• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

راویان مشترک (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عزیزی، حسین و پرویز رستکار و یوسف بیات، مؤلفان کتاب رجالی، راویان مشترک می‌باشند.
[۱] جمعی از نویسندگان، راویان مشترک، تهیه و تحقیق: مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی پژوهشکده تاریخ، قم: بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی)، ش۱۳۸۰، ج۲، اول.




این کتاب، مشتمل بر فهرست اسامی ۱۰۹۱ نفر از راویان مشترک اهل سنت و شیعه امامیه که به عنوان ناقل (با واسطه یا بی واسطه) حدیث از معصوم (علیه‌السّلام) هستند نوشته شده که در دو قسمت، تنظیم شده است: قسمت اول، شامل شرح حال مفصل ۲۷۴ نفر از راویان است و قسمت دوم، تنها فهرست اسامی ۸۱۷ نفر از راویان با ذکر نشانی مصدر مورد مراجعه در منابع شیعه و اهل سنت، آورده شده است.


در بیان شرح حال راویان به منابع گسترده‌ای مراجعه شده که مهم‌ترین و غالب‌ترین منابع مورد مراجعه عبارت‌اند از: رجال النجاشی، اختیار معرفة الرجال، الفهرست و الرجال شیخ طوسی، رجال البرقی، معجم رجال الحدیث، مستدرکات علم رجال الحدیث، تهذیب التهذیب، لسان المیزان، تهذیب الکمال و...
در بیان اقوال از کتاب‌های رجالی و حدیثی، تا حد امکان، ترتیب زمانی نویسندگان آنها بر اساس تاریخ حیات و وفات آنها رعایت شده است.
پس از بیان شرح حال راویان در ذیل عنوان «منابع دیگر»، فهرست و نشانی مصادر دیگری که در شرح حال این راوی مطلبی را آورده‌اند، مشخص شده است.


محورهای مطرح شده در شرح حال راویان، به ترتیب شامل نام، کنیه، نسب، لقب، تاریخ حیات، ویژگی‌های خانوادگی و خصوصیات فردی، مذهب، و آرای فقهی و سیاسی، موقعیت‌های اجتماعی و سیاسی و رابطه متقابل راوی با اهل بیت (علیهم‌السّلام) است.


اسامی راویان در دوازده طبقه و بر اساس طبقه بندی موجود در کتاب تقریب التهذیب ابن حجر، دسته بندی شده است. شایان ذکر است که در شرح حال هر راوی، طبقه وی مشخص شده است و در مواردی که به تاریخ حیات راوی دسترس نبوده و ابن حجر، طبقه وی را مشخص ننموده و از قراین و شواهد، نمی‌توان طبقه وی را مشخص نمود، به طبقه راوی اشاره نشده است. مقدمه کتاب، در بیان ضرورت معرفی راویان مشترک بین شیعه و اهل سنت و ویژگی‌های موجود در کتاب است.


۱. جمعی از نویسندگان، راویان مشترک، تهیه و تحقیق: مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی پژوهشکده تاریخ، قم: بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی)، ش۱۳۸۰، ج۲، اول.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تألیفات رجالی قرن چهاردهم هجری»، تاریخ بازیابی ۹۵/۲/۲۵.    




جعبه ابزار