• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حمیدالله آخوندزاده تگابی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آخوندزاده تگابی، حمیدالله از روحانیون مبارز افغانستان در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری می‌باشد.



وی در ۱۲۵۹ ق در تگاب به دنیا آمد. از زندگی و تحصیلات او اطلاع دقیقی در دست نیست ولی به نوشته تذکره چراغ انجمن «صاحب فیض عام» و مرجع کوچک و بزرگ بود و در عرفان و تصوف و علوم نقلی مهارت داشت.


همزمان با شروع و گسترش قیام عمومی بر ضد امان الله خان (۱۳۳۷-۱۳۴۷ق)، پادشاه افغانستان، به رهبری حبیب الله خان، معروف به بچه سقا، روحانیون افغان و از جمله آخوندزاده تگابی نیز به مخالفت با امان الله خان برخاستند و به کشتن او فتوی دادند. انگیزه اصلی مخالفت روحانیون و توده‌های مذهبی بر ضد وی، سیاست‌های غربگرایانه و ضد اسلامی، توام با استبداد رای امان الله خان بود.
آخوندزاده تا پیش از آن با امان الله خان همکاری کرده و از او لقب «فخرالمشایخ» گرفته بود، اما هنگامی که اقدامات تجددخواهانه امان الله خان به مرحله اسلام ستیزی رسید، به مخالفت با او برخاست. مخالفت آخوندزاده – که منطقه نفوذ او به پایتخت نزدیکتر بود ـ خطر دیگری را متوجه رژیم امان الله خان ساخت. در این هنگام آخوندزاده تبلیغات خود را آشکار کرد و از پذیرش فرمان شاه برای آمدن به کابل خودداری ورزید و با مخالفان شاه ارتباط برقرار کرد و دسته نظامی را که برای بردن او به پایتخت گسیل شده بود، به کمک گروهی از جنجگویان جسور کهدامن و کوهستان به رهبری بچه سقا، در هم شکست. وی اندکی پس از ۱۳۴۷ ق درگذشت.
[۱] افغانستان در پنج قرن اخیر، ج۱، ص۵۲۴.
[۲] افغانستان در مسیر تاریخ، ج۲، ص۱۲۸۲.
[۳] تاریخ سیاسی افغانستان، ص۴۸۹.
[۴] چراغ انجمن، ج۱، ص۱۴۵.



۱. افغانستان در پنج قرن اخیر، ج۱، ص۵۲۴.
۲. افغانستان در مسیر تاریخ، ج۲، ص۱۲۸۲.
۳. تاریخ سیاسی افغانستان، ص۴۸۹.
۴. چراغ انجمن، ج۱، ص۱۴۵.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ ایران، برگرفته از مقاله «آخوندزاده تگابی، حمیدالله».    



جعبه ابزار