• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ربط (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





رَبْط (به فتح راء و سکون باء) از واژگان قرآن کریم به معنای بستن است.



رَبْط به معنای بستن است. در اقرب الموارد آمده «رَبَطَ الشَّيْ‌ءَ رَبْطاً: أَوْثَقَهُ و شَدَّهُ» در مجمع ذيل آیه ۲۰۰ آل‌عمران می‌گويد: ربط به معنى بستن است و از آن است كه گويند «ربط اللّه على قلبه بالصبر» خداوند با صبر قلب او را بست يعنى محكم كرد.


(وَ رَبَطْنا عَلى‌ قُلُوبِهِمْ إِذْ قامُوا فَقالُوا رَبُّنا رَبُّ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ) يعنى «دلهايشان را قوى كرديم كه بر خاستند و گفتند: پروردگار ما پروردگار آسمان‌ها و زمین است.»
همچنين است آيه‌ (إِنْ كادَتْ لَتُبْدِي بِهِ لَوْ لا أَنْ‌ رَبَطْنا عَلى‌ قَلْبِها ...)
(يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ) «اصْبِرُوا» صبر فردى را می‌رساند و «صابِرُوا» به صبر دسته جمعى دلالت دارد و «رابِطُوا» از مرابطه به عقيده المیزان ايجاد ارتباط ميان نيروها و افعال جامعه است در اقرب الموارد می‌گويد «رَابَطَ الْأَمْرَ: وَاظَبَ عَلَيْهِ» يعنى بر كار مواظبت كرد.
[۱۰] شرتونی، سعید، اقرب الموارد، ذیل واژه «ربط».
معنى آيه چنين می‌شود: «اى مؤمنان از حيث فرد و عموم خويشتن‌دار باشيد و ميان خويش ربط ايجاد كنيد و مواظب هم باشيد و از خدا بترسيد تا رستگار شويد.» اينكه بعضى‌ها آن را مرابطه و ماندن در سرحدات براى حفظ مملكت معنى كرده‌اند معناى درستى نيست و آيات ما قبل درباره جنگ نيست درست است كه ماندن در مرزها را نيز مرابطه گويند ولى آيه در صدد آن نيست.
(وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ‌ رِباطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّكُمْ) رباط مثل ربط به معنى بستن است رباط الخيل يعنى ذخيره اسبان. در کشاف گفته: رباط نام اسبان ذخيره در راه خداست و شايد جمع ربيط باشد. ناگفته نماند: از آن در آيه فوق بين الاثنين مراد نيست بلكه شايد تأكيد و مبالغه مراد باشد يعنى «براى مقابله با دشمنان آنچه بتوانيد از نيرو و ذخيره اسبان جنگى، آماده كنيد. (يا اسبان ذخيره شده آماده كنيد).»


۱. قرشی بنایی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۳، ص۴۷.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۳۸.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۴، ص۲۴۸.    
۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۲۰۰.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۹۱۸.    
۶. کهف/سوره۱۸، آیه۱۴.    
۷. قصص/سوره۲۸، آیه۱۰.    
۸. آل‌عمران/سوره۳، آیه۲۰۰.    
۹. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۹۲.    
۱۰. شرتونی، سعید، اقرب الموارد، ذیل واژه «ربط».
۱۱. انفال/سوره۸، آیه۶۰.    
۱۲. زمخشری، محمود بن عمر، الکشاف، ج۲، ص۲۳۲.    



قرشی بنایی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «ربط»، ج۳، ص۴۷.    






جعبه ابزار