• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خسران (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از موضوعات و عناوینی که در آیات قرآن به آن اشاره شده، خسارت و خسران است.



خسران، كاهش و كم شدن اصل سرمایه است. كاربرد اين واژه بيشتر در مال و جاه است و در امور نفسى‌ (صحّت و سلامت‌)، عقل، ایمان و ثواب نيز استعمال مى‌شود.
در اين عنوان، آیاتی معرفی می‌شوند که در آن‌ها از واژه‌هاى‌ «خسر»، «غرم»، «تبّ» و مشتقّات آنها و «خاب» و هر آنچه در معناى خسران آمده استفاده شده است.


امام خمینی با استناد به آیات (وَالْعَصْر اِنَّ الْاِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ) معتقد است همه انسان‌ها به جز انسان‌های با ایمان و دارای عمل صالح، دچار خسران هستند. و معتقد است خسارت انسان محجوب بقدری است که اگر انسان بر آن اطلاع پیدا کند آرام و قرار نخواهد داشت.
ایشان معتقد است ورود انسان به این دنیا خود حجاب است و کسی به رستگاری می‌رسد که از این حجاب عبور کند و به ولایت مطلقه ایمان آورد، در غیر این صورت ظلمات و احتجاب عالم طبیعت او را مورد خسران قرار می‌دهد.
امام خمینی مفهوم خسران در آیات مذکور را بعد معنوی و روحی می‌داند و اصلاً خسران در جسم و بدن مطرح نیست؛ لذا آنهایی که همه چیز را در دنیا دارند هم سلامت بدن و مادیات اما ایمان ندارند، این‌ها غرق در خسران‌اند و آن خسارات معنوی است.
ایشان دو احتمال در معنای «والعصر» بیان می‌کند و همه عالم و موجودات را در انسان کامل عصاره شده می‌داند و دلیل استثنای مؤمنان از خسران را عمل صالح و تکیه بر حق و صبر می‌داند.


امتحان با خسران (قرآن)، خاسران (قرآن)، خسران آشکار (قرآن)، خسران به خانواده (قرآن)، خسران به دیگران (قرآن)، خسران در زراعت (قرآن)، خسران مصلحت‌آمیز (قرآن)، خسران و آدم (قرآن)، خسران و اشراف قوم شعیب (قرآن)، خسران و اشراف قوم عاد (قرآن)، خسران و بادیه‌نشینان (قرآن)، خسران و برادران یوسف (قرآن)، خسران و حوا (قرآن)، خسران و صالح (قرآن)، خسران و قوم ثمود (قرآن)، خسران و نوح (قرآن)، ظهور خسران (قرآن)، عوامل خسران (قرآن)، مصونیت از خسران (قرآن).


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۲۸۱- ۲۸۲، «خسر».    
۲. آیه۱-۲.    
۳. خمینی، روح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۷۸-۳۷۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۴. خمینی، روح‌الله، تعلیقات علی شرح الفصوص الحکم و مصباح الانس، ص۱۲۵، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۴۱۰ قمری.    
۵. خمینی، روح‌الله، صحیفه امام، ج۷، ص۳۰۱-۳۰۲، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۶. خمینی، روح‌الله، صحیفه امام، ج۱۲، ص۴۲۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۵۱۹، برگرفته از مقاله «خسران».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار