• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دخان (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





دخان: (السَّمآءُ بِدُخانٍ مُّبِینٍ)
در این که منظور از «دخان» (دود) چیست؟ در میان مفسران گفتگو است، دو نظریه عمده وجود دارد: الف: اشاره به مجازاتی است که کفار «قریش»، در عصر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به آن مبتلا شدند. ب: منظور از «دخان مبین»، همان دود غلیظی است که در پایان جهان و در آستانه قیامت، صفحه آسمان را می‌پوشاند، و نشانه فرا رسیدن لحظات آخر دنیا، و سرآغاز عذاب الیم الهی برای ظالمان و مفسدان است.




(فَٱرۡتَقِبۡ يَوۡمَ تَأۡتِي ٱلسَّمَآءُ بِدُخَانٖ مُّبِينٖ) (پس منتظر روزى باش كه آسمان دود آشكارى پديد آورد).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: مفسرين در اينكه منظور از اين عذاب چيست اختلاف كرده‌اند:
بعضى‌گفته‌اند: مراد همان قحطی است كه اهل مکه بدان مبتلا شدند، چون بعد از آنكه بر کفر خود و بر آزار رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و مؤمنین اصرار ورزيدند، رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نفرينشان كرد و عرضه داشت: بار الها آنها را به قحطيى نظير قحطى زمان یوسف گرفتارشان فرما. بدنبال اين نفرين ديگر زمين گیاه نرويانيد، و قریش به قحطى شديدى دچار شدند، به طورى كه افراد از شدت گرسنگى گويى دودى جلو چشمشان را گرفته و آسمان را پر از دود مى‌ديدند. و براى سد جوع مردار و استخوان مى‌خوردند، تا آنكه نزد رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفته، عرضه داشتند: اى محمد! تو آمده‌اى تا بشر را به صله رحم دعوت كنى، اينك قوم تو و ارحامت دارند مى‌ميرند، و آن گاه وعده دادند كه اگر اين گرانى و قحطى برطرف شود به وى ایمان خواهند آورد. پس رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دعا كرد و از خدا خواست تا نعمت را بر آنان فراخ و فراوان كند، و خدا هم دعايش را مستجاب نمود. اما مردم دوباره به كفر قبليشان برگشته، عهد خود بشكستند.
بعضى‌ديگر گفته‌اند: دخان مذكور در اين آيه از علامت‌هاى قيامت است كه هنوز محقق نشده، و قبل از قيام قيامت محقق مى‌شود. و دود در گوش‌هاى مردم داخل مى‌شود، به طورى كه سرهايشان مانند سر گوسفند بريان مى‌گردد، اما مؤمنين تنها دچار زکام مى‌شوند، و زمين تماميش مانند خانه‌اى بدون روزنه مى‌شود كه در آن آتش افروخته و دود به راه انداخته باشند. زمين چهل روز چنين حالتى به خود مى‌گيرد.
بعضى‌هم چه بسا گفته باشند كه: مراد از روزى كه دود بياورد، روز فتح مکه است، كه لشكر اسلام وارد آن شد، و دود اجاق‌هايشان فضاى مكه را پر كرد، و تاريك ساخت.
و چه بسا بعضى‌ ديگر گفته باشند: مراد از آن، روز قيامت است، و اين دو قول يعنى قول سوم و چهارم به طورى كه ملاحظه مى‌فرماييد چندان قابل قبول نيست‌. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. دخان/سوره۴۴، آیه۱۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۱، ص۱۷۳.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۱۰.    
۴. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۲۴۶.    
۵. دخان/سوره۴۴، آیه۱۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۹۶.    
۷. آلوسی، محمود، روح المعانی، ج ۲۵، ص ۱۱۷.    
۸. آلوسی، محمود، روح المعانی، ج ۲۵، ص ۱۱۸.    
۹. آلوسی، محمود، روح المعانی، ج ۲۵، ص ۱۱۸.    
۱۰. آلوسی، محمود، روح المعانی، ج ۲۵، ص ۱۱۸.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج، ص.    
۱۲. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۱۳۷.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۲، ص۲۹۱.    
۱۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۱۰۴.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «دخان»، ص۲۲۳.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره دخان | لغات قرآن




جعبه ابزار