• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بِکْر (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





بِکْر:(بَقَرَةٌ لا فارِضٌ وَ لا بِكْرٌ)
«بِکْر» (به کسر باء و سکون کاف) به معنای دست نخورده است. راغب در مفردات گوید: اصل این کلمه بُکْرَة است به معنای اوّل روز و چون کسی اوّل روز خارج شود گویند: «بَکَرَ فُلَانٌ» و به حیوانی که نزائیده بِکْر گویند زیرا نزائیدن اوّل است و زائیدن مرحله دوّم، به دوشیزه، بِکْر گویند چون این حالت پیش از ثَیِّب بودن است.
ماجرای کشتن گاو بنی اسرائیل که به موسی (علیه‌السلام) گفتند از خداى خود بخواه كه براى ما روشن كند اين ماده گاو چگونه ماده گاوى باشد؟ گفت خداوند مى‌فرمايد ماده گاوى كه نه پير و از كار افتاده، و نه بكر و جوان، بلكه ميان اين دو باشد.



به موردی از کاربرد «بِکْر» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - بِکْر (آیه ۶۸ سوره بقره)

(قالواْ ادْعُ لَنا رَبَّكَ يُبَيِّن لّنا ما هِيَ قالَ إِنَّهُ يَقولُ إِنَّها بَقَرَةٌ لا فارِضٌ وَ لا بِكْرٌ عَوانٌ بَيْنَ ذَلِكَ فَافْعَلواْ ما تُؤْمَرونَ) «گفتند: از پروردگارت بخواه كه براى ما روشن كند اين گاو چگونه گاوى بايد باشد؟ گفت: او مى‌فرمايد: گاوى كه نه پير و از كار افتاده باشد، و نه بكر و جوان؛ بلكه ميان اين دو باشد. آن‌چه به شما دستور داده شده، هر چه زودتر انجام دهيد.»

۱.۲ - بِکْر در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بنی اسرائیل گفتند که یا موسی (علیه‌السلام) از پروردگارت بخواه، تا براى ما بيان كند اين گاو چگونه گاوى است، و چون بى جهت كار را بر خود سخت گرفتند، خدا هم بر آنان سخت گرفت، و موسى (علیه‌السلام) در پاسخشان فرمود:
بايد گاوى باشد كه نه لاغر باشد، و نه پیر و نازا، و نه بکر، كه تا كنون گوساله نياورده باشد، بلكه متوسط الحال باشد. كلمه (عوان) در زنان و چارپايان، عبارتست از زن و يا حیوان ماده‌اى كه در سنين متوسط از عمر باشد، يعنى سنين ميانه باكره‌گى و پيرى. آن‌گاه پروردگارشان بحالشان ترحم كرد، و اندرزشان فرمود، كه اين قدر در سؤال از خصوصيات گاو اصرار نكنند، و دائره گاو را بر خود تنگ نسازند، و بهمين مقدار از بيان قناعت كنند، و فرمود: «فَافْعَلُوا ما تُؤْمَرُونَ‌»، همين را كه از شما خواسته‌اند بياوريد.

۱. بقره/سوره۲، آیه۶۸.    
۲. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۲۲۹.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۱۴۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۰۰.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۶۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۰.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱، ص۳۰۵.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱، ص۲۰۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱، ص۲۱۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱، ص۲۷۰.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «بکر»، ج۱، ص ۲۲۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره بقره | لغات قرآن




جعبه ابزار