• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایمان و پیروزی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از اثرات و جلوه‌های ایمان به خدا رسیدن به پیروزی می‌باشد.



ایمان به خدا، مایه پیروزی می‌باشد:
«یـایها الذین ءامنوا هل ادلکم علی تجـرة تنجیکم من عذاب الیم• تؤمنون بالله ورسوله... • یغفر لکم ذنوبکم... • واخری تحبونها نصر من الله وفتح قریب وبشر المؤمنین؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! آیا شما را به تجارتی راهنمائی کنم که شما را از عذاب دردناک رهایی می‌بخشد؟!• به خدا و رسولش ایمان بیاورید ...• (اگر چنین کنید) گناهانتان را می‌بخشد...• و (نعمت) دیگری که آن را دوست دارید به شما می‌بخشد، و آن یاری خداوند و پیروزی نزدیک است؛ و مؤمنان را بشارت ده (به این پیروزی بزرگ)!»


خداوند سبحان فرمود (و اخری تحبونها) یعنی و تجارت دیگری یا خصلت دیگری که آن را دوست بدارید در دنیا با ثواب آخرت و این از خدای تعالی تشویق و ترغیب بیشتری است، زیرا که خدا می‌داند که در میان مؤمنین کسانی هستند که مبادرت می‌کنند در پیشدستی یاری کردن را یا به جهت اعراض از دنیا و یا برای تایید دین، پس خداوند این وعده را بایشان داد به اینکه گفت: (نصر من الله و فتح قریب) یعنی این خصلت یا این تجارت نصری است از خدا برای شما بر دشمنان شما و پیروزی نزدیک است بر بلاد ایشان. کلبی گوید: یعنی غلبه بر قریش و فتح مکه، عطاء گوید: یعنی فتح و پیروزی بر فارس و روم و سایر فتوح اسلامی بنابر عموم بلاد. (و قریب) یعنی نزدیکست وقوع آن. و بعضی گویند: یعنی نزدیکست از شما برگشتن و رجوع شما به وطنتان.
(و بشر المؤمنین) یعنی و بشارت بده مؤمنین را باین دو ثواب دنیوی و اخروی بر جهاد که آن نصر و یاری خداست در دنیا و بهشت در آخرت.


می‌فرماید: و نعمت دیگری که آن را دوست دارید و مورد علاقه است به شما می‌بخشد، و آن یاری خداوند، و پیروزی نزدیک است (و اخری تحبونها نصر من الله و فتح قریب). چه تجارت پرسود و پربرکتی؟ که سراسرش فتح و پیروزی و نعمت و رحمت است، و به همین دلیل از آن به عنوان فوز عظیم و پیروزی بزرگ یاد کرده. سپس به همین دلیل به مؤمنان در مورد این تجارت بزرگ تبریک می‌گوید و بشارت می‌دهد و می‌افزاید: و مؤمنان را بشارت ده (و بشر المؤمنین).
در نهج البلاغه می‌خوانیم علی (علیه‌السلام) در مقابل شخص پر ادعایی که به اصطلاح جانماز آب می‌کشید، و پشت سر هم مذمت دنیا می‌کرد، فرمود: اشتباه کردی دنیا برای آنها که بیدار و آگاهند سرمایه بزرگی است، و سپس شرحی در این زمینه بیان فرمود از جمله اینکه: دنیا متجر اولیاء الله و تجارتخانه دوستان خدا است.
بنابراین اگر در یک جا دنیا به مزرعه آخرت تشبیه شده، در اینجا به تجارتخانه تشبیه گردیده است که انسان سرمایه‌هایی را که از خدا گرفته به گران‌ترین قیمت به خود او می‌فروشد، و در برابر متاع ناچیزی بزرگترین نعمت را از او دریافت می‌دارد.
اصولا تعبیر به تجارت آنهم تجارتی پرسود برای تحریک مهمترین انگیزه‌های انسان است، انگیزه جلب منفعت و دفع ضرر، زیرا این تجارت الهی تنها سودآور نیست بلکه عذاب الیم را نیز دفع می‌کند.


۱. صف/سوره۶۱، آیه۱۰-۱۳.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۴۶۶.    
۳. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، کلمات قصار۱۳۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۹۰-۹۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروزی‌».    




جعبه ابزار