• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سلت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سُلْت نوعى جو می باشد.



سُلْت با ضمّ سین و سکون لام خوانده می شود.


سلت نوعى جو بدون پوست و به گفته برخى، به رنگ گندم و طعم جو است.


از آن به مناسبت در باب زکات سخن گفته‌اند.


از غلاتى که زکات بدانها تعلّق مى‌گیرد جو است. در اینکه سلت در این مسئله حکم جو را دارد یا نه، اختلاف است. عدم وجوب زکات در آن به مشهور نسبت داده شده است.
[۸] مفاتیح الشرائع ج۱، ص۱۹۱.
بنابر این قول، پرداخت زکات آن مستحب خواهد بود.
شرط تحقق ربا در معاملات، هم جنس بودن کالا و بهاى آن است؛ از این رو، بنابر قول به اینکه سلت از مصادیق جو است، حکم ربا بین جو و سلت نیز جریان مى‌یابد، بر خلاف قول مخالف آن.


«سلت» که می‌گویند از نظر خاصیت مانند جو و از نظر نرمی و پوست نداشتن مانند گندم است

۵.۱ - زکات

زکات در چهارپایان سه‌گانه (یعنی) شتر و گاو و گوسفند و در نقدین (یعنی) طلا و نقره و در غلات چهارگانه (یعنی) گندم و جو و خرما و کشمش واجب است و در غیر این نه چیز زکات واجب نیست. و زکات در میوه‌ها و غیر آن از چیزهایی که از زمین می‌روید حتی گیاه چوبک مستحب است بر خلاف صیفی‌جات و سبزیجات مانند یونجه و بادنجان و خیار و خربزه و مانند آن (که مستحب نیست). و استحباب زکات در حبوبات و همچنین در مال التجاره و اسب‌های ماده خالی از اشکال نیست. و اما اسب‌های نر و استرها و الاغ‌ها زکات در آن‌ها مستحب نیست. گذشت که زکات غلّات واجب نیست مگر در چهار چیز؛ یعنی گندم و جو و خرما و کشمش. و «سلت» که می‌گویند از نظر خاصیت مانند جو و از نظر نرمی و پوست نداشتن مانند گندم است به جو ملحق نمی‌شود، و زکات در آن واجب نیست اگرچه احوط (استحبابی) است. و در ملحق نمودن «علس» به گندم احتیاط ترک نشود. و در غیر این‌ها زکات واجب نیست اگرچه - چنان که گذشت - در بعضی چیزها مستحب است. و حکم چیزهایی که زکاتش مستحب است از نظر اینکه معتبر است به حد نصاب برسد، و از نظر مقداری که (به عنوان زکات) پرداخت می‌شود و مانند آن، حکم همان چیزی است که زکاتش واجب است.

۵.۲ - ربا

جو و گندم در باب ربا در حکم یک جنس می‌باشند؛ پس معاوضه آن‌ها با هم با اضافه جایز نیست؛ اگرچه عرفاً و در باب زکات و مانند آن یکی نمی‌باشند و نصاب یکی از آن‌ها با دیگری تکمیل نمی‌شود. و آیا «علس» از جنس گندم و «سلت‌» از جنس جو می‌باشد؟ دارای اشکال است و احتیاط (واجب) آن است که یکی از آن‌ها به دیگری و هر کدام آن‌ها به گندم و جو فروخته نشود مگر مثل به مثل (بدون اضافه).


۱. العین ج۷، ص۲۳۷.    
۲. مجمع البحرین ج۲، ص۳۹۶.    
۳. الخلاف ج۲، ص۶۵.    
۴. المبسوط ج۱، ص۲۱۷.    
۵. السرائر ج۱، ص۴۲۹.    
۶. مختلف الشیعة ج۳، ص۱۸۷.    
۷. جامع المقاصد ج۳، ص۲۳.    
۸. مفاتیح الشرائع ج۱، ص۱۹۱.
۹. شرائع الإسلام ج۱، ص۱۱۶.    
۱۰. جواهرالکلام ج۲۳، ص۳۴۷.    
۱۱. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۳۳۲، کتاب الزکاة، القول فیما تجب فیه الزکاة و ما تستحب، مسالة۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۳۴۱، کتاب الزکاة، الفصل الثالث فی زکاة الغلات، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۵۷۰، کتاب البیع، القول فی الربا، مسالة۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۴، ص۵۲۲.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار