• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنایی جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جن به معنای نوعی از مخلوقات خداست که از حواس ما مستورند، و قرآن کریم وجود چنین موجوداتی را تصدیق کرده، در حکومت حضرت سلیمان علیه‌السّلام شیاطین جنی، در ساختمان سازی مهارت داشتند.



والشیـطین کل بناء وغواص. «و شیاطین را مسخر او کردیم، هر بنا و غواصی از آنها را.»

۱.۱ - موهبت خداوند

موهبت دیگر خداوند به سلیمان علیه‌السلام مساله تسخیر موجودات سرکش و قرار دادن آن در اختیار او برای انجام کارهای مثبت بود چنان که در آیه بعد می‌ گوید "و شیاطین را مسخر او ساختیم، و هر بنا و غواصی از آنها را سر بر فرمان او نهادیم" تا گروهی در خشکی هر بنائی می‌ خواهد برای او بسازند، و گروهی در دریا به غواصی مشغول باشند" (و الشیاطین کل بناء و غواص).
و به این ترتیب خداوند نیروی آماده ‌ای برای کارهای مثبت را در اختیار او گذاشت، و شیاطین که طبیعتشان تمرد و سرکشی است آن چنان مسخر او شدند که در مسیر سازندگی و استخراج منابع گرانبها قرار گرفتند.
نه تنها در این آیه که در آیات متعدد دیگری از قرآن مجید به این معنی اشاره شده که شیاطین مسخر سلیمان بودند، و برای او فعالیتهای مثبتی داشتند، منتها در بعضی از آیات مانند آیات مورد بحث و آیه ۸۲ سوره انبیاء تعبیر به "شیاطین" شده، در حالی که در آیه ۱۲ سوره سبا تعبیر به "جن" شده است.

۱.۲ - تسلیم متمردان

"جن" موجودی است که از نظر ما پوشیده است، اما دارای عقل و شعور و قدرت می‌باشد، همچنین مؤمن و کافر است، و هیچ مانعی ندارد که به فرمان خدا در اختیار پیامبری قرار گیرند و به کارهای مفیدی مشغول شوند، این احتمال نیز وجود دارد که شیاطین معنی گسترده ‌ای داشته باشد که هم انسانهای سرکش و هم غیر آنها را شامل شود، و اطلاق شیطان بر این مفهوم وسیع در قرآن مجید آمده است و به این ترتیب خداوند نیرویی به سلیمان داد که توانست همه متمردان را تسلیم خود سازد.

۱.۳ - جن در تسخیر سلیمان

"و الشیاطین کل بناء و غواص" یعنی ما شیطانهای جنی را برای سلیمان علیه‌السّلام مسخر کردیم، تا هر یک از آنها که کار بنایی را می‌ دانسته، برایش بنایی کند و هر یک از آنها که غواصی را می‌ دانسته برایش در دریاها غواصی کند، و لؤلؤ و سایر منافع دریایی را برایش استخراج کند.


۱. ص/سوره۳۸، آیه۳۷.    
۲. انبیاء/سوره۲۱، آیه۹۲.    
۳. سبا/سوره۳۴، آیه۱۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۲۸۶.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۱۱۲.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۲۸۷.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۷، ص۳۱۲.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۵۳۹، برگرفته از مقاله «بنایی جنیان».    


رده‌های این صفحه : بنایی | جنیان | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار