ايشان ماهى‌هاى سمت ايشان است. (يَوْمَ سَبْتِهِمْ شُرَّعاً) كلمه شرع جمع شارع است كه به معناى ظاهر و آشكار است، يعنى روزهاى شنبه ماهى‌هاى سمت ايشان خود را آشكار مى‌كردند و روى آب پيدا مى‌شدند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۹۲.    
۲. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۲۰۲.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۴۹۳.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۷۱.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۸، ص۳۸۳.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۸، ص۲۹۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۰، ص۹۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۷۵۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «سَبت»، ص۲۸۳.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره اعراف | لغات قرآن




جعبه ابزار