• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدیث‌ معراج‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در حدیث معراج خداوند به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلم) دربارۀ حضرت مهدی (علیه‌السّلام) بشارت داده است.



یکی از رخدادهای مهم زندگی رسول گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلم) معراج آن حضرت است. قرآن در آیاتی چند به برخی از حوادثی که در آن سفر آسمانی رخ داده، اشاره‌هایی کرده است و یک سوره را نیز برای این حادثه بزرگ اختصاص داده است.
افزون بر آیات قرآن، برخی از آنچه در آن سفر ملکوتی اتفاق افتاد، به بیان روایات نورانی معصومان (علیهم‌السّلام) برای ما بازگو شده است. رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلم) دربارۀ آنچه در شب معراج دیده بود، پس از بیان دیدن نور پیشوایان معصوم (علیهم‌السّلام) و آخرین جانشین خود میان آن‌ها، فرمود: ...
عرض کردم: «پروردگارا! اینان چه کسانی هستند؟» فرمود: ایشان پیشوایانند و این قائم است؛ همو که حلال مرا حلال می‌کند و حرام مرا را حرام می‌سازد و از دشمنان من انتقام می‌گیرد. ‌ای محمد ! او را دوست بدار.
پس همانا من او را دوست می‌دارم و هرکس که او را دوست بدارد، نیز دوست می‌دارم.... («هؤلاء الائمة و هذا القائم یحل حلالی و یحرم حرامی و ینتقم من اعدائی یا محمد احببه فانی احبه و احب من یحبه»)


امام‌ خمینی معتقد است پیامبر خاتم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از سفر معراج، رهاورده‌های فراوانی به ارمغان آورده است، چنانچه در برخی آیات الهی معلوم و مشخص می‌شود که آن حضرت مشهوداتی در سفر معراج داشته است. از جمله:
۱- نماز: در میان ره‌آوردهای پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از معراج، اهم و افضل آنها، تشریع نمازهای یومیه است. به اعتقاد امام‌ خمینی یکی از ره آورد و ارمغانی که پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) برای امت خود از این سفر و معراج آورد، نماز بود. ایشان نماز را حقیقتی شمرده است که دربردارنده هر دو معراج جسمانی و روحانی است و وسیله معراج وصول سالک است.
ایشان با استناد به حدیثی درباره‌ اذان گفتن و عروج سالک معتقد است گفتن ارکان اذان و شهادت به الوهیت حق، موجب فتح ابواب آسمان و خرق حجب و باعث اجتماع فرشتگان الهی می‌شود. امام‌ خمینی در برخی آثار خود به تطبیق مراحل نماز با معراج پرداخته معتقد است نماز پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در شب معراج، در واقع نقشه تجلیات حق است و چگونگی حرکت اعضای بدن به ‌هنگام رکوع، سجود و قیام و قعود، تابع چگونگی ظهور جمال محبوب است؛ چنان‌که قیام و رکوع و سجود در حقیقت تمثل عینی تجلیات حق بر قلب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در شب معراج است.
۲- مشهودات: مکاشفات و مشهودات پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در سفر معراج فراوان است؛ مانند دیدن چشمه صاد، فرشته مرگ عزرائیل، فرشته‌ اذان بگو، دیدن دنیا به صورت زن، و خلافت امیرالمؤمنین. امام‌ خمینی نیز معتقد است مشهودات پیامبر در شب معراج فراوان است. به ‌نظر ایشان از جمله مشهودات این معراج عبارت‌اند از؛ دیدن کلمه‌ «لااله‌الاالله محمد رسول‌الله» بر عرش، دیدن اهل غیبت به ‌صورت قومی که چهره خود را به چنگال خویش می‌خراشند، دیدن فرشتگانی در بهشت که گاه با ذکر و اذکار بناهایی ساختند و گاه دست از کار می‌کشیدند. همچنین نهر صادی که از ساق راست عرش جوشش می‌کند و جاری می‌شود.
[۹] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۱۰، ص۱۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



۱. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار ۳۶، ص۲۲۳.    
۲. نعمانی،محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص۹۴.    
۳. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ج۱، ص۲۵۳.    
۴. خمینی، روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۳، ص۵۴۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۵. خمینی، روح‌الله، سرّ الصلاة، ص۱۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۶. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۱۳۳-۱۴۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۷. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۳۵۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۸. خمینی، روح‌الله، سرّ الصلاة، ص۶۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۹. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۱۰، ص۱۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



فرهنگ‌نامه مهدویت، سلیمیان، خدامراد، ص۱۶۳، برگرفته از مقاله «حدیث معراج».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار