بدر در ۱۳۰ کیلومتری جنوب غربی مدینه، به فاصله یک شب راه از بندر الجار، در دشتی به طول نه و عرض هفت کیلومتر یا طول هشت و عرض چهار کیلومتر، در بخش سفلای وادی صفراء (منابع جدید آن را جزو وادی فَرْعه می دانند) به ارتفاع ۱۸۷ متر از سطح دریا واقع است.
میان این دو دهانه، در جنوب غربی دشت، کوهی بلند به نام «جبل اسفل» وجود دارد که از آنجا میتوان دریا را به خوبی دید. بدر در محلّ پیوستن راه مدینه به راه کاروانرو مکه به شام قرار داشته و به سبب وجود آب، استراحتگاه کاروانها بوده است. پیش از اسلام، هر سال از اول تا هشتم ذیقعده، در آنجا بازاری بر پا میشده که در آن در عین حال برنامههای تفریحی و مراسم عبادی (در برابر بتها) اجرا میشده است.
[۱۰]جواد علی، المفصّل فی تاریخ العرب قبل الاسلام، ج۷، ص۳۷۱.
[۱۱]جواد علی، المفصّل فی تاریخ العرب قبل الاسلام، ج۷، ص۳۷۶ـ۳۷۷.
یکی از دو مسجد موجود در این روستا غَمامه یا عَریش نام دارد و محلّ اقامه نماز جمعه است. این مسجد در جای سایهبان (عریش) حضرت محمد صلّی اللّه علیه وآله وسلّم در غزوه بدر ساخته شده است، و وضع سایهبان را، که بر تلّی مشرف بر میدان نبرد قرار داشته و اکنون باغهای میوه مانع دیده شدن آن است، نشان میدهد. در این مسجد سه کتیبه مشاهده شده (۱۳۱۸ش)، یکی شکسته در کنار محراب و دیگری بالای محراب به خط طغرا و سومی بالای منبر با اغلاط املایی و به تاریخ ۲۱ ربیع الاول ۹۰۶.
[۱۵]اردو دائرة معارفِ اسلامیّه، لاهور ۱۳۸۹/۱۹۶۹، ج۴، ذیل «بدر» (از محمد حمیدالله).
شریف عبدالمطلب، والی حجاز در دوران عثمانیها، قلعهای در این محل ساخته بوده که اینک ویران شده است و از حصار گِلی آن نیز اثری نیست.
[۱۶]محمدبن احمد مقدسی، کتاب احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم، چاپ دخویه، لیدن ۱۹۶۷، ص۸۲ـ۸۳.
[۱۷]ابن بطوطه، سفرنامه ابن بطوطه، ترجمه محمدعلی موحّد، تهران ۱۳۶۱ ش، ج۱، ص۱۳۲.
فعالیت اقتصادی عمده مردم آن کشاورزی و دامداری است. روزهای جمعه، در آنجا اجتماعی از فروشندگان روغن، پوست، احشام، پوستین، روغنبلسان و کالاهای دیگر برپا میشود. جاده اصلی و پیشین مکه به مدینه و نیز جدّه به مدینه از کنار بدر میگذرد. در برخی از منابع جدید غربی و عربی آن را «بدر حُنین » گفتهاند، (در فرهنگ جغرافیایی عربستان، ذیل «بدر»، کاربرد این نام به داتی نسبت داده شده است).
در حالی که جغرافی نویسان قدیم آن را فقط با عنوان بدر ذکر کردهاند. دلیل و زمانِ این تغییر نام روشن نیست؛ شاید برای تفکیک این بدر و بدرِ دیگری واقع در نزدیکی نجران باشد.