• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خواستگاری در ایام عده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به لحاظ شرعی و قانونی، خواستگاری از زنی که در عده رجعی است، با تصریح یا با کنایه، حرام است؛ چراکه زنی که در عده رجعی است، هنوز در حکم زوجه است؛ ولی اگر آن زن در عده بائن باشد، هرچند خواستگاری از وی با تصریح جایز نیست، ولی به طور تعریض و با اشاره اشکالی ندارد.



درباره این پرسش باید گفت، عده زن، یا رجعی است و یا بائن. (در عده رجعی، مرد می‌تواند پس از طلاق تا وقتی زن در عده است، بدون عقد دوباره به زن رجوع کند؛ ولی در عده بائن، مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد.) و خواستگاری نیز یا به صورت تصریح و بی‌پرده صورت می‌گیرد و یا به صورت تعریض و کنایه.


به لحاظ شرعی و قانونی، خواستگاری از زنی که در عدۀ رجعی است، با تصریح یا با کنایه، حرام است؛ چراکه زنی که در عده رجعی است، هنوز در حکم زوجه است؛ ولی اگر آن زن در عده بائن باشد، هرچند خواستگاری از وی با تصریح جایز نیست، ولی به طور تعریض و با اشاره، اشکالی ندارد.
[۲] امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، ج۴، ص۲۷۰، انتشارات اسلامیة، تهران، بی‌تا.


۲.۱ - سخن خداوند متعال

آیه ۲۳۵ سوره بقره نیز در همین زمینه است:

«وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرًّا إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفًا وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ»؛ «و گناهى بر شما نيست که به طور کنايه، (از زنانى که همسرانشان مرده‌اند) خواستگارى کنيد، و يا در دل تصميم بر اين کار بگيريد (بدون اين‌که آن را اظهار کنيد). خداوند مى‌دانست شما به ياد آن‌ها خواهيد افتاد؛ (و با خواسته طبيعى شما به شکل معقول، مخالف نيست؛) ولى پنهانى با آن‌ها قرار زناشويى نگذاريد، مگر اين‌که به طرز پسنديده‌اى (به طور کنايه) اظهار کنيد! (ولى در هر حال،) اقدام به ازدواج ننماييد، تا عده آن‌ها سرآيد! و بدانيد خداوند آن‌چه را در دل داريد، مى‌داند! از مخالفت او بپرهيزيد! و بدانيد خداوند، آمرزنده و بردبار است (و در مجازات بندگان، عجله نمى‌کند)»!


۱. گلپایگانی، سید محمدرضا، مجمع المسائل، ج۲، ص۲۵۶، دارالقرآن الکریم، قم، دوم، ۱۴۰۹ ه ق.    
۲. امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، ج۴، ص۲۷۰، انتشارات اسلامیة، تهران، بی‌تا.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «خواستگاری در ایام عده»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۱۸.    


رده‌های این صفحه : ازدواج | طلاق | عده | فقه




جعبه ابزار