• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جنود آسمان و زمين (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





جنود آسمان و زمين: (وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ)
«جنود آسمان و زمين» معنى وسيعى دارد كه هم لشكريان فرشتگان الهى را شامل مى‌شود و هم لشكريانى همچون صاعقه‌ها، زلزله‌ها، طوفانها، سيلاب‌ها، امواج و نيروهاى نامریى ديگرى كه ما از آن آگاهى نداريم، چرا كه همه آن‌ها جنود الهى هستند و سر بر فرمان او دارند.



به موردی از کاربرد جنود آسمان و زمين در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - جنود آسمان و زمين (آیه ۴ سوره فتح)

(هُوَ الَّذِي أَنزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَّعَ إِيمَانِهِمْ وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ كَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا) (او كسى است كه آرامش را در دل‌هاى مؤمنان نازل كرد تا ايمانى بر ايمانشان بيفزايند؛ و لشكريان آسمان‌ها و زمین از آنِ خداست، و خداوند دانا و حكيم است.)

۱.۲ - جنود آسمان و زمين در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه جند به معناى جمع انبوهى از مردم است كه غرضى واحد، آنان را دور هم جمع كرده باشد، به همين جهت به لشكرى كه مى‌خواهند يک ماموريت انجام دهند جند گفته مى‌شود. و سياق آيه شهادت مى‌دهد كه مراد از جنود آسمانها، و زمين، اسبابى است كه در عالم دست در كارند، چه آنهايى كه به چشم ديده مى‌شوند، و چه آنهايى كه ديده نمى‌شوند. پس اين اسباب واسطه‌هايى هستند بين خدای تعالی و خلق او، و آنچه را كه او اراده كند اطاعت مى‌كنند، و مخالفت نمى‌ورزند.

۱.۳ - جنود آسمان و زمين در تفسیر نمونه

جنود آسمان و زمين جمله مذكور كه بيانگر عظمت قدرت خداوند است دو بار در سوره فتح ذكر شده است يک‌بار در ذيل مقامات و مواهب اهل ایمان، و يک‌بار در ذيل مجازات منافقان و مشرکان، تا روشن شود خداوندى كه تمام جنود آسمان و زمين تحت فرمانش قرار دارند هم قدرت برآن دارد كه موج درياى رحمتش شايستگان را هرجا باشند شامل شود و هم توانايى بر اين دارد كه هرگاه آتش قهر و غضبش زبانه كشد مجرمان را كه قدرت فرار از آن نيست به كيفر رساند.
«جنود آسمان و زمين» معنى وسيعى دارد كه هم لشكريان فرشتگان الهى را شامل مى‌شود و هم لشكريانى همچون صاعقه‌ها، زلزله‌ها، طوفانها، سيلابها و امواج و نيروهاى نامرئى ديگرى كه ما از آن آگاهى نداريم، چرا كه همه آن‌ها جنود الهى هستند و سر بر فرمان او دارند.


۱. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ج۲۲، ص۳۵- ۳۶.    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۵۱۱.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۸، ص۳۹۲.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۸، ص۲۶۲.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۳، ص۱۱۱.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۱۶۹.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌ ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ج۲۲، ص۳۵- ۳۶.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «جنود آسمان و زمین»، ص۳۹۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره فتح | لغات قرآن




جعبه ابزار