• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جلباب (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




جِلْبَاب (به کسر جیم و سکون لام)، یکی از مفردات قرآن به معنای ملحفه و لباس بالائی و چادر مانند است. جمع آن جلابیب است که فقط یکبار در قرآن مجید آمده است.



جِلْبَاب (به کسر جیم و سکون لام) از ماده جُلْبَ، به معنای ملحفه و لباس بالائی و چادر مانند است.


یا اَیُّهَا االنَّبِیُّ قُلْ لِاَزْواجِکَ وَ بَناتِکَ وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیْهِنَّ مِنْ‌ جَلَابِیبِهِنَ‌... جلابیب جمع جلباب و در معنی آن اختلاف هست. راغب آن را پیراهن و روسری گفته (قمیص و خمار)، مجمع البیان در لغت فرموده: روسری زن که وقت خروج از منزل سر و صورتش را با آن می‌پوشاند. ، صحاح آنرا ملحفه (چادر مانند) گفته است. ابن اثیر در نهایه آن را چادر و رداء معنی کرده و می‌گوید: گفته شده مانند چارقد و مانند ملحفه است. در قاموس هست که آن پیراهن و لباس گشاد کوچکتر از ملحفه یا چیزی است مثل ملحفه که زن لباس‌های خود را به آن می‌پوشاند یا آن ملحفه است.
در نهج البلاغه خطبه۴ آمده: ««سَتَرَنِی عَنْکُمْ‌ جِلْبَابُ‌ الدِّینِ»؛ جلباب دین مرا از شما مستور کرد.» و ایضا در حکمت۱۱۲ آمده: ««مَنْ اَحَبَّنَا اَهْلَ الْبَیْتِ فَلْیَسْتَعِدَّ لِلْفَقْرِ جِلْبَاباً»؛ هر که ما اهل بیت را دوست دارد برای فقر لباسی آماده کند.» و ایضا به بعضی از عمّالش در نامه۱۹ می‌نویسد: ««فَالْبَسْ لَهُمْ‌ جِلْبَاباً مِنَ اللِّینِ»؛ به جهت مردم لباسی از نرمی بپوش.»
با این قرائن و آنچه از نهایه و صحاح و قاموس نقل شد می‌شود گفت: جلباب ملحفه و لباس بالائی و چادر مانند است نه فقط روسری و خمار معنی آیه این است: «‌ای پیغمبر به همسرانت و دخترانت و زنان مؤمنان بگو لباس‌های چادر مانند خود را به خود نزدیک کنند و خود را با آن جمع و جور کنند و جلباب را طوری از خود دور نگاه ندارند و بدن خود را از آن بیرون نکنند که پوشیدن آن مانند نپوشیدن باشد.» این واژه فقط یکبار در قرآن آمده است.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۲، ص۴۱.    
۲. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۹.    
۳. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۱۹۹.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۸، ص۱۸۱.    
۵. جوهری، ابونصر، الصحاح تاج اللغة وصحاح العربیة، ج۱، ص۱۰۱.    
۶. ابن اثیر، مجدالدین، النهایه فی غریب الحدیث والاثر، ج۱، ص۲۸۳.    
۷. فیروزآبادی، مجدالدین، قاموس المحیط، ج۱، ص۴۷.    
۸. سید رضی، نهج البلاغه، خطبه۴، ص۵۱.    
۹. سید رضی، نهج البلاغه، حکمت۱۱۲، ص۴۸۸.    
۱۰. سید رضی، نهج البلاغه، نامه۱۹، ص۳۷۶.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "جلب"، ج۲، ص۴۱-۴۲.    






جعبه ابزار